Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην ορεινή Πάφο κατασβέστηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή, οι δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή και σήμερα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.
«Η νύχτα ήταν ήσυχη χωρίς αναζωπυρώσεις. Αντιμετωπίζονται κάποιες εστίες εντός καμένων περιοχών, ενώ δεν αποδεσμεύθηκε καμιά επίγεια δύναμη. Παραμένουμε και σήμερα στην πυρκαγιά αντιμετωπίζοντας οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Σε επιφυλακή και τα εναέρια μέσα», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κεττής.
Ο απολογισμός της πυρκαγιάς
Μεγάλη οικολογική καταστροφή, καμένη γη, κατεστραμμένες οικίες, ζημιές σε υποδομές της ΑΗΚ και άλλα πολλά άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου. Ζώα έχασαν τη ζωή τους και αιωνόβια δέντρα έγιναν στάχτη. Περιουσίες και καλλιέργειες παραδόθηκαν στις φλόγες. Δύο σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και άλλα (τουλάχιστον) 14 υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Από σήμερα αρχίζει και η καταγραφή των ζημιών γεωργών και κτηνοτρόφων.
Ευτυχώς, αυτήν τη φορά, δεν θρηνήσαμε θύματα. Κινδύνεψαν, όμως ανθρώπινες ζωές, με πιο ενδεικτική την περίπτωση ενός ηλικιωμένου, 82 ετών, ο οποίος αναγκάστηκε να πέσει σε πισίνα, για να γλιτώσει από τις φλόγες. Ο παππούς εγκλωβίστηκε στο νερό για περισσότερο από μια ώρα μέχρι που τον είδε και βούτηξε για να τον σώσει μία αστυνομικός.
Την ίδια στιγμή, η πυρκαγιά ανέδειξε και ένα άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα – το οποίο, θεωρητικά ομιλούντες, θα έπρεπε να είχε επιλυθεί δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα που πλήττεται από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και, ως εκ τούτου, ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει κάθε καλοκαίρι πολύ υψηλός. Η πυρκαγιά, λοιπόν, στην ορεινή Πάφο έφερε (ξανά) στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης επαρκών πτητικών Μέσων και της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να το επιλύσει.
Σημειώνεται ότι τη δεδομένη στιγμή το Τμήμα Δασών έχει στη διάθεσή του μόνο ένα ιδιόκτητο αεροπλάνο, καθώς το δεύτερο βρίσκεται ακόμη στη Βρετανία για επισκευή του κινητήρα και, αν δεν προκύψει κάποιο άλλο ζήτημα, αναμένεται να επιστρέψει τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι, σε περίπτωση που χρειαστεί, επιστρατεύονται ως δευτερεύοντα πτητικά μέσα τα δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας και τα δύο ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς. Οι Βρετανικές Βάσεις μπορούν εξίσου να συνδράμουν με δύο ελικόπτερα. Επίσης, στη βάση σχετικής διμερούς συμφωνίας με την Ιορδανία, στην Κύπρο βρίσκονται εδώ και έναν μήνα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης. Άλλα δύο πτητικά μέσα έχουμε από την Αίγυπτο.
Όσον αφορά τα πτητικά μέσα που συμμετείχαν στην κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, κ. Σάββας Ιεζεκιήλ, ανέφερε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, πως την πρώτη ημέρα επιχείρησαν πέντε πτητικά μέσα, ένα του Τμήματος Δασών, τα δυο ελικόπτερα της Ιορδανίας που σταθμεύουν στην Κύπρο, ένα της ΕΦ και ένα της Αστυνομίας.
Τη δεύτερη ημέρα, πρόσθεσε, στην περιοχή της πυρκαγιάς συνέδραμαν ένα πτητικό μέσο του Τμήματος Δασών, δύο που εκμισθώθηκαν από την ΚΔ, ένα ελικόπτερο που σταθμεύει στην Κύπρο από την Ιορδανία, ένα της Αστυνομίας, ένα καναντέρ που ήρθε από την Ελλάδα για βοήθεια, ένα ελικόπτερο από τις Βρετανικές Βάσεις και δυο αεροπλάνα καναντέρ που ήρθαν από την Ιορδανία μετά την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για βοήθεια.