Διευθυντής νοσοκομείου στη Γάζα μοιράστηκε τη φρικτή εμπειρία που βίωσε στις ισραηλινές φυλακές
«Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επιβιώνουν μόνο με ένα κομμάτι ψωμί τη μέρα, κάποιοι έχασαν μέχρι και 30 κιλά».
Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024
3
λεπτά
Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην Πόλη της Γάζας Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «βασανιστήρια», αφού αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από επτά και πλέον μήνες κράτησης.
Δεκάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, του μεγαλύτερου στον παλαιστινιακό θύλακα, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν σε ιατρικά κέντρα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε σήμερα ιατρική πηγή από το νοσοκομείο Μαρτύρων αλ-Άκσα στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.
Πέντε μεταξύ αυτών εισήχθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο και οι άλλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σημειώνεται ότι από την αρχή του πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει εκατοντάδες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ακριβής αριθμός των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές δεν είναι γνωστός.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι ο Δρ Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια αφέθηκε ελεύθερος μαζί με δεκάδες άλλους Παλαιστίνιους επειδή οι ισραηλινές φυλακές είναι υπερπλήρεις. Σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των φυλακών στο Ισραήλ, λέει ότι η έλλειψη χώρου στις ισραηλινές φυλακές δεν είναι ο λόγος πίσω από την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. Πάντως, η απελευθέρωση προκάλεσε ανταπαραθέσεις και τριγμούς εντός του ισραηλινού κράτους με τον Νετανιάχου να διατάζει άμεση έρευνα σχετικά με την εν λόγω κίνηση, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Δείτε επίσης
«Θα ξαναχτίσουμε τη Γάζα και θα ξαναχαμογελάσουμε. Εσείς όμως; Θα το ξεπεράσετε;»
«Σοβαρά βασανιστήρια»
Ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε «σοβαρά βασανιστήρια» κατά την κράτησή του στο Ισραήλ και ότι υπέστη κάταγμα στο δάκτυλο.
«Οι κρατούμενοι υποβάλλονται σε κάθε είδος βασανιστηρίου», δήλωσε ο γιατρός σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλλαν στα κελιά των κρατουμένων και τους βασάνιζαν νυχθημερόν. «Πολλοί κρατούμενοι πέθαναν σε κέντρα ανάκρισης και στερήθηκαν τροφή και φάρμακα», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι όσοι έμειναν πίσω, βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
«Για δύο μήνες, οι κρατούμενοι δεν έτρωγαν παρά μόνο ένα κομμάτι ψωμί την ημέρα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχασαν μέχρι και 30 κιλά κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. «Υποβάλλονταν σε σωματική και ψυχολογική ταπείνωση», συμπλήρωσε περαιτέρω, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αντιμετωπίζονταν ως «άψυχα αντικείμενα».
Τόνισε, δε, ότι ακόμη και το ισραηλινό ιατρικό προσωπικό, αντί να παρέχει υγειονομική περίθαλψη στους Παλαιστίνιους κρατούμενους τους χτυπούσε και τους βασάνιζε.
Ο γιατρός, που συνελήφθη στα τέλη Νοεμβρίου, δήλωσε ότι τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», εξηγώντας ότι η σύλληψή του έγινε καθαρά για πολιτικούς λόγους. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης δεν τους επετράπη να συναντήσουν δικηγόρους.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα επιστρέψει στα καθήκοντά του ως γιατρού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν στοχοποιηθεί σκληρά από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το Ισραήλ στο παλαιστινιακό έδαφος, μετά την αιματηρή επιδρομή στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς.
Το ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής του, ο Δρ Μπάσαμ Μικντάντ, επίσης αφέθηκε σήμερα ελεύθερος «μετά τη σύλληψή του πριν από κάποιους μήνες».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αγάπησα
Θύμωσα
Απογοητεύτηκα
Ενθουσιάστηκα
React σε ό,τι θέλεις, γράφοντας ένα σχόλιο που δεν
ξεπερνά τους 280 χαρακτήρες, για κάτι που Αγάπησες,
κάτι που σε Ενθουσίασε, κάτι που σε Απογοήτευσε ή κάτι που σε έκανε να
Θυμώσεις. Το σχόλιό σου πριν δημοσιευτεί θα ελέγχεται, εξ ου και θα πρέπει να είναι γραμμένο σε κόσμια πλαίσια, τα οποία καθορίζονται πρωτίστως από τις βασικές αρχές της δεοντολογίας. Μαζί με το σχόλιό σου θα πρέπει απαραίτητα να αφήσεις το όνομά σου ή έστω ένα ψευδώνυμο.