Μόλις 8 λεπτά στο TikTok είναι αρκετά για να καταστρέψουν την εικόνα που έχει για το σώμα του κάποιος

Τι δείχνει νέα μελέτη.

Article featured image
Article featured image

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι μόλις οκτώ λεπτά στο TikTok αρκούν για να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στις γυναίκες σχετικά με το σώμα τους, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα βίντεο που προωθούν διατροφικές διαταραχές παραμένουν συχνά στην πλατφόρμα, ακόμη και όταν αναφέρονται.

Στην έρευνα συμμετείχαν 273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 28 ετών, οι οποίες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η βουλιμία, καθώς και για την εικόνα του σώματος και τα πρότυπα ομορφιάς. Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, καθεμία από τις οποίες παρακολούθησε διαφορετικά βίντεο οκτάλεπτης διάρκειας. Η πλειοψηφία ήταν από την Αυστραλία, με το 71% να αναφέρει ότι περνούσε έως και δύο ώρες την ημέρα στην πλατφόρμα.

Η πρώτη ομάδα παρακολούθησε βίντεο που εξυμνούσαν τις διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων «fitspiration» βίντεο γυναικών που ασκούνταν και προωθούσαν μεθόδους απώλειας βάρους. Η δεύτερη ομάδα είδε βίντεο με θέματα όπως η φύση, η μαγειρική, η κωμωδία και τα ζώα.



Τα αποτελέσματα της έρευνας

Μετά την προβολή των βίντεο, οι γυναίκες συμπλήρωσαν ξανά ερωτηματολόγια σχετικά με την εικόνα του σώματός τους και τα πρότυπα ομορφιάς. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, έδειξε ότι οι γυναίκες που παρακολούθησαν τα βίντεο υπέρ των διατροφικών διαταραχών ένιωθαν λιγότερη ικανοποίηση με το σώμα τους και υιοθέτησαν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η πλατφόρμα θα πρέπει να εφαρμόσει «αποτελεσματικούς ελέγχους» για να περιορίσει το περιεχόμενο «προ-ανορεξίας», διαφορετικά οι χρήστες διατρέχουν κίνδυνο «σημαντικών επιπτώσεων».

Ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι η πλατφόρμα προωθεί τη συμπερίληψη και δεν επιτρέπει περιεχόμενο που απεικονίζει ή εξυμνεί διατροφικές διαταραχές. Σύμφωνα με τον Guardian, η πλατφόρμα έχει αφαιρέσει τα hashtags που σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές και κατευθύνει τους χρήστες στη γραμμή βοήθειας του Butterfly Foundation, μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει άτομα με διατροφικές διαταραχές ή προβλήματα εικόνας σώματος.

Παρόλα αυτά, η επικεφαλής επικοινωνίας του Ιδρύματος Butterfly, Μελίσα Γουίλτον, ανέφερε ότι, παρόλο που το TikTok έχει λάβει υπόψη του τις συμβουλές σχετικά με τις κατευθυντήριες οδηγίες, το επιβλαβές περιεχόμενο συχνά δεν αφαιρείται όταν επισημαίνεται από την οργάνωση.

«Υπάρχει επιβλαβές περιεχόμενο στην πλατφόρμα του TikTok, και πιστεύω ότι είναι ανειλικρινές να ισχυρίζονται το αντίθετο. Ενώ εφαρμόζονται κατευθυντήριες γραμμές, το πρόβλημα είναι τι ακριβώς καλύπτουν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές» είπε.

«Οι διατροφικές διαταραχές είναι περίπλοκες ψυχικές ασθένειες, και ενώ τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, είναι ανησυχητικό ότι η προβολή περιεχομένου υπέρ της ανορεξίας μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν» δήλωσε ο Τομ Κουίν, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων στο βρετανικό φιλανθρωπικό ίδρυμα διατροφικών διαταραχών Beat.

«Αυτές οι πλατφόρμες έχουν ευθύνη απέναντι στους πιο ευάλωτους χρήστες τους και πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για να τους προστατεύουν από πιθανές βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής προώθησης περιεχομένου υπέρ των διατροφικών διαταραχών μέσω των αλγορίθμων τους, αποτρέποντας τη μεταφόρτωση επιβλαβούς περιεχομένου και διευκολύνοντας τους χρήστες να αναφέρουν και να μπλοκάρουν οποιοδήποτε ακατάλληλο βίντεο» ανέφερε.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Αυστραλία εξετάζουν την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες νέων, με στόχο την προστασία τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης τους και το επιβλαβές περιεχόμενο.


Με πληροφορίες από ertnews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ