Σουηδία και η Φινλανδία προχώρησαν στη χαλάρωση των αυστηρών νόμων που διέπουν την πώληση αλκοόλ, διατηρώντας παράλληλα ευρύτερα κρατικά μονοπώλια.
Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της Σουηδίας σκοπεύει να επιτρέψει τις αποκαλούμενες «αγροτικές πωλήσεις», σύμφωνα με τις οποίες οι παραγωγοί αλκοόλ μπορούν να διαθέσουν αλκοόλ σε όσους πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματά τους, αναφέρει το BBC, ενώ ταυτόχρονα η το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την πώληση αλκοολούχων ποτών που έχουν παραχθεί με ζύμωση, όπως η μπύρα, το κρασί και ο μηλίτης, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ έως και 8% στα σούπερ μάρκετ, από το όριο του 5,5% που ίσχυε μέχρι τώρα.
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό αλκοολισμού, με το 9,1% του πληθυσμού να είναι αλκοολικοί στην Φινλανδία και 6,2% στη Σουηδία. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει ορισμένους περιορισμούς. Το αλκοόλ μπορεί να αγοραστεί μόνο σε κρατικά καταστήματα, ειδικές κάβες ή σε μπαρ και εστιατόρια με άδεια λειτουργίας.
Οι βουλευτές της Φινλανδίας ψήφισαν με ψήφους 102 έναντι 80 υπέρ του νόμου για τα ζυμωμένα ποτά, ενώ όλα τα μέλη του ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Χριστιανοδημοκρατών, ψήφισαν κατά, επικαλούμενα ανησυχίες για την δημόσια υγεία. Οι μπύρες με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 5,5% τα κρασιά και οι μηλίτες θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν καλύπτει τα αποσταγμένα ποτά.
Εν τω μεταξύ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες ανοίγοντας τις πωλήσεις κρασιού, μπύρας, μηλίτη και οινοπνευματωδών ποτών σε μικρή κλίμακα σε όσους επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των παραγωγών. Το μέτρο, εφόσον εγκριθεί, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.
Και οι δύο αποφάσεις ενδέχεται να χρειαστεί να παραπεμφθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ελεγχθεί ότι δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Η Κομισιόν έχει ήδη εκφράσει αντιρρήσεις για την απόφαση της Φινλανδίας να εξαιρέσει τα αποσταγμένα ποτά από το νέο της νόμο.
ΠΗΓΗ