Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έκανε 200.000 θεατές να σιωπήσoυν για επτά λεπτά στο Glastonbury

Η διάσημη καλλιτέχνις ένωσε το κοινό ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας, στο μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικής της Αγγλίας.

Article featured image
Article featured image

Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς κατάφερε να κάνει τους θεατές στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Βρετανίας, το Glastonbury, να σιγήσουν για επτά λεπτά.

Η διάσημη καλλιτέχνις Μαρίνα Αμπράμοβιτς, προσκεκλημένη από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, οδήγησε 200.000 θεατές σε μια «συνεργασία», όπως την αποκάλεσε η ίδια, με τίτλο «Επτά λεπτά συλλογικής σιωπής», για να «δούμε πώς μπορούμε να νιώσουμε θετική ενέργεια σε ολόκληρο το σύμπαν» και να λειτουργήσουμε ως προπύργιο ενάντια στη φρίκη του πολέμου και της βίας.

Η ανακοίνωση για την εμφάνισή της είχε γίνει μόλις μια ημέρα πριν, έτσι υπήρχαν εύλογοι φόβοι ότι το κοινό δεν θα συμμετείχε στο πνεύμα της συνεργασίας και ότι μπορεί να κατέληγε να φλυαρεί ή ακόμη και να φωνάζει κατά τη διάρκεια της σιωπής.

Ωστόσο, πέρα από κάποιες πολύ μεμονωμένες κραυγές και φωνές, ο μόνος ήχος που κινούνταν στο γρασίδι του γηπέδου της κεντρικής σκηνής Pyramid ήταν ο άνεμος που φυσούσε στην κοιλάδα και ο μακρινός θόρυβος από τις παραστάσεις των άλλων σκηνών.



Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς φόρεσε ένα λευκό ρούχο σε σχήμα συμβόλου ειρήνης, σχεδιασμένο από τον πρώην επικεφαλής σχεδιαστή της Burberry, Riccardo Tisci. Στην αρχή της ομιλίας της παραδέχτηκε ότι ήταν «τρομοκρατημένη επειδή, ως καλλιτέχνης, δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου αυτού του είδους το κοινό. Δεν τραγουδάω, δεν χορεύω. Πρόκειται για ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι όλοι θέλετε να περάσετε καλά και να ακούσετε σπουδαία μουσική».

Έπειτα, συμπλήρωσε «Ο κόσμος βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Υπάρχουν πόλεμοι, πείνα, διαμαρτυρίες, δολοφονίες, βία. Αλλά τι συμβαίνει αν δούμε τη μεγάλη εικόνα; Η βία φέρνει περισσότερη βία, οι σκοτωμοί φέρνουν περισσότερους σκοτωμούς, ο θυμός φέρνει περισσότερο θυμό, οι διαδηλώσεις φέρνουν περισσότερες διαδηλώσεις. Εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό: πώς να είμαστε στο παρόν, εδώ και τώρα, και πώς μπορούμε πραγματικά όλοι μαζί να δώσουμε άνευ όρων αγάπη ο ένας στον άλλον».

Κάλεσε το κοινό να βάλει τα χέρια του στον ώμο του διπλανού του, να κλείσει τα μάτια του και να βολευτεί, και στη συνέχεια κάλεσε την διοργανώτρια, Emily Eavis, να ηχήσει ένα γκονγκ για να ξεκινήσει η παράσταση.

Σε συνέντευξή της στον Guardian πριν από την παράσταση, η Αμπράμοβιτς αναγνώρισε ότι η παράσταση κινδύνευε να αποτύχει. «Είναι ένα μεγάλο ρίσκο, γι' αυτό και είμαι τρομοκρατημένη», είπε. «Θα μπορούσα να αποτύχω εντελώς ή οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να καθίσουν. Δεν ξέρω, αλλά θέλω να πάρω το ρίσκο. Η αποτυχία είναι επίσης σημαντική, μαθαίνεις τόσο από την αποτυχία όσο και από την επιτυχία».




Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ