Τύπος έστηνε παράνομα εστιατόριο για οφτό κλέφτικο στις Αλικές Λάρνακας

Του επιδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους €2000 από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Article featured image
Article featured image

Πολίτης σκόπευε να κατασκευάσει εστιατόριο για να πουλά οφτό κλέφτικο στα ιδιωτικά του τεμάχια εντός των ορίων της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 Αλυκές Λάρνακας. Οι παράνομες εργασίες του επιβεβαιώθηκαν μετά από επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποίησαν επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας.

Η επιθεώρηση διενεργήθηκε σε περιοχή παρά τη Λίμνη Ορφανή των Αλυκών Λάρνακας, εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας την Τετάρτη 22/5/2024. Κατά τον έλεγχο των επιθεωρητών διαπιστώθηκαν μεγάλης έκτασης επεμβάσεις σε ιδιωτικά τεμάχια εντός της προστατευόμενης περιοχής τα οποία καλύπτονται εν μέρει από γεωργική γη και κατά κύριο λόγο από αλοφυτική βλάστηση.

Συγκεκριμένα, οι επεμβάσεις αφορούσαν επιχωμάτωση έκτασης παρά τον δρόμο, απόθεση ποσότητας χαλικιών σε σωρούς παρά τον δρόμο και καταστροφή αλοφυτικής βλάστησης μέσω οργώματος σε μεγάλη έκταση.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση για διαφύλαξη των περιοχών Natura 2000 το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και τον Αστυνομικό Σταθμό Κιτίου, εντόπισαν τον ιδιοκτήτη του τεμαχίου.

Στη συνέχεια, κλήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Κιτίου και εκεί του επιδόθηκε εξώδικο πρόστιμο ύψους €2000 από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας για υποβάθμιση / καταστροφή βιοτόπου και εκτέλεση έργων χωρίς απαιτούμενες άδειες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ενέργειες ώστε να προχωρήσει καταγγελία με βάση και τον νόμο Περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής (Ν. 153 (Ι)/2003), ενώ μελετάται η δυνατότητα αποκατάστασης και οι καταλληλότεροι τρόποι αποκατάστασης των επεμβάσεων σε συνεργασία Τμήματος Περιβάλλοντος, Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και Τμήματος Δασών.




ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ