Η υπέροχη Μαρίνα Σάττι εξέφρασε (ξανά) την αλληλεγγύη της προς την Παλαιστίνη

Τη στιγμή που ο γενοκτονικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, κάποιοι καλλιτέχνες τολμούν να πάρουν θέση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Article featured image
Article featured image

Η Μαρίνα Σάττι -ένα κορίτσι με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες- εμφανίστηκε σε συναυλία της στην Ισπανία με μια βεντάλια σαν καρπούζι, δηλαδή στα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης. Λίγες μέρες προηγουμένως, το ίδιο κορίτσι κυκλοφόρησε το βιντεοκλίπ για το τραγούδι της «Αχ, θάλασσα» -αφιερωμένο στους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή, προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο- και γνωστοποίησε ότι έσοδα που θα προκύψουν από το εν λόγω βιντεοκλίπ θα διατεθούν στα προσφυγόπουλα που το έχουν ανάγκη.


Η τραγουδίστρια, λοιπόν, βρέθηκε την Τετάρτη στην Ισπανία, όπου έδωσε μια μεγάλη συναυλία στην Καρθαγένη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, τραγούδησε το «Ζάρι» με το οποίο έγινε πιο γνωστή στην Ευρώπη μετά τη Eurovision, αλλά και πολλές μεγάλες της επιτυχίες, μεταξύ αυτών και τραγούδια με παραδοσιακή ελληνική μουσική.

Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η Μαρίνα Σάττι κράτησε μια μεγάλη βεντάλια - καρπούζι, που έχει καθιερωθεί ως σύμβολο αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει αφού, κατά καιρούς, έχει τοποθετηθεί υπέρ των Παλαιστινίων και του δίκαιου αγώνα τους.


Γιατί το καρπούζι είναι σύμβολο της Παλαιστίνης;


Το καρπούζι έχει μετατραπεί σε σύμβολο της Παλαιστίνης και γι’ αυτό υπάρχει εξήγηση και μάλιστα διπλή.

Η πρώτη αφορά στα χρώματα του φρούτου (κόκκινο, λευκό, μαύρο και πράσινο) τα οποία παραπέμπουν στη σημαία της Παλαιστίνης, γι’ αυτό και πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί συμβολικά για να την υποκαταστήσει. Πρόκειται άλλωστε για ένα πολύ δημοφιλές φρούτο που καλλιεργείται τοπικά από Παλαιστίνιους.

Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος, πιο πρακτικός λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται το καρπούζι ως σύμβολο της Παλαιστίνης και αφορά στη συχνή απαγόρευση ή στον περιορισμό της δημόσιας εμφάνισης της παλαιστινιακής σημαίας.

«Κατά μία έννοια, οι Παλαιστίνιοι ισχυρίστηκαν ότι το καρπούζι είναι παλαιστινιακό. Είναι ένας τρόπος να πουν ότι έχουν καρπούς στη γη τους», λέει στην Washington Post η Ντίνα Ματάρ, καθηγήτρια πολιτικής επικοινωνίας και αραβικών μέσων ενημέρωσης.

Το καρπούζι «θεωρείται ως σύμβολο αντίστασης και επιμονής» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της ισραηλινής κατοχής, οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη μετέφεραν το φρούτο «ως σύμβολο του τι σημαίνει να είσαι Παλαιστίνιος».

Από την πλευρά του, ο Khaled Hourani, Παλαιστίνιος καλλιτέχνης με έδρα τη Ραμάλα, είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα το 2021 ότι η τέχνη «μπορεί μερικές φορές να είναι πιο πολιτική από την ίδια την πολιτική». Ορισμένα από τα έργα του Hourani είναι εμπνευσμένα από το καρπούζι και έχουν κοινοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, εμφανιζόμενα σε διαδηλώσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Γάζας.

Η κόκκινη, πράσινη, άσπρη και μαύρη σημαία έχει μετατρέψει το καρπούζι σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύμβολο για όσους διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης.

Το Ισραήλ είχε απαγορεύσει τη σημαία σε ορισμένες περιπτώσεις στο παρελθόν και υπάρχουν προσπάθειες από ορισμένους Ισραηλινούς πολιτικούς να το επαναφέρουν. Στην πράξη σήμερα, όμως, η σημαία ουσιαστικά απαγορεύεται, αφού μπορεί να κατασχεθεί και η ύψωσή της μπορεί να τιμωρηθεί βάσει των ισραηλινών διαταγμάτων δημόσιας ασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ