Κύπρος
Σκάνδαλο Μονής Αββακούμ: Η πρώτη καμπάνα χτύπησε για τον Νεκτάριο
Ατασθαλίες, χωράφια στο όνομά του, αντιφατικές μαρτυρίες και «κολλούες» με σημειώσεις «καίνε» -μάλλον- τον εν αργία αρχιμανδρίτη που φαίνεται να έγινε εκατομμυριούχος από το ζαχαροπλαστείο της Μονής.
Στα βαθιά μπαίνει (ξανά) η διερεύνηση για το οικονομικό σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ μετά τη σύλληψη και οκταήμερη προσωποκράτηση του εν αργία αρχιμανδρίτη της Μονής, Νεκταρίου, σε σχέση με τον εντοπισμό του χρηματοκιβωτίου που περιείχε το χρηματικό ποσό των 807,000 ευρώ.
Ο εν αργία αρχιμανδρίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση, της κλοπής από αντιπρόσωπο, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της εξασφάλισης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, της κλοπής και παράνομης κατοχής περιουσίας, της ψευδής φορολογικής δήλωσης και της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.
Το δικαστήριο δεν στάθηκε μόνο στο ποσό που εντοπίστηκε στο χρηματοκιβώτιο αλλά κυρίως στην έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκε ως αδήλωτο ποσό πέραν του 1.330.000 ευρώ που προέκυψαν από τις πωλήσεις του ζαχαροπλαστείου που λειτουργούσε η Μονή, καθώς επίσης και αδήλωτα ποσά που αφορούσαν την ανέγερση της Μονής. Ποσά πολύ περισσότερα δηλαδή από αυτά που ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα.
Οι κολλούες και η μαρτυρία για πλαστογραφία
Και δεν είναι μόνο αυτά. Στη 44σέλιδη ένορκο δήλωσή τους οι ανακριτές αποκαλύπτουν πολλές ατασθαλίες του εν αργία αρχιμανδρίτη, όπως για παράδειγμα τις «κολλούες» που εντοπίστηκαν στο χρηματοκιβώτιο που παραλείφθηκε από τη Μονή, καταγγελίες για πλαστογραφίες και για χωράφι στον Λυθροδόντα με αντιφατικές μαρτυρίες για την αγορά του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στο Sigmalive, στις 7 Μαΐου είχε γίνει καταγγελία από μητέρα μοναχού της Ιεράς Μονής Αγίου Αββακούμ ότι στα τέλη Απριλίου, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της, χτύπησε το τηλέφωνο του συζύγου της. Όταν απάντησε, τον άκουσε που μιλούσε και σχηματίστηκε η εντύπωση ότι μιλούσε με κάποιον συγγενή τους με το όνομα Ε... Σε κάποια στιγμή τον άκουσε που ρώτησε «γιατί να πάει φυλακή Ε… μου;» και τότε πήρε εκείνη το τηλέφωνο για να συνεννοηθεί. Έτσι αντιλήφθηκε ότι στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου ήταν η Ε… από τη Μονή Αββακούμ. Τότε η Ε… τής είπε «να πεις του γιου σου να μεν κάμνει ψευδείς καταγγελίες για τους μοναχούς γιατί ξέρεις, έχει 10 χρόνια φυλάκιση». Όταν την ρώτησε γιατί να πάει φυλακή ο γιος της και τι κατηγορίες έκανε, αυτή της είπε ότι ήταν για χρήματα που πληρωνόταν στη Μονή και ότι οι μοναχοί έκαναν πλαστογραφία. Επίσης της είπε «έχουν και οι μοναχοί να πουν για λόου του, άμα συνεχίσει να τους κατηγορεί ψέματα, εν θα σιωπήσουν τζιαι τούτοι». Της είπε επίσης ότι «εμείς αγαπούμε τον γιο σου τζιαι θέλουμε το καλό του. Να τον πιάσεις τζιαι να τον φέρεις σπίτι σου».
Σε άλλη περίπτωση οι ανακριτές της υπόθεσης αναφέρουν στην ένορκο δήλωσή τους, ότι έχουν παραληφθεί από την Μητρόπολη Ταμασού αριθμός από χαρτάκια, με χειρόγραφες σημειώσεις, τα οποία εντοπίστηκαν στις 5/3/2024, στο γνωστό χρηματοκιβώτιο. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, οι εν λόγω σημειώσεις ανήκουν στον ύποπτο, ο οποίος του τις έδειχνε κατά τη διάρκεια καταμέτρησης των χρημάτων και του έλεγε ότι αποδεικνύουν ότι τα χρήματα του ανήκουν. Από έλεγχο στις εν λόγω σημειώσεις, εντοπίστηκε σημείωση που αναγράφει: «Κάθε σακουλάκι έχει 5000 ευρώ, επάνω στην πόρτα έχει συνολικά 18,000 ευρώ, το κουτί συνολικά έχει 823,000 ευρώ. Αυτά είναι χρήματα προσωπικά δικά μου και δεν ανήκουν στην Εκκλησία. Από χειροτονίες, ενοίκια, πωλήσεις κτλ». Δηλαδή, ο ύποπτος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο, αφορούν πωλήσεις, χειροτονίες και άλλα, που θεωρεί ότι του ανήκουν.
Παράλληλα στην ένορκο δήλωση των ανακριτών γίνεται αναφορά σε χωράφι στην κοινότητα του Λυθροδόντα το οποίο φαίνεται, σύμφωνα με μαρτυρία, να ανήκει στον εν αργία αρχιμανδρίτη. Συγκεκριμένα, μάρτυρας αναφέρει ότι μεταξύ 2011 έως 2013, έδωσε στον ύποπτο το χρηματικό ποσό των 148.049 ευρώ σε μετρητά και ότι μέρος του ποσού αυτού ο ύποπτος το χρησιμοποίησε για να αγοράσει το χωράφι, το οποίο μεταβιβάστηκε στο όνομα του υπόπτου και τα υπόλοιπα χρήματα μετά την αγορά και έξοδα μεταβίβασης, ο ύποπτος τα χρησιμοποίησε για διάφορες χωματουργικές εργασίες, περίφραξης του χωραφιού, γεώτρηση και εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την μάρτυρα, επειδή της δύο της παιδιά θα γίνονταν μοναχοί, αποφάσισαν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, δηλαδή να ανεγερθεί κτίριο πολλαπλών χρήσεων εντός του συγκεκριμένου χωραφιού που αγόρασε ο ύποπτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου το τεμάχιο αποτελεί συγχώνευση ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο όνομα του υπόπτου στις 6/7/2015. Επίσης, φαίνεται να τα αγόρασε από τον Χ. Ι. με συνολική δηλωθείσα τιμή πώλησης 80.000 ευρώ. Το χωράφι που προέκυψε από τη συγχώνευση εγγράφηκε στο όνομα του υπόπτου στις 28/4/2016, με τις αρχές να κάνουν λόγο για μια αντιφατική μαρτυρία.
Της φυλακής τα σίδερα…
Εάν και εφόσον αποδειχθεί η ενοχή του εν αργία αρχιμανδρίτη, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι 14 έτη. Ο δικηγόρος, Ηλίας Χρίστου, μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα, ανέφερε πως οι πιο σοβαρές από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Νεκτάριος είναι αυτές «της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της κλοπής δια αντιπροσώπου οι οποίες επισύρουν φυλάκιση μέχρι 14 ετών, ενώ εάν υπάρξει καταδίκη η ποινή που θα του επιβληθεί δεν θα είναι κάτω από 8 χρόνια φυλάκισης».
Ο κος Χρίστου είπε πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται σε περισσότερα από ένα πρόσωπα. «Από την προσωπική μου εμπειρία τέτοια αδικήματα δεν διαπράττονται μόνο από ένα άτομο. Συνήθως το έγκλημα είναι οργανωμένο», είπε.