Χώρα απαγορεύει την είσοδο στους Ισραηλινούς σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη

Πώς απαντά το Ισραήλ.

Article featured image
Article featured image

Οι Μαλδίβες απαγόρευσαν τις επισκέψεις όλων των Ισραηλινών «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του προέδρου. Η μικροσκοπική ισλαμική δημοκρατία, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 1.000 κοραλλιογενή νησάκια στον Ινδικό Ωκεανό, είναι δημοφιλής στους παραθεριστές χάρη στις λευκές αμμώδεις παραλίες της, τα τιρκουάζ νερά και τα πολυτελή της καταλύματα.

Οι Μαλδίβες είναι η μικρότερη χώρα στην Ασία. Ωστόσο, οι επισκέπτες με ισραηλινά διαβατήρια δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μουιζού, «αποφάσισε να επιβάλει απαγόρευση των ισραηλινών διαβατηρίων», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.

maldives-city.png
Ο πρόεδρος των Μαλβίδων, Μοχάμεντ Μουίζου



Μια δήλωση στον επίσημο ιστότοπο του προέδρου ανέφερε ότι η ανακοίνωση έγινε μετά από σύσταση του υπουργικού συμβουλίου. «Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει την τροποποίηση των απαραίτητων νόμων για να εμποδιστούν οι κάτοχοι ισραηλινών διαβατηρίων να εισέλθουν στις Μαλδίβες και τη σύσταση υποεπιτροπής του υπουργικού συμβουλίου για την εποπτεία αυτών των προσπαθειών».

Ο πρόεδρος πρόκειται να διορίσει «ειδικό απεσταλμένο για την αξιολόγηση των παλαιστινιακών αναγκών», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος αποφάσισε επίσης να οργανώσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για να βοηθήσει τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Παλαιστίνη με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή και να πραγματοποιήσει μια πανεθνική συγκέντρωση με το σύνθημα “Μαλδίβες σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη” για να δείξει την υποστήριξή του».


Οι Μαλδίβες είχαν άρει μια προηγούμενη απαγόρευση για τους Ισραηλινούς τουρίστες στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και προχώρησαν στην αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ισραήλ, το 2010. Ωστόσο, οι προσπάθειες εξομάλυνσης ματαιώθηκαν μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Νασίντ τον Φεβρουάριο του 2012. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι κυβερνητικοί σύμμαχοι στις Μαλδίβες ασκούσαν πιέσεις στον Μουιζού να απαγορεύσει την είσοδο Ισραηλινών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο αριθμός των Ισραηλινών που επισκέφθηκαν τις Μαλδίβες μειώθηκε σε 528 τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, μειωμένος κατά 88% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση στους Ισραηλινούς να μην επισκέπτονται τις Μαλδίβες, επικαλούμενος το αυξημένο αντι-ισραηλινό αίσθημα κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χαμάς. Σχεδόν 11.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν τις Μαλδίβες πέρυσι, που αντιστοιχούσε στο 0,6% των συνολικών αφίξεων τουριστών.

Αντιδρώντας στην πρόσφατη απαγόρευση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε χθες τους πολίτες να αποφεύγουν τις Μαλδίβες. «Για τους Ισραηλινούς πολίτες που παραμένουν στη χώρα, συνιστάται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φύγουν, καθώς αν περιέλθουν σε δυσχερή θέση για οποιονδήποτε λόγο, θα είναι δύσκολο για εμάς να βοηθήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι -πέραν των Μαλδιβών- δεν επιτρέπεται στους κατόχους ισραηλινών διαβατηρίων να εισέλθουν στην Αλγερία, το Μπαγκλαντές, το Μπρουνέι, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Λιβύη, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Υεμένη.

Σε μια ανάρτηση στο X τον Μάρτιο, το κράτος του Ισραήλ είπε: «Είμαστε καλά», ως απάντηση σε μια ανάρτηση σχετικά με τις απαγορεύσεις εισόδου αυτών των χωρών, οι οποίες ίσχυαν πριν από την έναρξη του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.


Με πληροφορίες από Protagon, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ