Ο συνιδρυτής της εταιρείας πίσω από το υποβρύχιο Titan θέλει τώρα να ιδρύσει αποικία στην Αφροδίτη

Καλά θα πάει κι αυτό.

Article featured image
Article featured image

Ο Γκιγιέρμο Σένλαϊν, ο συνιδρυτής της OceanGate, της εταιρείας πίσω από την τραγωδία του βαθυσκάφους Titan που παρέσυρε στον θάνατο πέντε άτομα στη διάρκεια κατάδυσης στον Τιτανικό πριν από έναν χρόνο, θέλει τώρα να δημιουργήσει μια ιπτάμενη αποικία στην Αφροδίτη. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι μπορεί να στείλει «με ασφάλεια» ανθρώπους στον εν λόγω πλανήτη.

Ο Σένλαϊν, 58 ετών, είχε αποχωρήσει από την OceanGate το 2020, πολύ πριν από το δυστύχημα. Φαίνεται όμως ότι δεν πήρε το μάθημα και απέτυχε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα.


«Μπορούμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι στην Αφροδίτη ΣΗΜΕΡΑ … και να το κάνουμε με ασφάλεια και χαμηλό κόστος» έγραψε ο Αργεντίνος επιχειρηματίας σε ιστολόγιό του. Η ανάρτηση έγινε τον Απρίλιο, μόλις τώρα όμως έγινε αντιληπτή από τον Independent. O ίδιος υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα μπορεί να επιχειρήσει να ζήσει και να εργαστεί στην Αφροδίτη, παρά τις αφιλόξενες συνθήκες που επικρατούν εκεί, λόγω της γειτνίασής της με τη Γη.

H Αφροδίτη, ο δεύτερος πλανήτης κατά σειρά απόστασης από τον Ήλιο, έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη. Οι ομοιότητες όμως σταματούν εκεί.

Η πυκνή, δηλητηριώδης ατμόσφαιρα διοξειδίου του άνθρακα δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο φαινόμενο θερμοκηπίου που ανεβάζει την επιφανειακή θερμοκρασία πάνω από τους 460 βαθμούς Κελσίου.

Η ατμοσφαιρική πίεση είναι 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη, ενώ σύννεφα θειικού οξέος βρέχουν το έδαφος με βιτριόλι.

Ο Σένλαϊν θεωρεί πως όλα αυτά δεν ήταν πρόβλημα, εάν οι άνθρωποι διέμεναν σε ιπτάμενα σκάφη που θα αιωρούνται σε ύψος 50 χιλιομέτρων, εκεί όπου η πίεση και η θερμοκρασία πλησιάζουν περισσότερο τις γήινες συνθήκες.

Τα υπόλοιπα προβλήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν «με συσκευές αναπνοής και υλικά ανθεκτικά στα οξέα» ισχυρίζεται.

titanvenus.png



Ο ίδιος στο blog του ανέφερε περαιτέρω:

«Η αλήθεια είναι ότι η Αφροδίτη βρίσκεται πολύ πιο κοντά στη Γη και κινείται σε πολύ πιο παρόμοια τροχιά, κάτι που την καθιστά πολύ πιο προσβάσιμη από τον Άρη (χαμηλότερο κόστος, πιο συχνά παράθυρα πτήσης, συντομότεροι χρόνοι ταξιδιού, μεγαλύτερη ασφάλεια κ.λπ.).

»Επίσης, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για αποτυχημένες προσπάθειες προσεδάφισης, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μας περιμένουν στον Άρη.

»Αν μη τι άλλο, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η αποστολή ανθρώπων στην Αφροδίτη ΠΡΙΝ από τις αποστολές στον Άρη θα ήταν καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουμε με ασφάλεια τις δυνατότητες δημιουργίας μιας αρειανής κοινότητας».


Με στόχο την υλοποίηση του οράματός του για μια αποικία στην Αφροδίτη, ο Σένλαϊν ίδρυσε το Ίδρυμα Human2Venus μετά την αποχώρησή του από την Ocean Gate τον Ιανουάριο του 2020.

Toν Ιούλιο του 2023, μόλις ένα μήνα μετά την ολέθρια ενδόρηξη του βαθυσκάφους Titan σε βάθος σχεδόν 4 χιλιομέτρων, ο Σένλαϊν δήλωνε στο Business Insider πως μια αποικία 1.000 ανθρώπων στα σύννεφα της Αφροδίτης «είναι πολύ εφικτή» έως το 2050.

Με πληροφορίες από in.gr, Independent

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ