Αρνητική πρωτιά για την Κύπρο στη σπατάλη τροφίμων
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Δευτέρα 06 Μαΐου 2024
2
λεπτά
Αρνητική πρωτιά και μάλιστα με διαφορά καταγράφει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα σπατάλης τροφίμων.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat από τα 27 κράτη μέλη, κάθε άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγαγε κατά μέσο όρο 131 κιλά απορριμμάτων τροφίμων το 2021. Η συνολική σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ ανήλθε σε πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους το 2021. Από αυτά, το 54% αφορούσε ιδιωτικά νοικοκυριά, με περισσότερους από 31 εκατομμύρια τόνους μόνο τη συγκεκριμένη χρονιά.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αποβλήτων αυτού του είδους (21%) ήταν ο κλάδος της παραγωγής τροφίμων και ποτών, ενώ ακολουθούν η πρωτογενής παραγωγής (5 εκατομμύρια τόνοι, 9% του συνόλου), τα εστιατόρια και υπηρεσίες τροφίμων (πάνω από 5 εκατομμύρια τόνοι, 9%) και τέλος το λιανεμπόριο και άλλοι διανομείς τροφίμων (λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους, 7%).
Όπως διαφαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα,η Κύπρος είχε την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα σπατάλης τροφίμων, περίπου 400 κιλά. Βέλγιο, Δανία, Ελλάδα και Πορτογαλία βρίσκονται επίσης στην κορυφή της κλίμακας. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη με 191 κιλά πεταμένου φαγητού ανά άτομο κατά μέσο όρο, ενώ Βέλγιο, Δανία και Πορτογαλία καταγράφουν 262, 230 και 181 κιλά αντίστοιχα.
Αντίθετα, η Σουηδία, η Κροατία και η Σλοβενία είχαν πολύ χαμηλότερη παραγωγή αποβλήτων ανά άτομο.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα υπολείμματα φαγητού, τα απορρίμματα τροφίμων περιλαμβάνουν επίσης μη βρώσιμα υποπροϊόντα, όπως κελύφη ξηρών καρπών και φρούτων, κοτσάνια και φύλλα, υπολείμματα καφέ και κόκαλα.