Επιδημία πολιομυελίτιδας σε ολόκληρη τη Γάζα εν μέσω της επιδεινούμενης υγειονομικής κρίσης

Αν ψάχνετε για κόλαση επί γης, κοιτάξτε προς τη Γάζα.

Article featured image
Article featured image

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι υπάρχει επιδημία πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτή στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση. Η επίσημη κήρυξη επιδημίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για «μεγάλο κίνδυνο» εξάπλωσης του ιού όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και πέρα από τα σύνορά της.

Τα πρώτα δείγματα εντοπίστηκαν πριν από μερικές ημέρες σε λύματα που εξετάστηκαν από το υπουργείο Υγείας της Γάζας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του στο Telegram, το υπουργείο Υγείας της Γάζας τόνισε ότι η κατάσταση «αποτελεί απειλή για την υγεία των κατοίκων της Γάζας και των γειτονικών χωρών» και έκανε λόγο για «πισωγύρισμα» στο παγκόσμιο πρόγραμμα εξάλειψης της πολιομυελίτιδας.

Σημειώνεται ότι η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε στη Γάζα πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, με την προπολεμική εμβολιαστική κάλυψη να φτάνει το 95% το 2022, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.



Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας πριν από τη σύγκρουση ήταν «βέλτιστα», αλλά ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς δημιούργησε «το τέλειο περιβάλλον για την εξάπλωση ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα».

«Ο αποδεκατισμός του συστήματος υγείας, η έλλειψη ασφάλειας, η παρεμπόδιση της πρόσβασης, η συνεχής μετακίνηση του πληθυσμού, οι ελλείψεις ιατρικών προμηθειών, η κακή ποιότητα του νερού και η αποδυνάμωση της υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένης της πολιομυελίτιδας», προειδοποίησε ο Τέντρος.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι στέλνει περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια πολιομυελίτιδας στη Γάζα, τα οποία θα χορηγηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να αποτραπεί η μόλυνση των παιδιών, αφού ο ιός ανιχνεύθηκε σε δείγματα λυμάτων. Ο στρατός του Ισραήλ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι θα αρχίσει να προσφέρει το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας στους στρατιώτες στη Γάζα.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε άρθρο του στη βρετανική Guardian, αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από την ιογενή νόσο είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ιδίως τα βρέφη κάτω των δύο ετών, καθώς οι κανονικοί εμβολιασμοί έχουν διαταραχθεί μετά από εννέα και πλέον μήνες συγκρούσεων.

poliogaza.png


Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω της κοπρανο-στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99 τοις εκατό παγκοσμίως από το 1988 χάρη στις εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού και οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξάλειψή της παντού.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι εκτός από την ανίχνευση του ιού της πολιομυελίτιδας, υπήρξε ευρεία αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α, δυσεντερίας και γαστρεντερίτιδας, καθώς οι συνθήκες υγιεινής επιδεινώνονται στη Γάζα.

Στο μεταξύ, νοσοκομεία στην κεντρική Γάζα ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στην περιοχή Νουσεϊράτ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ