Σε χώρα προωθείται νόμος που θα καταδικάζει τα θύματα βιασμού με μεγαλύτερη ποινή από τους βιαστές τους

Μια πρόταση νόμου που έφερε αντιδράσεις.

Article featured image
Article featured image

Νέος προτεινόμενος νόμος στη Βραζιλία μπορεί να καταδικάσει τα θύματα βιασμού που προχωράνε σε εκτρώσεις σε μεγαλύτερη ποινή φυλάκιση από τους βιαστές τους.

Ο προτεινόμενος νόμος αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση στην άμβλωση για το 75% των θυμάτων βιασμού στη Βραζιλία, που είναι κάτω των 18 ετών.

Στη Βραζιλία, ένα νέο νομοσχέδιο επιδιώκει να χαρακτηρίσει όλες τις αμβλώσεις μετά την 22η εβδομάδα ως ανθρωποκτονία εκ δόλου, με ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών. Η άμβλωση είναι ήδη παράνομη στη χώρα, εκτός από περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της εγκύου, εμβρυϊκής ανεγκεφαλίας και βιασμού.

Η προτεινόμενη νομοθεσία ωστόσο, που προσπαθούν να προωθήσουν οι Βραζιλιάνοι συντηρητικοί, αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση στην άμβλωση για τα θύματα βιασμού, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των οποίων είναι κάτω των 18 ετών, καθιστώντας την άμβλωση μετά την 22η εβδομάδα κακούργημα.

Οι επικριτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν, έτσι, ότι όσα θύματα καθυστερούν την έκτρωση, μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης από τους βιαστές τους, οι οποίοι τιμωρούνται κατά το βραζιλιάνικο ποινικό δίκαιο με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών ή έως και 12 εάν εμπλέκεται σοβαρή σωματική βία.

Μεγάλο μέρος του θυμού επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο προτεινόμενος νέος νόμος θα επηρεάσει κυρίως τα ανήλικα θύματα βιασμού.

Το 2022, το τελευταίο έτος για το οποίο έχουν δημοσιευτεί επίσημα αρχεία, καταγράφηκαν 75.000 περιπτώσεις βιασμών στη Βραζιλία. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα – ενώ πάνω από το 60% των θυμάτων ήταν παιδιά κάτω των 13 ετών.

Ενώ αυτά τα παιδιά δικαιούνται επί του παρόντος νόμιμη άμβλωση, 38 κορίτσια ηλικίας 14 ετών και κάτω γεννούν καθημερινά στη Βραζιλία, σύμφωνα με την υπουργό γυναικών, Cida Gonçalves. Αυτός ο αριθμός πιθανότατα θα αυξηθεί βάσει του νέου νόμου.

Η είδηση της επείγουσας συζήτησης του νομοσχεδίου στην Κάτω Βουλή προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva χαρακτήρισε την προτεινόμενη τιμωρία «τρελή», ενώ το Εργατικό Κόμμα του προσπαθεί να αναβάλει την ψηφοφορία.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ