Δοκιμάζουν πρώτη φορά ποτό σε νεαρή ηλικία (παρόλο που απαγορεύεται)

Έρευνα δείχνει ότι στην Κύπρο το 35,57% έκανε χρήση αλκοόλ για πρώτη φορά σε ηλικία 15-16 ετών.

Article featured image
Article featured image

Το ανησυχητικό ζήτημα της πρόσβασης ανηλίκων σε αλκοολούχα ποτά αναδεικνύει έρευνα που διενεργήθηκε από τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου «Προμηθέας» και την Οργάνωση Φίλων και Συγγενών Εξαρτημένων Ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία διήρκησε έξι μήνες και συμμετείχαν σε αυτή 281 άτομα (155 άνδρες, 117 γυναίκες και 9 δηλώθηκαν ως ουδέτερο), ποσοστό 35,57% απάντησε ότι δοκίμασε για πρώτη φορά αλκοόλ σε ηλικία 15-16 ετών, ποσοστό 24,51% απάντησε ότι δοκίμασε πρώτη φορά σε ηλικία 13-14 ετών, ενώ το 13,83% απάντησε ότι δοκίμασε σε ηλικία 12 ετών και άνω.

αλκοολ1.jpg



Σε ερώτηση, εάν τους έχει ζητηθεί να δείξουν ταυτότητα κατά την αγορά αλκοόλ, ποσοστό 69,49% απάντησε αρνητικά, ενώ ποσοστό 30,51% απάντησε ότι του ζητήθηκε ταυτότητα.

αλκοολ2.jpg



Σε ερώτηση εάν γνωρίζουν από ποια ηλικία επιτρέπεται να αγοράζουν αλκοόλ σύμφωνα με την Κυπριακή Νομοθεσία, το 76,6% απάντησε ότι γνωρίζει τη νομοθεσία.

αλκοολ3.jpg



Σύμφωνα με την έρευνα η πλειονότητα των συμμετεχόντων (περίπου 86% από το άθροισμα των Μερικώς, Αρκετά και Πλήρως) δηλώνει ότι αισθάνεται σε θέση να ελέγχει σε μεγάλο ή πλήρη βαθμό την ποσότητα αλκοόλ που πίνει.

αλκοολ4.jpg



Παράλληλα, περίπου το 48% των συμμετεχόντων (άθροισμα των ποσοστών για Καθημερινά, Κάθε δύο ημέρες, και Κάθε εβδομάδα) δηλώνει ότι πίνει αλκοολούχα ποτά τακτικά, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει μια συστηματικότητα.

αλκοολ5.jpg



Ποσοστό 79,71% ανέφερε πως η κατανάλωση αλκοόλ γίνεται στο πλαίσιο κοινωνικών συναθροίσεων, ενώ ποσοστό 16% καταναλώνει αλκοόλ στο σπίτι και ποσοστό 79,71% κάνει χρήση του αλκοόλ για αυτοθεραπεία.

αλκοολ6.jpg

αλκοολ7.jpg



Τα συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα της έρευνας καταγράφεται ότι επιβάλλεται αυστηρότερη ρύθμιση για την εφαρμογή του Νόμου περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών, όπως επίσης πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ συνόλων των ασθενών και άλλων φορέων κοινωνικής προστασίας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσεγγίσεων κατά της κατανάλωσης αλκοόλ.

Επίσης, στα συμπεράσματα καταγράφεται πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη της βλάβης ιδιαίτερα μεταξύ νέων, με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις και άλλες δράσεις καθολικής πρόληψης κλπ.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ