(Γιατί) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 εκτελέστηκαν 300 περιστέρια

Οι Αγώνες έλαβαν χώρα τότε στο Παρίσι.

Article featured image
Article featured image

Διελκυστίνδα, βασκική πελότα, κροκέ και κολύμβηση μετ’ εμποδίων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1900 στο Παρίσι κατακτούν με άνεση το χρυσό μετάλλιο στα πιο περίεργα αγωνίσματα. Μάλιστα κάποια από αυτά δεν εμφανίστηκαν ποτέ ξανά σε Αγώνες.

Πάνω από κάθε άλλο αγώνισμα όμως αυτό που ξεχωρίζει σε κάθε σχετική λίστα είναι η σκοποβολή με ζωντανά περιστέρια - που εμφανίστηκε για πρώτη (και τελευταία) φορά στην Ολυμπιάδα του 1900 στο Παρίσι. Οι ιστορικοί μέχρι σήμερα διαφωνούν αν πρέπει να θεωρείται επίσημο αγώνισμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900, αλλά το δεδομένο είναι ότι πραγματοποιήθηκε και είναι κάτι για το οποίο η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν είναι περήφανη. Πλέον δεν το αναγνωρίζει.

Maurice_Faure,_Léon_de_Lunden_&_Donald_Mackintosh.jpg
Διαγωνιζόμενοι στον αγώνα ζωντανών περιστεριών: Maurice Fauré (Γαλλία), Léon de Lunden (Βέλγιο), Donald Mackintosh (Αυστραλία)



Οι συμμετέχοντες καλούνταν να πετύχουν όσα περισσότερα περιστέρια μπορούσαν. Αν κάποιος αστοχούσε δύο συνεχόμενες φορές αποκλειόταν. Συνολικά εκτελέστηκαν περίπου 300 περιστέρια.

Νικητής αναδείχθηκε ο Βέλγος Λεόν ντε Λουντέν ο οποίος πέτυχε 21 περιστέρια (20 και 18 περιστέρια σκότωσαν οι δύο άντρες που κατέκτησαν το ασημένιο και το χάλκινο αντίστοιχα). Για τη νίκη του ο Βέλγος πήρε 5.000 φράγκα.

leon-de-lunden-of-belgium-modified.jpg



Το αγώνισμα προκάλεσε αντιδράσεις και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά αληθινά περιστέρια ως στόχοι. To 1904 στο Σεντ Λουίς οι στόχοι ήταν πήλινα ομοιώματα.

Ο Ντε Λουντέν πέθανε το 1947 σε ηλικία 91 ετών. Κέρδισε δεκάδες αγώνες σκοποβολής και έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες σκοτώνοντας ζώα.

Με πληροφορίες από janus.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ