Ένας Γερμανός ασθενής πιθανόν να θεραπεύτηκε από τον ιό HIV μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, σε μια πρώτη στο είδος της περίπτωση, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες την Πέμπτη, ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS την επόμενη εβδομάδα στο Μόναχο της Γερμανίας.
Ο 60χρονος έγινε μόλις το έβδομο άτομο που θεωρείται θεραπευμένο από τον ιό HIV - ο οποίος προσβάλλει περίπου 39 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ.
Αυτό που βρήκαν οι επιστήμονες «εξαιρετικά εκπληκτικό» σε αυτή την περίπτωση ήταν ότι ο άνδρας φάνηκε να θεραπεύεται «παρόλο που ο δότης των βλαστικών κυττάρων δεν είχε ανοσία στον ιό HIV» δήλωσε σήμερα ο ειδικός στον HIV, Κρίστιαν Γκάεμπλερ, του Charité-Universitätsmedizin του Βερολίνου, σε ανακοίνωσή του.
Ο ασθενής βρέθηκε θετικός στον ιό HIV το 2009 και διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ) το 2015 - γεγονός που ώθησε μια ομάδα στο Charité-Universitätsmedizin να του κάνει τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, σύμφωνα με ανακοίνωση του μεγαλύτερου πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ευρώπης. Από τότε που ο ασθενής αποφάσισε να σταματήσει την αντιική θεραπεία το 2018, το ανοσοποιητικό σύστημά του παρέμεινε λειτουργικό και δεν ανιχνεύθηκαν καρκινικά κύτταρα.
«Η περίοδος παρατήρησης χωρίς ιό για περισσότερα από πέντε χρόνια δείχνει τώρα ότι ο ιός HIV έχει πράγματι απομακρυνθεί πλήρως από το σώμα του ασθενούς», δήλωσε ο καθηγητής γιατρός Όλαγ Πένακ. «Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι έχει θεραπευτεί από τη λοίμωξη από τον ιό HIV» είπε χαρακτηριστικά.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων οδήγησε σε μια προφανή θεραπεία σε αυτή την περίπτωση, ενώ ο ιός είχε πολλαπλασιαστεί ξανά σε άλλες περιπτώσεις.
«Η ταχύτητα με την οποία το νέο ανοσοποιητικό σύστημα αντικαθιστά το παλιό μπορεί να έχει επιρροή. Στον δεύτερο ασθενή του Βερολίνου, αυτό ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα, σε λιγότερο από 30 ημέρες» πρόσθεσε ο Γκάεμπλερ, αναφερόμενος στο νοσοκομείο που περιέθαλψε το πρώτο άτομο που θεραπεύτηκε από τον HIV.
Ίσως όμως το ανοσοποιητικό σύστημα του δότη να έχει επίσης ειδικές ιδιότητες, όπως τα ιδιαίτερα ενεργά κύτταρα φυσικών «δολοφόνων», τα οποία εξασφαλίζουν ότι ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας του HIV «αναγνωρίζονται και εξαλείφονται».
«Μόλις κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στην απομάκρυνση όλων των κρυψώνων του HIV στον δεύτερο ασθενή του Βερολίνου, τα ευρήματα μπορούν ελπίζουμε να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών ιδεών, όπως ανοσοθεραπείες με βάση κύτταρα ή θεραπευτικά εμβόλια» συμπέρανε ο Γκάεμπλερ.
ΠΗΓΗ