Κορυφαίος επιστήμονας ισχυρίζεται ότι τού απαγορεύθηκε να μελετήσει μυστηριώδη νόσο του εγκεφάλου

Από την ασθένεια «είναι πιθανόν να επηρεάζονται πάνω από 200 άνθρωποι που βιώνουν ανεξήγητες νευρολογικές διαταραχές».

Article featured image
Article featured image

Ένας κορυφαίος επιστήμονας καταγγέλλει ότι του απαγόρευσαν να μελετήσει μια μυστηριώδη νευρολογική ασθένεια του εγκεφάλου στην επαρχία Νιου Μπράνζουικ στον Καναδά. Από την ασθένεια, σύμφωνα με τον επιστήμονα από τον Καναδά, είναι πιθανό να επηρεάζονται πάνω από 200 άνθρωποι που βιώνουν ανεξήγητες νευρολογικές διαταραχές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, οι ισχυρισμοί του επιστήμονα διατυπώθηκαν σε email τα οποία αντάλλαξε με συνάδελφό του και βρέθηκαν στα χέρια του βρετανικού Μέσου, δύο χρόνια μετά το κλείσιμο της επίσημης έρευνας για πιθανά κρούσματα.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο Νιου Μπράνζουικ που δεν μπορεί να εξηγηθεί από τη μεροληψία ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Μάικλ Κούλθαρτ, κορυφαίος μικροβιολόγος.

«Μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξηγούνται καλύτερα από το τελευταίο, αλλά είναι απλά πάρα πολλές τώρα (πάνω από 200)», προσέθεσε.


Η στάση των καναδικών αρχών


Οι υγειονομικές αρχές του Νιου Μπράνζουικ το 2021 είχαν προειδοποιήσει ότι πάνω από 40 κάτοικοι της περιοχής έπασχαν από ένα πιθανόν άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, του οποίου τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής που λέγεται Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η ποικιλία των συμπτωμάτων ήταν μεγάλη. Πολλοί ήταν αυτοί που είχαν έντονη παραγωγή σάλιου, ενώ άλλοι ένιωθαν έντομα να περπατάνε πάνω τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας που δημιουργήθηκε από την επαρχία διαπίστωσε ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του Νιου Μπράνζουικ αμφισβήτησαν το έργο του νευρολόγου Αλιέρ Μαρέρο, στον οποίο αρχικά παραπέμφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις από σαστισμένους γιατρούς της περιοχής και στη συνέχεια εντόπισε περισσότερες περιπτώσεις. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε σφοδρός συνήγορος των ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ομάδα ανθρώπων που έπασχαν από ένα άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σήμανε το τέλος της έρευνας.


Τα email των Καναδών επιστημόνων


Τα email ωστόσο που αντάλλασαν οι επιστήμονες διηγούνται μια διαφορετική ιστορία και καταδεικνύουν ότι οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC) δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την ανεξήγητη ασθένεια που πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Σε μηνύματα που στάλθηκαν τον Οκτώβριου του 2023, ο Μάικλ Κούλθαρτ ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του 2021 για την ασθένεια στο Νιου Μπρούνσγουικ, υποστήριζε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

Ο Κούλθαρτ, ένας βετεράνος επιστήμονας που επί του παρόντος ηγείται του Καναδικού Συστήματος Επιτήρησης Νόσων Creutzfeldt-Jakob, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από τον Guardian. Αλλά στο email που διέρρευσε, έγραψε ότι πιστεύει ότι μια «περιβαλλοντική έκθεση – ή ένας συνδυασμός εκθέσεων – πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων» με τους ανθρώπους να φαίνονται ευάλωτοι σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που έρχονται σε εμάς ως ύποπτη ασθένεια», ανέφερε ο Κούλθαρτ.

Ο Κούλθαρτ υποστηρίζει ότι αυτό που φαίνεται σαν μια μυστηριώδης νόσος είναι πολύπλοκο και για αυτό έχει δώσει στους πολιτικούς την δυνατότητα να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει «τίποτα συνεκτικό».

Αντίγραφα των μηνυμάτων που ανταλλάχθηκαν εστάλησαν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας τον Μάρτιο από μια ομάδα υποστήριξης ασθενών αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια ενέργεια μέχρι τώρα.


Εξετάζονται...


«Παρόλο που ο Δρ Αλιέρ Μαρέρο έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με ευρήματα και παρατηρήσεις όσον αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, από τον Μάιο του 2023, η Δημόσια Υγεία του Νιού Μπράνζουικ έχει λάβει συνολικά μόνο 29 πλήρεις κοινοποιήσεις από τον Δρ Μαρέρο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της επαρχίας στον Guardian σε ηλεκτρονικό μήνυμα. «Αυτές εξετάζονται… μέχρι σήμερα, η Δημόσια Υγεία του Νιού Μπράνζουικ δεν έχει λάβει παρόμοιες κοινοποιήσεις από άλλους γιατρούς», πρόσθεσε.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κούλθαρτ προέκυψε περισσότερο από έναν χρόνο αφότου ο Μαρέρο παρακάλεσε την καναδική κυβέρνηση να πραγματοποιήσει περιβαλλοντικές δοκιμές που πίστευε ότι θα έδειχναν τη συμμετοχή της χημικής ένωσης γλυφοσάτη.

Ο Μαρέρο, ο οποίος αρχικά συνεργάστηκε στενά με τον Κούλθαρτ, αρνήθηκε να σχολιάσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Οκτωβρίου, κατευθύνοντας αντ’ αυτού τις ερωτήσεις στην υγειονομική αρχή της επαρχίας.

Στα χρόνια που πέρασαν από τότε που τα κρούσματα επισημάνθηκαν για πρώτη φορά στους αξιωματούχους της υγείας, οι ασθενείς από την πλευρά τους καταγγέλουν ότι οι αξιωματούχοι διάφορων βαθμίδων που έλαβαν γνώση της κατάστασης την αγνόησαν. «Οι πολιτικοί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν ότι συμβαίνει κάτι σοβαρό, γιατί τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε μια νεαρή γυναίκα που υποφέρει από τρέμουλο και κακό συντονισμό των μυών της, αλλά και με προβλήματα στην όραση και τη μνήμη.

«Η κατάστασή μου εξελίσσεται και τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο δύσκολα για εμένα», δήλωσε η ασθενής.

Καθώς η μνήμη της επιδεινώνεται, χρειάζεται συνεχείς υπενθυμίσεις από το έξυπνο ηχείο της για να παίρνει φάρμακα, να κάνει ντους και να τρώει. «Μου λείπει να μπορώ να οδηγώ και να έχω μια αίσθηση ανεξαρτησίας», λέει. «Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου εσωτερικά».

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ