Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διευκολύνει την πρόσβαση στο χάπι της άμβλωσης

Με απόφασή του ακυρώνει τους περιορισμούς που υπήρχαν.

Article featured image
Article featured imageΤην πρόσβαση στη μιφεπριστόνη, το χάπι που χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες «διευκόλυνε» το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στην ομόφωνη απόφασή τους, οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο έχει συντηρητική πλειοψηφία, αρνούνται το «έννομο συμφέρον», προϋπόθεση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, των εναγόντων ιατρικών ενώσεων ή επαγγελματιών εχθρικών προς στην άμβλωση, οι οποίοι δεν συνταγογραφούν ούτε χρησιμοποιούν αυτό το χάπι. Επομένως, οι δικαστές ακυρώνουν την εφετειακή απόφαση, την οποία ούτως ή άλλως είχαν αναστείλει.

Εφετείο, αποτελούμενο από υπερσυντηρητικούς δικαστές, είχε επαναφέρει το 2023 αρκετούς από τους περιορισμούς στην πρόσβαση στη μιφεπριστόνη, χάπι που χρησιμοποιείται για τη φαρμακευτική διακοπή της κύησης, οι οποίοι είχαν αρθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) από το 2016.

«Οι ενάγοντες δεν απέδειξαν ότι η χαλάρωση των κανόνων της FDA πιθανότατα θα τους έβλαπτε», έγραψε ο δικαστής Μπρετ Κάβανο στην απόφαση εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Για τον λόγο αυτό, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν είναι η κατάλληλη οδός για να απαντηθούν οι ανησυχίες των εναγόντων σχετικά με τις ενέργειες της FDA», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι (οι ενάγοντες) μπορούν να προσφύγουν στην εκτελεστική ή τη νομοθετική εξουσία.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ