Ακτιβιστές βανδάλισαν το νέο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου

O λόγος.

Article featured image
Article featured image

Βανδαλισμό στο νέο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου στην γκαλερί του Λονδίνου Philip Mould προκάλεσε η ακτιβιστική οργάνωση για την προστασία των ζώων Animal Rising.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, τοπική ώρα, δύο ακτιβιστές κόλλησαν αφίσες των χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, Γουάλας και Γκρόμιτ, στο πρόσωπο του Καρόλου.



Η οργάνωση καλεί, συγκεκριμένα, τον βασιλιά της Βρετανίας να σταματήσει την υποστήριξή του στη φιλανθρωπική οργάνωση «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals» (RSPCA).

Ένας από τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια, ο Ντάνιελ Τζούνιπερ, δήλωσε τα εξής: «Με τον βασιλιά Κάρολο να είναι μεγάλος θαυμαστής των Γουάλας και Γκρόμιτ, δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο τρόπο για να επιστήσουμε την προσοχή του μονάρχη στις φρικτές σκηνές που εκτυλίσσονται στα αγροκτήματα της RSPCA.

»Τον καλούμε να επανεξετάσει σοβαρά αν θέλει να συνδεθεί με όσα φρικτά γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της RSPCA σε φάρμες» πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές διατείνονται ότι η οργάνωση RSPCA ασκεί βασανισμούς στα ζώα σε κάθε φάρμα, καθώς έχουν καταγγελθεί σκηνές με νεκρά κοτόπουλα και χοίρους αφημένα σε διαδρόμους στις φάρμες.

skynews-animal-rising-king-charles_6578813.jpg



Το πρώτο επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου

Στην ελαιογραφία τού Τζόναθαν Γέο ο Βρετανός γαλαζοαίματος απεικονίζεται μέσα σε έντονο κόκκινο φόντο φορώντας την κόκκινη στολή των Φρουρών της Ουαλίας, στους οποίους είναι συνταγματάρχης από το 1975. Ο βασιλιάς Κάρολος κρατάει ξίφος στο ένα χέρι ενώ μια πεταλούδα προσγειώνεται στον δεξί του ώμο. Ο καλλιτέχνης δήλωσε στο BBC πως το έργο τού ανατέθηκε το 2020 από τον οργανισμό επιχορηγήσεων για την εκπαίδευση «The Draper's Company», του οποίου ο Βρετανός μονάρχης είναι μέλος εδώ και 50 χρόνια. Όπως αποκάλυψε ο Γέο, συναντήθηκε τέσσερις φορές με τον βασιλιά Κάρολο για την δημιουργία του πορτρέτου ενώ εμπνεύστηκε και από άλλα πορτρέτα ή φωτογραφίες του 75χρονου μονάρχη.

hcng.png



Ο ζωγράφος δήλωσε πως στην προσωπογραφία του βασιλιά ήθελε να συνδυάσει τα παραδοσιακά στοιχεία, όπως είναι η στρατιωτική στολή και το ξίφος με μοντέρνα στοιχεία, όπως είναι η πεταλούδα, που συμβολίζει τις ανησυχίες του μονάρχη για το περιβάλλον αλλά και την σταδιακή «μεταμόρφωσή» του από πρίγκιπα της Ουαλίας σε βασιλιά της Γηραιάς Αλβιώνας.

Η βασίλισσα Καμίλα μόλις αντίκρυσε το πρώτο επίσημο πορτρέτο, μετά την στέψη του συζύγου της, στράφηκε προς τον καλλιτέχνη και του είπε με ενθουσιασμό: «Τον πέτυχες».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ