Δεν αρέσει σε όλους η πρόταση για απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

Χθες στην Επιτροπή Παιδείας συζητήθηκε το θέμα μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και εκφράστηκαν αντικρουόμενες απόψεις. Η πρόταση που (μάλλον) οδηγείται προς ναυάγιο θα συζητηθεί εκ νέου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Article featured image
Article featured image

Δεν ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Παύλο Μυλωνά να δηλώνει ότι φαίνεται ότι το ζήτημα θα συζητηθεί και μετά το καλοκαίρι, καθώς μετά και τις τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων φορέων, διαφάνηκε ότι υπήρχαν αντικρουόμενες απόψεις από πλευράς βουλευτών και ως εκ τούτου η συζήτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την λήξη των εργασιών της Βουλής.

Εντός της Επιτροπής η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, ανέφερε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς θα επιτρέπεται η μεταφορά κινητών τηλεφώνων τα οποία θα είναι απενεργοποιημένα και στην σχολική τσάντα των μαθητών και θα χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η κ. Ροδοσθένους ανέφερε ότι έγινε διαβούλευση και ότι υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης για την εφαρμογή των νέων κανονισμών. «Θεωρούμε ότι αυτή η ρύθμιση θα είναι ευεργετική για τα παιδιά. Έχει να κάνει με μία εξάρτηση για τα παιδιά, η δυνατότητα που τους δίνεται όταν δεν θα χρησιμοποιούν τα κινητά καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού χρόνου, θα είναι ευεργετική, επειδή θα είναι προσηλωμένα στα μαθήματά τους. Δεν θα μπαίνουν στον πειρασμό να ενεργοποιούν και να συνδέονται σε πλατφόρμες και στα διαλείμματα θα τους δίνεται η δυνατότητα για κοινωνικοποίηση», είπε.

Σημείωσε ότι οι πρόνοιες της πρότασης είναι βασισμένες σε έρευνες και μελέτες από άλλες χώρες, που απαγόρευσαν τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Εξήγησε ότι σύμφωνα με αυτές, αυτός ήταν ένας από τους λόγους για αύξηση στις επιδόσεις στους μαθητικούς διαγωνισμούς προσθέτοντας ότι πολλές χώρες προχώρησαν σε κατάργηση των κινητών στα σχολεία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.



Η Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπως Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι η χρήση των έξυπνων τηλεφώνων, των έξυπνων ρολογιών, των ταμπλέτων δίνουν απίστευτες δυνατότητες στα παιδιά και εδραιώνουν νέους τρόπους επικοινωνίας, μάθησης, πληροφόρησης και αλληλεπίδρασης.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού αναφέρει ότι η εφηβεία είναι μία μεταβατική περίοδος προς την ενηλικίωση και πρέπει να έχει θετικές αλλαγές σημειώνοντας ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες απαραίτητες για την υγεία και την ανάπτυξη τους.

Υπέδειξε ότι σε αυτό το πλαίσιο η πλήρης απαγόρευση χρήσης των τηλεφώνων θα διαταράξει τις ισορροπίες στη σχέση ενήλικα-εφήβου. Επιπρόσθετα, συνέχισε η Εκπρόσωπος, η απαγόρευση φέρνει επιπλέον «αστυνόμευση» μέσα στα σχολεία, σε ένα κλίμα που είναι ήδη τεταμένο μεταξύ ενηλίκων και παιδιών.

Η Επίτροπος, όπως είπε η Εκπρόσωπός της, τάσσεται υπέρ του υφιστάμενου πλαισίου χρήσης κινητού τηλεφώνου, να επιτρέπεται δηλαδή μόνο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σημειώνοντας ότι η πλήρης απαγόρευση του θα φέρει ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.

Από πλευράς ΟΕΛΜΕΚ, ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Ταλιαδώρος, υπενθύμισε ότι το 2011 η Βουλή είχε ψηφίσει νόμο που έθετε περιορισμούς στη χρήση των κινητών τηλεφώνων εντός των σχολικών μονάδων, όπως ήταν ο περιορισμός της χρήσης στη διδασκαλία, κατά τις εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες/δράσεις του σχολείου, ενώ υπήρχαν και αυστηρές ποινές για αποτύπωση/βιντεογράφηση προσωπικών δεδομένων με τη χρήση κινητού. Πρόσθεσε ότι η γενική ρήτρα που υπήρχε είναι ότι τα κινητά θα ήταν απενεργοποιημένα στην σχολική τσάντα. «Διερωτώμαι για ποιο λόγο το Υπουργείο μετά από 13 χρόνια επανέρχεται και επαναφέρει την ίδια πρόταση το Υπουργείο Παιδείας», είπε.

«Εμείς (η ΟΕΛΜΕΚ) ταχθήκαμε με την πλήρη απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Έπρεπε τα κινητά να είναι είτε στην τσάντα, είτε σε θυρίδες» είπε σημειώνοντας ότι «είναι ένας πειρασμός το κινητό». «Άπαξ και υπάρχει είναι μια φοβερή εξάρτηση», ανέφερε. Υπέδειξε ακόμη ότι σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ η υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων συνδέεται με μειωμένες αποδόσεις των μαθητών.

Εκ μέρους των Διευθυντών της Μέσης Εκπαίδευσης, η Έλενα Χατζηγέρου, αναφέρθηκε στις συνέπειες της χρήσης των κινητών τηλεφώνων τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου λέγοντας ότι κάθε χρόνο υπάρχει σοβαρή έκπτωση όσον αφορά τα θέματα της κοινωνικοποίησης. «Διαπιστώνουμε ότι κάθε πρώτη τάξη είναι ακόμα πιο δύσκολη» επηρεαζόμενη ακριβώς από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων είπε η κ. Χατζηγέρου. Υπέδειξε ότι η πλήρης απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων εντός σχολείου θα στείλει το μήνυμα και στους γονείς και στους μαθητές ότι ο χώρος στο σχολείο «είναι ιερός».

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σημείωσε ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση με τη χρήση των κινητών, από τη στιγμή που θα μπαίνουν στα σχολεία. «Η άποψη η δική μας είναι να μην επιτρέπεται η είσοδος των κινητών στα σχολεία. Εμείς θεωρούμε ότι θα μειωθεί ο εθισμός και θα αυξηθεί η κοινωνικοποίηση των μαθητών», είπε ο κ. Λυσάνδρου.

Η εκπρόσωπος της ΠΣΕΜ, Ευρυδίκη Χριστοφίδη, εξέφρασε τη θέση των οργανωμένων μαθητών, που τάσσονται ενάντια στη συγκεκριμένη πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Δήλωσε ότι καμία απόφαση δεν πρέπει να εντείνει το αίσθημα της αστυνόμευσης που υπάρχει στα σχολεία, σημειώνοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν τη βάση του σχολικού εκφοβισμού.

Πρόσθεσε, ότι δεν είναι παιδαγωγική λύση η κατάργηση των κινητών λέγοντας ότι «με αυτή τη λογική θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι ελευθερίες των μαθητών, αν την καταχρώνται. Με αυτή τη λογική θα καταλήξουμε σε εντελώς ανελεύθερα σχολεία».

Είπε ότι το σχολείο είναι υπόχρεο να μάθει στους μαθητές την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο και διερωτήθηκε αν το σχολείο καταργεί τη χρήση των κινητών τηλεφώνων εντελώς «πώς αναμένουμε οι μαθητές να μάθουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων για ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο».

Ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοΐζος Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι υπάρχει όντως εξάρτηση στη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία από πλευράς μαθητών, λέγοντας πως είναι «θλιβερό».

Ταυτόχρονα, ανέφερε παράδειγμα όπου μαθήτρια Γυμνασίου είχε αναφέρει ότι «έχουμε συμμαθητές που δεν έχουν φίλους και το μόνο πράγμα που έχουν είναι το κινητό». Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και ότι χρειάζεται κοινωνική διαπαιδαγώγηση.

«Εκείνο που διαφωνούμε είναι στην πλήρη απαγόρευσης της μεταφοράς των κινητών τηλεφώνων. Είναι για πρακτικούς λόγους. Για μας η μέρα δεν τελειώνει στη 13:35, τα παιδιά συνεχίζουν (με άλλες δραστηριότητες). Σκοπός δεν είναι να στερήσουμε από τα παιδιά την τεχνολογία. Σκοπός είναι να εφαρμόζεται σωστά η τεχνολογία», είπε.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ