Ισραηλινά ακροδεξιά στοιχεία διαδήλωσαν υπέρ βιαστών στρατιωτών που κακοποίησαν (άγρια) Παλαιστίνιο κρατούμενο

Έξω από το «κολαστήριο» του Σντε Τεϊμάν όπου οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι υφίστανται φρικτά βασανιστήρια.

Article featured image
Article featured image

Προσοχή: Το κείμενο περιέχει περιγραφές που ενδέχεται να ενοχλήσουν.


Εν μέσω των δύο ανοιχτών μετώπων του Ισραήλ, τις συγκρούσεις με το Λίβανο και τις επιθέσεις που εξαπολύει στη Λωρίδα της Γάζας, στις 29 Ιουλίου Ισραηλινοί ακροδεξιοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια στρατιωτική βάση σε ένδειξη υποστήριξης προς εννέα στρατιώτες που κατηγορούνται ότι κακοποίησαν σοβαρά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο που είχε συλληφθεί στη Γάζα και κρατείτο εκεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το BBC, πλήθος ακροδεξιών διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το στρατόπεδο Σντε Τεϊμάν - το οποίο έχει πολλάκις επικριθεί για κακοποιήσεις κρατουμένων από τη Γάζα και υπόκειται σε έρευνα - αφού η ισραηλινή στρατιωτική αστυνομία εισήλθε σε αυτό για να συλλάβει τους εφέδρους, οι οποίοι υπόκεινται πλέον σε επίσημη έρευνα.

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης σε μια δεύτερη στρατιωτική βάση, όπου οδηγήθηκαν οι έφεδροι για ανάκριση, αλλά μια εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αστυνομικοί μπόρεσαν να την εκκενώσουν.

israelprison.png


israelprison34.png


Έρευνα του Associated Press και αναφορές από ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν αποκαλύψει άθλιες συνθήκες κράτησης στις εγκαταστάσεις του Σντε Τεϊμάν, της μεγαλύτερης φυλακής του Ισραήλ, όπου μεταφέρονται οι Παλαιστίνιοι που συλλαμβάνονται στη Γάζα.

Ο κρατούμενος που έπεσε θύμα κακοποίησης από τους Ισραηλινούς στρατιώτες λέγεται ότι έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο μετά από «σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση και τραυματισμούς στον πρωκτό που τον άφησαν ανίκανο να περπατήσει». Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας του διέταξε έρευνα «μετά από υποψία ουσιαστικής κακοποίησης ενός κρατούμενου».

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) με έδρα τη Δυτική Όχθη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως, διεξάγοντας έρευνα υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Τη Δευτέρα, δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ακροδεξιοί βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ, εισέβαλαν στην πύλη της βάσης, ενώ άλλοι προσπάθησαν να σκαρφαλώσουν τον φράχτη, φωνάζοντας «δεν θα εγκαταλείψουμε τους φίλους μας, σίγουρα όχι για τους τρομοκράτες».

Ορισμένοι στρατιώτες στη βάση φέρεται να έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον του προσωπικού της στρατιωτικής αστυνομίας που έφτασε για να συλλάβει τους εφέδρους.



Επίσης, Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν καταδικάσει τη σύλληψη των εφέδρων. Ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ χαρακτήρισε τη σύλληψή τους ως «τίποτα λιγότερο από ντροπιαστική».

Μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές έχουν πάρει ως κρατούμενους χιλιάδες Παλαιστίνιους, συχνά χωρίς νομική εκπροσώπηση.

Το BBC έχει προηγουμένως μιλήσει με ιατρικό προσωπικό σε ένα νοσοκομείο πεδίου που στήθηκε στο Σντέ Τεϊμάν, το οποίο ισχυρίστηκε ότι οι κρατούμενοι έχουν δεμένα τα μάτια, είναι μόνιμα δεμένοι στα κρεβάτια τους και αναγκασμένοι να φορούν πάνες αντί να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

israelprison3.png



Τον περασμένο μήνα, η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ δημοσίευσε καταγγελίες ενός γιατρού στο Σντέ Τεϊμάν ότι ακρωτηριασμοί ποδιών πραγματοποιήθηκαν σε δύο κρατούμενους, εξαιτίας τραυματισμών από χειροπέδες. Το BBC δεν έχει ανεξάρτητα επιβεβαιώσει τις καταγγελίες.

Κρατούμενοι έχουν πει σε δημοσιογράφους και αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι ξυλοκοπήθηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έχουν αρνηθεί τη συστηματική κακοποίηση.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε αυτόν τον μήνα το Ισραήλ να τερματίσει την αόριστη κράτηση των Παλαιστίνιων της Γάζας και αυτό που αποκάλεσε ως «εκτεταμένα βασανιστήρια» στις φυλακές του.

Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ