5 (πολύ) μεγάλα έργα που, χωρίς την Ευρώπη, δεν θα τα βλέπαμε ποτέ στην Κύπρο
Μπορεί σήμερα να τα ζούμε, να τα απολαμβάνουμε και να «φουμιζόμαστε» γι' αυτά, αλλά χωρίς τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το πιθανότερο ήταν να έμεναν όλα στις σκαλωσιές!
Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024
2
λεπτά
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από 20 χρόνια, σήμανε μια νέα εποχή στην χώρα μας ακόμη και αν αρκετοί δεν το πίστευαν. Από το 2004 οι Κύπριοι πολίτες απολαμβάνουν πλεονεκτήματα όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, όπως για παράδειγμα την υλοποίηση αρκετών έργων υποδομής και ανάπτυξης τα οποία επιτευχθήκαν με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η δημοσιογράφος του Economy Today Βάσια Καττή, προχώρησε σε μία επετειακή αναδρομή με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ καταγράφοντας τα πέντε σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν στην χώρα μας μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια. Και είμαστε (σχεδόν) βέβαιοι ότι δεν το γνωρίζατε.
1: Ανάπτυξη Συστήματος Πληροφορικής για την Εισαγωγή και Υποστήριξη του ΓεΣΥ
Με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. αναπτύχθηκε το Σύστημα Πληροφορικής για την εισαγωγή και την ανάπτυξη του Γενικού Συστήματος Υγείας στην Κύπρο (ΓεΣΥ).Το Σύστημα Πληροφορικής επέτρεψε την έναρξη εφαρμογής του νέου Συστήματος Γενικής Φροντίδας Υγείας της χώρας, μιας από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία. Για πρώτη φορά, όλες οι ιατρικές δραστηριότητες, οργανώνονται σε ένα ενιαίο κεντρικό σύστημα Πληροφορικής.
Το Σύστημα καλύπτει τις λειτουργικές διεργασίες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), των παροχέων και των δικαιούχων. Οι κυριότερες λειτουργίες του Συστήματος περιλαμβάνουν την εγγραφή, αποθήκευση και διαχείριση δικαιούχων του ΓεΣΥ, την εγγραφή, αποθήκευση και διαχείριση Παροχέων Φροντίδας Υγείας, τη διαχείριση καταλόγου δικαιούχων του Προσωπικού Ιατρού, τη δημιουργία και διαχείριση όλων των καταλόγων υπηρεσιών που θα αποζημιώνει το ΓεΣΥ, τη διαχείριση παραπεμπτικών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τη διαχείριση εργαστηριακών εξετάσεων και τη δημιουργία Ηλεκτρονικού Αρχείου Ασθενή.
Προγράμματα Πολιτικής Συνοχής 2014-2020
Περίοδος Υλοποίησης: 2017- 2020
Προϋπολογισμός Έργου: €21,8 εκ.
Συνεισφορά Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο
Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ): 85%
Φορέας Υλοποίησης: Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας
2.Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου
Με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. δημιουργήθηκε το Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», ένας σύγχρονος πολυλειτουργικός χώρος όπου στεγάζονται 620.000 έντυποι τόμοι, πάνω από 190.000 συνδρομές σε τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, πέραν των 12.000 συνδρομών σε ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά και πέραν των 180 τίτλων σε βάσεις δεδομένων. Διαθέτει 900 θέσεις μελέτης εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, καθώς και χώρους ομαδικής μελέτης. Εκτός από τους χώρους της βιβλιοθήκης, λειτουργούν εργαστήρια πληροφορικών συστημάτων 24ωρης πρόσβασης, αμφιθέατρα με υποδομή πληροφορικών συστημάτων, αίθουσες διδασκαλίας με υποδομή πληροφορικής και εξειδικευμένα εργαστήρια προηγμένων τεχνολογιών. Η βιβλιοθήκη είναι ανοικτή προς όλους τους πολίτες και στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων των επιστημόνων και ερευνητών της χώρας, ως η κύρια Ερευνητική Βιβλιοθήκη.