9 καταρράκτες – κρυμμένοι στο κυπριακό δάσος - για να επισκεφθείς φέτος το καλοκαίρι

Βάλε τα απαραίτητα στην back pack και τα κατάλληλα παπούτσια και φύγαμε!

Article featured image
Article featured image

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Αν όμως δεν έχεις ετοιμάσει βαλίτσες για κάποιο άλλο προορισμό, στο νησί μας υπάρχουν δεκάδες πανέμορφα μέρη να επισκεφθείς και δίνεται πληθώρα επιλογών. Όπως για παράδειγμα να επισκεφθείς τους καταρράκτες που βρίσκονται κρυμμένοι στα δάση της Κύπρου.

Κάποιους μπορεί να τους έχεις επισκεφθεί ήδη, άλλους μπορεί να μην τους γνωρίζεις. Αυτές τις ημέρες είναι μια καλή ευκαιρία να αντικρίσεις από κοντά τη μαγεία που δημιουργεί η φύση. Βάλε τα απαραίτητα στην back pack, τα κατάλληλα παπούτσια και ετοιμάσου.

Ο καταρράκτης των Καληδωνίων

Όλοι έχουμε βρεθεί τουλάχιστον μια φορά (σίγουρα και περισσότερες) για μια εκδρομή στο πιο γνωστό μονοπάτι που δημιουργήθηκε από την κυπριακή φύση. Τα «Καληδόνια». Πρόκειται για μια δροσερή διαδρομή όπου οι περιπατητές απολαμβάνουν τα καταπράσινα πεύκα, την πυκνή βλάστηση και τα ρυάκια. Υπάρχουν δύο σημεία από όπου μπορείς να ακολουθήσεις τη διαδρομή. Η πρώτη βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Τροόδους προς Πλάτρες και η δεύτερη κοντά στην τοποθεσία «Ψηλό Δέντρο» στις Πάνω Πλάτρες. Στο μέσο της διαδρομής θα αντικρίσεις το πανέμορφο τοπίο που δημιουργεί ο καταρράκτης των Καληδωνιών.

κalisonia.jpg
Εικόνα από TripAdvisor.



Ο καταρράκτης της Χαντάρας

Πανέμορφο δημιούργημα της φύσης είναι και ο καταρράκτης της Χαντάρας που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή στην κοινότητα του Φοινιού της επαρχίας Λεμεσού. Για να φτάσει κάποιος επισκέπτης στον επιβλητικό καταρράκτη καλείται να περάσει από ένα σύντομο χωματόδρομο, όπου λίγο πιο κάτω αναδύεται ανάμεσα στα πλατάνια και τις φασκομηλιές, ο καταρράκτης, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της κοινότητας, κοντά στον καταρράκτη βρίσκονται τα θεμέλια ενός παλιού νερόμυλου που (μάλλον) λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα.

χαντατας.jpg
Φωτογραφία από allaboutlimassol.



Ο καταρράκτης Μυλλομέρη

Εικάζεται ότι η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «μιλλός» που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός και τη λέξη «μέρος». Ο λόγος για τον καταρράκτη Μυλλομέρη, που ξεπροβάλει μέσα από το καταπράσινο δάσος των Πλατρών και λέγεται πως είναι ο υψηλότερος φυσικός καταρράκτης του νησιού, αφού το νερό πέφτει από ύψος 15 μέτρων.

Για να φτάσουν στον καταρράκτη οι περιηγητές μπορούν να οδηγήσουν με το όχημά τους τον χωματόδρομο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού ή να περπατήσουν το πανέμορφο μονοπάτι που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία των Πλατρών στο κέντρο του χωριού.

katarraktis-millomeri-4.c43ce6650e0fe98805c90fc35ed0cbb4.jpg



Ο καταρράκτης Μέσα Ποταμού

Κοντά στον εκδρομικό χώρο Μέσα Ποταμού και στο μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου ξεπροβάλλει ίσως ένας από τους πιο όμορφους καταρράκτες του νησιού. Ο καταρράκτης σχηματίζεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και το νερό πέφτει από ύψος επτά περίπου μέτρων.

Για να φτάσει κάποιος στον καταρράκτη θα πρέπει να διασχίσει ένα μικρό μονοπάτι που βρίσκεται κοντά στον εκδρομικό χώρο της περιοχής. Η διαδρομή είναι ευχάριστη και σε ανταμείβει με τον καλύτερο τρόπο.

mesa-potamos-5.f6120a34fa15dcbe5738cd2627ee5ad5.jpg
Φωτογραφία από allaboutlimassol.



Καταρράκτης Green Valley

Ο καταρράκτης Green Valley ή καταρράκτης της Τριμίκλινης βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική γη και για να τον επισκεφθείς θα πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο, όμως το φυσικό τοπίο που θα αντικρίσεις θα σε ανταμείψει με μια μοναδική εμπειρία. Ο πανέμορφος αυτός καταρράκτης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος που υπάρχει στο νησί μας.

green-valley1.jpg



Καταρράκτης Κρήτου Τέρρα (Κρεμμιώτης)

Λίγο έξω από το χωριό Κρήτου Τέρρα της επαρχίας Πάφου, ένα καταπράσινο τοπίο προκαλεί μεγάλη αίσθηση στους επισκέπτες της περιοχής του ποταμού Κρεμμιώτη. Το πράσινο χαλί που δημιουργεί το νερό που ρέει καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της κοινότητας, το σημείο όπου βρίσκεται ο καταρράκτης έχει υψόμετρο 570 μέτρα. Ο μεγάλος καταρράκτης αποκαλύπτεται μετά από μια πεζοπορία σχεδόν δύο χιλιομέτρων σε ένα απόκρυφο μονοπάτι.

κριτοθ.jpg



Λουτρά του Άδωνη

Στην Πάφο μπορείς επίσης να επισκεφθείς και τα λουτρά του Άδωνη που βρίσκονται στο χωριό Κοίλη. Στον χώρο – ο οποίος βρίσκεται σε ιδιωτική γη - υπάρχουν δύο μικροί καταρράκτες, ο ένας σε ψηλότερο επίπεδο και ο δεύτερος περίπου 8 μέτρα χαμηλότερα. Το νερό του ποταμού πέφτει από ύψος 10 μέτρων περίπου, σχηματίζοντας τον ψηλότερο καταρράκτη. Από άνοιγμα μεταξύ των βράχων, το νερό πέφτει δημιουργώντας τον δεύτερο καταρράκτη ύψους περίπου 8 μέτρων.

img-20181024-174826-907.jpg



Λουτρά της Αφροδίτης

Το Λουτρά της Αφροδίτης είναι μια περιοχή στον Ακάμα μεταξύ της Πόλης και του ακρωτηρίου Αρναούτη. Το σημείο συμπεριλαμβάνεται στην πολιτιστική διαδρομή Αφροδίτη.

Τα Λουτρά της Αφροδίτης, πήραν το όνομά τους από μια μικρή σπηλιά πίσω από μια παλιά συκιά, στα νερά της οποίας, σύμφωνα με το θρύλο, η θεά του Έρωτα, η Αφροδίτη συνήθισε να λούζεται.

αφροσιτη.jpg
Φωτογραφία από Cyprus Alive.



Καταρράκτης Πραστειού Αυδήμου

Στους λόφους της κοινότητας του Πραστειού Αυδήμου της επαρχία Λεμεσού, ξεπροβάλλει ένας μαγικό σκηνικό που συνθέτει τη φύση με ένα μοναδικό καταρράκτη. Οι περιηγητές μπορούν να επισκεφθούν το σημείο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο το νερό πέφτει ορμητικό κατά τη διάρκεια των έντονων χειμερινών βροχών.

Παρόλα αυτά, η μοναδική περιοχή χαρίζει απίστευτες εικόνες και αποτελεί ιδιαίτερος προορισμός για όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν όλο τον χρόνο.

alla about.jpg



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ