Τι αλλάζει για (ορισμένα) πρόστιμα από τις κάμερες τροχαίας

Τι προνοεί ο νόμος που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Article featured image
Article featured image

Μειώνονται ορισμένα από τα εξώδικα πρόστιμά που προβλέπονται σε περίπτωση παραβίασης φωτεινού σηματοδότη με βάση νόμο που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή. Τα εν λόγω πρόστιμα προκύπτουν κυρίως λόγω της ύπαρξης καμερών φωτοεπισήμανσης σε συγκεκριμένα σημεία των πόλεων.

H πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, προβλέπει το ύψος του εξώδικου προστίμου για το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης σε φωτεινό σηματοδότη, δυνάμει των περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, να διαβαθμίζεται και να διαμορφώνεται ανάλογα με το σημείο στάσης του οχήματος.

Με βάση το νόμο που πέρασε προβλέπονται εξώδικα πρόστιμα €85 σε περίπτωση στάσης του οχήματος επί της διάβασης πεζών αντί €300 που ισχύει σήμερα, ενώ συνεχίζει να προβλέπεται πρόστιμο €300 σε περίπτωση στάσης του οχήματος πέραν της διάβασης πεζών ή σε περίπτωση που αυτό κινείται πέραν της διάβασης πεζών και εντός της οδικής συμβολής κατά τη χρονική διάρκεια που ο κόκκινος σηματοδότης είναι αναμμένος.

Η υφιστάμενη διάταξη για επιβολή προστίμου ύψους €25 στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση στάσης πριν από τη γραμμή στάσης αναμονής σε φωτεινό σηματοδότη, η οποία αποτελεί παράβαση σήματος τροχαίας, εξακολουθεί να ισχύει και δεν επηρεάζεται από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Επίσης με τροπολογία του κ. Μουσιούττα που εγκρίθηκε παραχωρείται χρόνος στην στην εκτελεστική εξουσία για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα για να εφαρμοστεί ο νόμος και θα τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δυσανάλογο το ύψος του προστίμου με βάση το παράπτωμα και για αυτό έκρινε σκόπιμο να καταθέσει την πρόταση νόμου. Ανέφερε ότι με βάση την τροπολογία η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί μόλις είναι έτοιμο το σύστημα φωτοεπισήμανσης και κατόπιν απόφασης Υπουργικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ