Εκπαίδευση
Εrasmus+ και «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»: Περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής των νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα
Οι νέες δράσεις που έχει αναλάβει το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και οι σημαντικές δυνατότητες που προσφέρονται στους νέους μέσω αυτών.
Η Θέκλα Χριστοδουλίδου, Ανώτερη Λειτουργός του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης και συντονίστρια Προγραμμάτων Erasmus+, Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και eTwinning, αναφέρεται στις νέες δράσεις που έχουν αναληφθεί από το Ίδρυμα, καθώς και στις ευκαιρίες συμμετοχής των νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία προωθούν, μεταξύ άλλων, την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.
Ποιες είναι οι νέες δράσεις που έχει αναλάβει το ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης;
Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Διά Βίου Μάθησης είναι η αποκλειστική Εθνική Υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. Εκτός λοιπόν από τους Τομείς της Σχολικής, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και του Αθλητισμού, ο οργανισμός μας στηρίζει πλέον και τον τομέα της Νεολαίας του Προγράμματος Erasmus+, το Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» καθώς επίσης και το δίκτυο πληροφόρησης Eurodesk.
Ποιοι νέοι/-ες δικαιούνται να συμμετέχουν σε αυτές τις νέες Δράσεις και τα Προγράμματα που διαχειρίζεται το ΙΔΕΠ;
Εκτός από την κινητικότητα φοιτητών ή την κινητικότητα μαθητών σχολείων που είναι πιο ευρέως γνωστές στο κοινό, το Πρόγραμμα Εrasmus+ απευθύνεται και σε νέους/-ες που ενδιαφέρονται να μάθουν και να αποκτήσουν δεξιότητες σε ένα πλαίσιο που δεν είναι τόσο δομημένο όπως το σχολείο ή κάποιο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο τομέας Νεολαίας του Προγράμματος Erasmus+, προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους/ες 13-30 ετών να λάβουν επιχορήγηση μέσω μιας άτυπης ομάδας νέων ή μέσω ενός οργανισμού (ΜΚΟ, σωματείου, οργάνωση νέων κ.ά.), προκειμένου να συμμετέχουν σε Σχέδια Κινητικότητας (Βασική Δράση 1) ή σε Συμπράξεις Συνεργασίας με άλλους οργανισμούς του εξωτερικού σε ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντός τους (Βασική Δράση 2). Στην περίπτωση του Προγράμματος «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης», είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι νέοι/-ες θα πρέπει να είναι 18 έως 30 ετών για να συμμετέχουν σε ευκαιρίες εθελοντισμού στη χώρα τους ή στο εξωτερικό.
Tι είδους κινητικότητες μπορούν να πραγματοποιήσουν οι νέοι/-ες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του Προγράμματος Erasmus+;
Μέσω ενός Σχεδίου Κινητικότητας, οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες στο εξωτερικό ή στην Κύπρο όπως:
- Ανταλλαγές Νέων
- Κινητικότητες/εκπαιδεύσεις για άτομα που εργάζονται στον τομέα της Νεολαίας
- Διοργάνωση και συμμετοχή σε δραστηριότητες νέων που προωθούν τη συμμετοχή των νέων στα κοινά
- τη Δράση Discover EU που δίνει την ευκαιρία στους νέους/-ες 18 ετών να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν την Ευρώπη κάνοντας χρήση δωρεάν ταξιδιωτικών πάσων.
Το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» τι δυνατότητες προσφέρει;
Tο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους/-ες από 18 έως 30 ετών να υλοποιήσουν έργα αλληλεγγύης και εθελοντισμού για να αντιμετωπίσουν έμπρακτα διάφορες προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η προστασία του περιβάλλοντος ή η κοινωνική ένταξη ατόμων από ευάλωτες ομάδες.
Στο πλαίσιο των Έργων Εθελοντισμού, οι νέοι μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ατομικού εθελοντισμού στην Κύπρο ή στο εξωτερικό ή σε δραστηριότητες ομαδικού εθελοντισμού σε συνεργασία με ομάδες νέων εθελοντών από το εξωτερικό. Παράλληλα με τα Έργα Αλληλεγγύης, ομάδες νέων μπορούν να υλοποιήσουν δραστηριότητες που θα συνεισφέρουν έμπρακτα σε ζητήματα και προκλήσεις που προκύπτουν στις τοπικές τους κοινότητες ή σε περιφερειακό/εθνικό επίπεδο.
Tο Πρόγραμμα «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης» προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους/-ες από 18 έως 30 ετών να υλοποιήσουν έργα αλληλεγγύης και εθελοντισμού για να αντιμετωπίσουν έμπρακτα διάφορες προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ποια είναι τα κύρια οφέλη που αποκτούν οι συμμετέχοντες μέσω της συμμετοχής τους στις δράσεις του Erasmus+ και του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης»;
Μέσω διαφόρων μεθόδων μη τυπικής και άτυπης μάθησης, οι νέοι/-ες έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν και τις προοπτικές απασχόλησής τους. Συγκεκριμένα, τους δίνονται ευκαιρίες να ταξιδέψουν εκτός των συνόρων τους, να αλληλοεπιδράσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα με άτομα από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες, καθιστώντας τους με αυτόν τον τρόπο πιο κοινωνικούς, επικοινωνιακούς και ευπροσάρμοστους σε νέες προκλήσεις και νέα κοινωνικά και εργασιακά περιβάλλοντα. Εμπλουτίζουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, αποκτούν καλύτερη αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών και των αξιών της, ενώ παράλληλα δημιουργούν το δικό τους κοινωνικό και επαγγελματικό δίκτυο. Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι νέοι και νέες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες εθελοντισμού ευαισθητοποιούνται σε διάφορα ανθρωπιστικά και κοινωνικά θέματα.
Πώς πιστεύετε ότι ενισχύουν οι δράσεις αυτές τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των νέων και την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη;
Τα Προγράμματα που αναφέραμε πιο πάνω, ενισχύουν την συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους/-ες να συνεργαστούν με άλλες ομάδες από διαφορετικές χώρες, να ενημερωθούν και να εργαστούν από κοινού για διάφορα θέματα, να εμπλακούν στη δημοκρατική ζωή, να εκφράσουν τις απόψεις τους με σεβασμό στην αντίθετη γνώμη και να δώσουν περισσότερη δύναμη στη φωνή της νεολαίας σε Εθνικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μέσω των Προγραμμάτων αναμφίβολα, ενισχύεται και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη εφόσον μια από τις κυριότερες προτεραιότητες των Προγραμμάτων είναι η κοινωνική ένταξη και πολυμορφία. Όλες οι Δράσεις αποσκοπούν στην προώθηση της ανεκτικότητας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξίας της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας κάθε είδους. Για αυτόν τον λόγο τα Προγράμματα παρέχουν σε όλους τους νέους ίση πρόσβαση στις ευκαιρίες που προσφέρουν. Επιπλέον στηρίζουν έργα και δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν ενεργά το ζήτημα της κοινωνικής ένταξης και παρέχουν επιπλέον μέτρα στήριξης για τα άτομα από ευάλωτες ομάδες για την καλύτερη κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους, όπως για παράδειγμα επιπλέον χρηματοδότηση και περισσότερη ευελιξία ως προς τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.