Πολιτικός συνέδεσε την αύξηση των ανδρικών αυτοκτονιών με τον «ολοένα πιο κυρίαρχο ρόλο» των γυναικών στην κοινωνία

Ο μισογυνισμός στα καλύτερά του.

Article featured image
Article featured image

Ο μισογυνισμός έχει πολλά πρόσωπα και εμφανίζεται με διάφορες αφορμές. Όπως στην περίπτωση ενός Nοτιοκορεάτη πολιτικού που συνέδεσε την αύξηση των ανδρικών αυτοκτονιών με τον ολοένα πιο «κυρίαρχο» ρόλο των γυναικών στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο δημοτικός σύμβουλος της Σεούλ Κιμ Κι-ντακ υποστήριξε ότι η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας έχει ως αποτέλεσμα οι άνδρες να μη βρίσκουν ούτε δουλειά αλλά ούτε γυναίκες ώστε να… αποκατασταθούν.

Ο πολιτικός είπε ότι η χώρα «έχει αρχίσει να μεταβάλλεται σε μια κοινωνία όπου κυριαρχούν οι γυναίκες» και ότι αυτό ίσως «εν μέρει σχετίζεται και με την αύξηση των αποπειρών αυτοκτονίας ανδρών».

Η Νότια Κορέα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των πλούσιων χωρών του κόσμου, αλλά και μια από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα ισότητας φύλων. Το σχόλιο του συμβούλου Κιμ είναι το πιο πρόσφατο μιας σειράς άστοχων παρατηρήσεων που έχουν καταγραφεί από άνδρες πολιτικούς στη χώρα.

Ο Κιμ, μέλος του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος, κατέληξε στην εκτίμηση περί ευθύνης γυναικών αναλύοντας δεδομένα για τις αποπειρών αυτοκτονίας που καταγράφηκαν σε γέφυρες κατά μήκος του ποταμού Χαν της Σεούλ.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπο του δημοτικού συμβουλίου της Σεούλ, έδειξε ότι ο αριθμός των αποπειρών αυτοκτονίας κατά μήκος του ποταμού είχε αυξηθεί, από 430 το 2018 σε 1.035 το 2023, ενώ την ίδια περίοδο το ποσοστό των ανδρών που επιχείρησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους αυξήθηκε από 67% σε 77%.

Οι ειδικοί στην πρόληψη αυτοκτονιών εκφράζουν ανησυχία για την έρευνα που παρουσίασε ο Κιμ. «Είναι επιπόλαιο και επικίνδυνο να διατυπώνονται ισχυρισμοί σαν αυτόν, χωρίς επαρκή στοιχεία» λέει στο BBC ο Σονγκ Ιν Χαν, καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Σεούλ. Τονίζει ότι παραδοσιακά, περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες επιχειρούν να αυτοκτονήσουν, παντού στον πλανήτη. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, η αυτοκτονία είναι η κύρια αιτία θανάτου ανδρών ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Παρ’ όλα αυτά, ο καθηγητής Σονγκ πιστεύει ότι οι λόγοι της αύξησης των αποπειρών αυτοκτονίας από άνδρες στη Σεούλ πρέπει να μελετηθούν επιστημονικά και τονίζει πως είναι «λυπηρό» ότι ο δημοτικός σύμβουλος επιχείρησε να συνδέσει το φαινόμενο με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Στη Νότια Κορέα υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του αριθμού ανδρών και γυναικών σε πλήρη απασχόληση, με τις γυναίκες να εργάζονται δυσανάλογα περισσότερο σε προσωρινές θέσεις εργασίας ή με μερική απασχόληση. Η διαφορά στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων μειώνεται σταδιακά, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο 29% λιγότερο από τους άνδρες.


Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα αντιφεμινιστικό κίνημα στην ασιατική χώρα, με επικεφαλής απογοητευμένους νεαρούς άνδρες που υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί σε μειονεκτική θέση λόγω των προσπαθειών βελτίωσης της ζωής των γυναικών. Απηχώντας αυτές τις απόψεις, η έκθεση του δημοτικού συμβούλου Κιμ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος για να ξεπεραστεί «το φαινόμενο της γυναικείας κυριαρχίας» είναι να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες για την ισότητα των φύλων, ώστε «άνδρες και γυναίκες να μπορούν να απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες».

Οι Κορεάτες πλημμύρισαν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X/Twitter για να καταγγείλουν τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου ως «αβάσιμες» και «μισογυνικές», με έναν χρήστη να αναρωτιέται αν ο Κιμ ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Το κεντροαριστερό Κόμμα Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον σύμβουλο ότι «μεταθέτει εύκολα την ευθύνη στις γυναίκες της κορεατικής κοινωνίας, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τις διακρίσεις λόγω φύλου». Τον κάλεσε να ανακαλέσει τα σχόλιά του και «να αναλύσει σωστά» τις αιτίες του προβλήματος, όπως αναφέρει το BBC.

Σε πρόσκληση του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι απόψεις του, ο Κιμ αναφέρει ότι δεν ήταν πρόθεσή του να ασκήσει «κριτική στην κοινωνία που κυριαρχείται από γυναίκες» και απλώς εξέφερε την προσωπική του άποψη για ορισμένες από τις συνέπειες του φαινομένου. Ωστόσο, τα σχόλιά του ακολουθούν μια σειρά από αντιεπιστημονικές –και συχνά αλλόκοτες– πολιτικές προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα πιο πιεστικά κοινωνικά ζητήματα της Νότιας Κορέας, όπως η ψυχική ασθένεια, η βία λόγω φύλου και η υπογεννητικότητα – η Κορέα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

Τον περασμένο μήνα, ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος της Σεούλ, 60 ετών, δημοσίευσε μια σειρά άρθρων στον ιστότοπο του δήμου, στα οποία ενθάρρυνε τις νεαρές γυναίκες να ξεκινήσουν γυμναστική και να κάνουν ασκήσεις πυελικού εδάφους προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό γεννήσεων. Παράλληλα, μια κυβερνητική δεξαμενή σκέψης συστήνει στα κορίτσια να ξεκινούν το σχολείο νωρίτερα από τα αγόρια, έτσι ώστε συμμαθητές και συμμαθήτριες να έλκονται περισσότερο ο ένας από τον άλλον όταν θα είναι έτοιμοι για γάμο.

Φεμινιστικές οργανώσεις κατηγορούν τους πολιτικούς για μισογυνισμό, κρίνοντας ότι δεν επιχειρούν καν να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες – αντιθέτως, επιμένουν να τις καθιστούν αποδιοπομπαίους τράγους. Επί του παρόντος, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 20% των μελών του Κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας και το 29% όλων των τοπικών συμβουλίων.

Το δημοτικό συμβούλιο της Σεούλ αναφέρει στο BBC ότι δεν έχει δικαίωμα ελέγχου όσων δημοσιεύουν οι πολιτικοί στον επίσημο ιστότοπό του, εκτός αν το περιεχόμενο είναι παράνομο. Προσθέτει ότι τα άτομα που κάνουν τις αναρτήσεις είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για το περιεχόμενό τους και θα αντιμετωπίσουν τις όποιες συνέπειες για τις επιλογές τους στις επόμενες εκλογές.

Πηγή: Protagon.gr (μέσω BBC)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ