Μοιάζει με σκηνή από πολεμική ταινία: ένας τραυματίας υποβάλλεται σε επείγοντα ακρωτηριασμό από έναν σύντροφό του, για να σωθεί η ζωή του. Με τη διαφορά ότι οι πρωταγωνιστές δεν είναι άνθρωποι, αλλά μυρμήγκια.
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται φροντίδα τραυμάτων στα μυρμήγκια, οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψή τους είναι το πρώτο παράδειγμα μη ανθρώπινου ζώου που πραγματοποιεί ακρωτηριασμούς για την αντιμετώπιση τραυμάτων στα πόδια και την πρόληψη της εμφάνισης ή της εξάπλωσης της μόλυνσης, αναφέρει ο Guardian.
«Τα μυρμήγκια είναι σε θέση να διαγνώσουν, σε κάποιο βαθμό, τις πληγές και να τις θεραπεύσουν αναλόγως, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιβίωση των τραυματιών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Δρ Έρικ Φρανκ, από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.
Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, ο Φρανκ και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς τραυμάτισαν μυρμήγκια του είδους Camponotus floridanus (μυρμήγκι-ξυλουργός της Φλόριντα, όπως αποκαλείται) στο δεξί πίσω πόδι τους και στη συνέχεια παρατήρησαν τις αντιδράσεις των συντρόφων τους στη φωλιά τους για μια εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 13 από τα 17 μυρμήγκια με τραύματα στον μηρό υπέστησαν ακρωτηριασμό από τους συντρόφους τους, με το άκρο τους να αποκόπτεται στον τροχαντήρα – την προεξοχή του μηριαίου οστού στην έξω πλευρά του ισχίου.
«Τα άλλα μυρμήγκια άρχιζαν να γλείφουν το τραύμα προτού μετακινηθούν προς τα πάνω, μέχρι να φτάσουν στον τροχαντήρα. Στη συνέχεια, δάγκωναν επανειλημμένα το τραυματισμένο πόδι μέχρι να το αποκόψουν», έγραψε η ομάδα.
Αντίθετα, δεν έγινε ακρωτηριασμός στα εννέα μυρμήγκια με τραυματισμούς στην κνήμη ή στο κάτω μέρος του ποδιού τους. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις τα υπόλοιπα μυρμήγκια φρόντισαν τις πληγές γλείφοντάς τες.
Η ομάδα κατέγραψε παρόμοια αποτελέσματα όταν το πείραμα επαναλήφθηκε χρησιμοποιώντας μυρμήγκια με μολυσμένες πληγές.