Η κυνηγημένη από τους Ταλιμπάν Γιουσόφι θα τρέξει στους Ολυμπιακούς για όλες τις γυναίκες της χώρας της

«Εκπροσωπώ τα κλεμμένα όνειρα των γυναικών και κοριτσιών του Αφγανιστάν».

Article featured image
Article featured image

Η Κίμια Γιουσόφι θα εκπροσωπήσει «τα κλεμμένα όνειρα και τις φιλοδοξίες» των γυναικών του Αφγανιστάν, έχοντας μια θέση στην εξαμελή ομάδα της χώρας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Η σπρίντερ των 100 μέτρων ήταν η σημαιοφόρος του Αφγανιστάν στους Αγώνες του Τόκιο πριν από τρία χρόνια, αλλά εγκατέλειψε την πατρίδα της στο γειτονικό Ιράν για να αποφύγει τις διώξεις όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021.

afganistangirl-city.png



Η 28χρονη ήταν μία από τους πέντε αθλητές και διοικητικούς υπαλλήλους, καθώς και τις οικογένειές τους, με δεσμούς με το ολυμπιακό κίνημα που έλαβαν ασφαλή διέλευση στην Αυστραλία έναν χρόνο αργότερα. Έκτοτε ζει και προπονείται εκεί.

«Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ για άλλη μια φορά τα κορίτσια της πατρίδας μου – κορίτσια και γυναίκες που έχουν στερηθεί βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, που είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε.

«Εκπροσωπώ τα κλεμμένα όνειρα και τις προσδοκίες αυτών των γυναικών. Εκείνες που δεν έχουν την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις ως ελεύθεροι άνθρωποι».

Η Γιουσόφι θα κάνει την τρίτη της εμφάνιση στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι η πρώτη φορά που το Αφγανιστάν θα έχει τρεις αθλήτριες στους Αγώνες.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων σε όλους εκείνους που μου στάθηκαν σε αυτό το ταξίδι και το έκαναν δυνατό», πρόσθεσε.


afganistangirl3-city.png



Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε τον Ιούνιο ότι το Αφγανιστάν θα συμμετάσχει στους Αγώνες με μια ομάδα με ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων, αποτελούμενη από τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, σε μια εν πολλοίς συμβολική κίνηση που στέλνει ισχυρό μήνυμα τόσο προς την ίδια τη χώρα, η οποία, υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν έχει περιορίσει την πρόσβαση γυναικών και κοριτσιών σε αθλήματα και γυμναστήρια, όσο και προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η ΔΟΕ πρόσθεσε επίσης, ότι κανένας αξιωματούχος των Ταλιμπάν δεν θα επιτραπεί στους Αγώνες, ενώ τόνισε ότι αναγνωρίζει ότι τόσο ο επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Αφγανιστάν όσο και ο Γενικός Γραμματέας της βρίσκονται σήμερα στην εξορία.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία το 2021, οι Ταλιμπάν – οι οποίοι λένε ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και των τοπικών εθίμων – έκλεισαν τα λύκεια για κορίτσια, έθεσαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις γυναίκες χωρίς αρσενικό κηδεμόνα και περιόρισαν την πρόσβαση σε πάρκα και γυμναστήρια.


Οι Ταλιμπάν δήλωσαν στο AFP ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε τη Γιουσόφι ούτε τις συναθλήτριές της.

«Μόνο τρεις αθλητές εκπροσωπούν το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Atal Mashwani, εκπρόσωπος της διεύθυνσης αθλητισμού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

«Επί του παρόντος, στο Αφγανιστάν ο αθλητισμός των κοριτσιών έχει σταματήσει. Όταν ο αθλητισμός των κοριτσιών δεν ασκείται, πώς μπορούν να μπουν στην εθνική ομάδα;», συμπλήρωσε.

Οι αθλήτριες θα αγωνιστούν στον στίβο και την ποδηλασία, ενώ οι άνδρες αθλητές τους θα συμμετάσχουν στον στίβο, την κολύμβηση και το τζούντο, με τον Αυστραλό προπονητή της Γιουσόφι, Τζον Κουίν, να εκτελεί χρέη επικεφαλής προπονητή της ομάδας.

Όλοι τους, εκτός από τους τζουντόκα, έχουν την έδρα τους εκτός Αφγανιστάν, ενώ η ομάδα αγωνίζεται με τη μαύρη, κόκκινη και πράσινη σημαία και τον ύμνο τής υποστηριζόμενης από τη Δύση πρώην δημοκρατίας, η οποία εκδιώχθηκε από τους Ταλιμπάν.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ