Δάσος προστατεύθηκε από την αποψίλωση αφού απέκτησε νομική υπόσταση
Κάπου τα δάση έχουν νομικά δικαιώματα και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας.
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
2
λεπτά
Το δάσος Los Cedros στο βόρειο Εκουαδόρ είναι μία μοναδική τοποθεσία με πλούσια τροπική βλάστηση, η οποία φιλοξενεί πάνω από 400 είδη πτηνών. Παρά την εκτεταμένη αποψίλωση των δασών στην περιοχή, το Los Cedros προστατευόταν χάρη στις προσπάθειες περιβαλλοντικών οργανώσεων και κυρίως του Jose DeCoux, ο οποίος μετακόμισε από τις ΗΠΑ σε αυτό το δάσος και έμενε εκεί εδώ και 30 χρόνια προστατεύοντάς το.
Τα 11.681 εκτάρια δάσους βρίθουν από ζωή, με πάνω από 130 papers να έχουν δημοσιευθεί για διάφορα είδη που υπάρχουν μόνο στο Los Cedros, από μανιτάρια και σαλιγκάρια έως αρκούδες και ιαγουάρους.
Το 2008, το Εκουαδόρ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία άλλαξε το Σύνταγμά της για να δώσει στη φύση τα ίδια δικαιώματα με τον άνθρωπο. Πρωτοστάτες σε αυτήν την αλλαγή ήταν οι ιθαγενείς του Εκουαδόρ και αποτέλεσε τα πρώτα βήματα του κινήματος για τα δικαιώματα της φύσης, ένα κίνημα το οποίο επικεντρώνεται στο νομικό πλαίσιο και αναγνωρίζει το δικαίωμα του φυσικού κόσμου να έχει τις ίδιες προστασίες με τους ανθρώπους και τις εταιρίες.
Ανάλογες κινήσεις γίνονται σε επιπλέον 44 χώρες. Σε ορισμένες αφορούν ένα είδος ζώου, ενώ σε άλλες αναγνωρίζουν τα δικαιώματα ποταμών, βουνών και άλλα. Ωστόσο η νομική αυτού του είδους είναι κάτι νέο και υπάρχουν πολύ λίγες δίκες έως τώρα.
Ο DeCoux πήγε την υπόθεσή του στα δικαστήρια το 2019, όταν μία εξορυκτική εταιρεία πλησίασε το δάσος Los Cedros. Ο DeCoux ισχυρίστηκε πως η εξόρυξη θα παραβιάσει τα δικαιώματα της φύσης και υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Los Cedros να υπάρχει, να επιβιώνει και να ανανεώνεται. Αρχικά η υπόθεση απορρίφθηκε από το δικαστήριο, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο την ανέλαβε λίγο αργότερα. Τελικά, το 2021, ο δικαστής αποφάσισε πως η εξόρυξη θα βλάψει τη βιοποικιλότητα του δάσους και έτσι θα παραβιάσει τα συνταγματικά δικαιώματα της φύσης. Η υπόθεση ήταν σημείο-σταθμός, καθώς ήταν μία ευκαιρία να δει ο κόσμος τα δικαιώματα της φύσης πέρα από το θεωρητικό πλαίσιο του Συντάγματος και έθεσε δεδικασμένο για μελλοντικές υποθέσεις.
Η απόφαση μετέτρεψε τα δικαιώματα της φύσης από μία συνταγματική ιδέα σε μία εφαρμόσιμη πραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που βλέπουν πώς εξέφρασε το δικαστήριο τι σημαίνουν τα δικαιώματα της φύσης στην πράξη και θέλουν να τα εφαρμόσουν και σε άλλες δικαιοδοσίες. Έτσι προχωρά το παγκόσμιο κίνημα.