Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια εξαιρετικά ακριβή μέθοδο για την αξιολόγηση της ισχύος των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων σε μέρος του εγκεφάλου ενός αρουραίου. Αυτές οι συνάψεις αποτελούν τη βάση της μάθησης και της μνήμης, καθώς τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν σε αυτά τα σημεία και έτσι αποθηκεύουν και μοιράζονται πληροφορίες. Έχοντας κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο οι συνάψεις ενισχύονται και εξασθενούν και κατά πόσο, οι επιστήμονες ποσοτικοποίησαν με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσες πληροφορίες μπορούν να αποθηκεύσουν αυτές οι συνδέσεις.
«Δημιουργήσαμε μια μέθοδο για τη μελέτη της ισχύος των συνάψεων, της ακρίβειας με την οποία οι νευρώνες διαμορφώνουν αυτήν την ισχύ και της ποσότητας των πληροφοριών που μπορούν να αποθηκεύσουν οι συνάψεις. Διαπιστώσαμε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως» δήλωσε ο Τέρενς Σετζνόφσκι, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών Salk στην Καλιφόρνια.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια συνάψεις και είναι γνωστό ότι η συναπτική ισχύς παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε τις αναμνήσεις. Παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ τείνουν να αποδυναμώνουν τις συνάψεις και να μειώνουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αποθηκεύει πληροφορίες.
Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν ζεύγη συνάψεων από τον εγκέφαλο του αρουραίου, εφαρμόζοντας μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη μελέτη των υπολογιστών, προκειμένου να προσδιορίσουν πόσα bits πληροφορίας μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις. Διαπίστωσαν ότι κάθε σύναψη μπορoύσε να αποθηκεύσει μεταξύ 4,1 και 4,6 bits πληροφοριών. Αυτό σημαίνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει τουλάχιστον 1 petabyte, που ισοδυναμεί με την ποσότητα των πληροφοριών που κυκλοφορούν σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.
ΠΗΓΗ: Independent μέσω ΕΡΤ