Διεθνή
Γυναίκα που πέρασε άδικα 43 χρόνια στη φυλακή, αφέθηκε ελεύθερη
Η δολοφονία -για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη- φαίνεται ότι διαπράχθηκε από έναν αστυνομικό του τμήματος που διερευνούσε την υπόθεση.
Μια γυναίκα που εξέτισε 43 χρόνια για έναν φόνο που δεν διέπραξε, αφέθηκε ελεύθερη στις ΗΠΑ μετά την ανατροπή της καταδίκης της.
Η Σάντρα Χεμ ήταν 20 ετών όταν κρίθηκε ένοχη για τον θάνατο της Πατρίσια Τζέσκι, από το Μιζούρι, τον Νοέμβριο του 1980 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η ίδια εργαζόταν τότε ως βιβλιοθηκάριος στο Μιζούρι και, ενώ έφευγε από τη δουλειά, συνέβη μια δολοφονία κοντά, για την οποία συνελήφθη.
Δεν υπήρχαν, ωστόσο, στοιχεία που να τη συνέδεαν με το έγκλημα εκτός από μια ομολογία που έδωσε υπό βαριά καταστολή σε ψυχιατρείο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση της υπόθεσής της, όπως ανέφερε το BBC.
Η ποινή φυλάκισης της 64χρονης σήμερα Χεμ σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη γνωστή άδικη καταδίκη γυναίκας στην ιστορία των ΗΠΑ, δήλωσαν οι δικηγόροι της από το Innocence Project – ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα για την ποινική δικαιοσύνη.
This is Sandra "Sandy" Hemme.
— Spike Cohen (@RealSpikeCohen) April 27, 2023
Sandy has spent the past 42 years in prison, for a crime she clearly did not commit.
In fact, it was probably committed by a police officer in the department that framed her. pic.twitter.com/NefUKspe67
Η νομική της ομάδα από το Innocence Project είπε ότι είναι ευγνώμονες που επανενώθηκε επιτέλους με την οικογένειά της και ότι θα «συνεχίσουν να αγωνίζονται» για να αποκαταστήσουν το όνομά της.
Αν και δεν είναι πλέον φυλακισμένη, η υπόθεσή της εξακολουθεί να εξετάζεται. Η αρχική απόφαση 118 σελίδων του δικαστή του περιφερειακού δικαστηρίου, Ράιαν Χόρσμαν, που ανέτρεπε την καταδίκη της, δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου. Ανέφερε ότι οι δικηγόροι της Χεμ είχαν σαφείς αποδείξεις για την αθωότητά της, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων που δεν δόθηκαν στην ομάδα υπεράσπισής της στην αρχική δίκη.
«Αυτό το δικαστήριο διαπιστώνει ότι το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων υποστηρίζει την αθώωσή της», κατέληξε ο δικαστής Χόρσμαν.
Η επανεξέταση της υπόθεσης έφερε στο φως το γεγονός ότι η τοπική αστυνομία αγνόησε στοιχεία που έδειχναν ως ένοχο έναν από τους αξιωματικούς της αστυνομίας -τον Μάικλ Χόλμαν- ο οποίος αργότερα πήγε στη φυλακή για άλλο έγκλημα και πέθανε το 2015.
Το φορτηγό του Χόλμαν εθεάθη στην περιοχή την ημέρα της δολοφονίας, το άλλοθί του δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί και επιπλέον χρησιμοποίησε την πιστωτική κάρτα του θύματος, αφού ισχυρίστηκε ότι τη βρήκε σε ένα χαντάκι. Ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια που αναγνωρίστηκαν από τον πατέρα του θύματος, βρέθηκαν επίσης στο σπίτι του Χόλμαν. Τίποτα από αυτά δεν είχε πει η αστυνομία στην ομάδα υπεράσπισης της Χεμ στην αρχική δίκη, σημειώνει το BBC.
Η Χεμ ανακρίθηκε από την αστυνομία πολλές φορές υπό την επήρεια αντιψυχωσικών φαρμάκων και ισχυρού ηρεμιστικού μετά από ακούσιο εγκλεισμό της σε ψυχιατρείο. Είχε λάβει περιστασιακά ψυχιατρική θεραπεία από τα 12 της χρόνια. Οι απαντήσεις της ήταν «μονοσύλλαβες» και «δεν ήξερε ακριβώς τι συνέβαινε», έδειξαν τα δικαστικά έγγραφα, και μερικές φορές μετά βίας κρατούσε το κεφάλι της όρθιο γιατί πονούσε από μυϊκούς σπασμούς –μια παρενέργεια των φαρμάκων.
Η κριτική του δικαστή Χόρσμαν σημείωσε ότι κανένα ιατροδικαστικό στοιχείο δεν συνέδεε τη Χεμ με τη δολοφονία. Δεν είχε κανένα κίνητρο και δεν υπήρχαν μάρτυρες που να τη συνέδεαν με το έγκλημα.
In 1981, Sandra Hemme was wrongly convicted of murder and sentenced to life in prison.
— Tom Valentino (@TomValentinoo) June 17, 2024
Sandra worked as a librarian in Missouri. While leaving work, a murder happened nearby, and she was arrested and sentenced to life.
After 43 years, just a few days ago, clear evidence proved… pic.twitter.com/eBYTaOZSLi
Η Σάντρα Χεμ τελικά έφυγε από τη φυλακή την Παρασκευή και θα ζήσει με την αδελφή της. Μετά την απελευθέρωσή της ξαναβρέθηκε με την οικογένειά της σε ένα κοντινό πάρκο, όπου αγκάλιασε την αδελφή, την κόρη και την εγγονή της.
Ο πατέρας της είχε νοσηλευτεί και λάμβανε ανακουφιστική φροντίδα αυτή την εβδομάδα. Η νομική της ομάδα είπε ότι σχεδίαζε να τον επισκεφτεί το συντομότερο δυνατό.
Ο δικηγόρος υπεράσπισης Σον Ο’Μπράιεν είπε ότι θα χρειαστεί βοήθεια επειδή έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στη φυλακή και δεν δικαιούται κοινωνικής ασφάλισης.
Με πληροφορίες από BBC, protagon.gr