Η Βαλεντίνα Πετρίλο θα είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Παραολυμπιακούς
Η συμμετοχή της στους Αγώνες αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο συμπερίληψης.
Τρίτη 13 Αυγούστου 2024
3
λεπτά
Η Βαλεντίνα Πετρίλο πρόκειται να γίνει η πρώτη τρανς αθλήτρια που θα αγωνιστεί σε Παραολυμπιακούς Αγώνες, αφού επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Παρίσι.
Η 50χρονη σπρίντερ - η οποία αγωνίζεται στην κατηγορία γυναικών Τ12, για αθλήτριες με προβλήματα όρασης - ξεκίνησε τη φυλομετάβασή της το 2019.
Η Πετρίλο, η οποία θα τρέξει στις κούρσες των 200μ. και 400μ. της Τ12, δήλωσε στο BBC Sport ότι η συμμετοχή της στους Αγώνες αποτελεί ένα σημαντικό «σύμβολο συμπερίληψης».
Πέρυσι, κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρα-Στίβου.
Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), δήλωσε στο BBC Sport ότι, αν και η Πετρίλο είναι «ευπρόσδεκτη» στο Παρίσι σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές της World Para Athletics, ο ίδιος θα ήθελε να δει μια «κοινή» πολιτική για τα διεμφυλικά άτομα στον αθλητικό κόσμο.
Ποια είναι η Πετρίλο
Σε προηγούμενη συνέντευξη στο BBC, η Πετρίλο, είπε ότι ήξερε ότι ήταν γυναίκα από τα εννιά της.
Σε ηλικία 14 ετών, διαγνώστηκε με ασθένεια Stargardt, μια εκφυλιστική πάθηση των ματιών.
Η Πετρίλο κέρδισε 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών T12 για αθλητές με προβλήματα όρασης μεταξύ 2015 και 2018.
Με την υποστήριξη της συζύγου της, το 2018 άρχισε να ζει ως γυναίκα και τον Ιανουάριο του 2019 ξεκίνησε ορμονοθεραπεία.
«Ο μεταβολισμός μου έχει αλλάξει», είπε.
Είπε ότι οι χρόνοι της έγιναν και πιο αργοί, προσθέτοντας πως, «ως αθλήτρια, είναι δύσκολο να αποδεχτείς ότι δεν θα πας τόσο γρήγορα όπως πριν. Έπρεπε να δεχτώ αυτόν τον συμβιβασμό, γιατί είναι συμβιβασμός, για την ευτυχία μου».
Ωστόσο, έχει κερδίσει μετάλλια τόσο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Para Athletics όσο και σε Εθνικό Πρωτάθλημα Para από τη μετάβαση, και έχει αγωνιστεί σε αγώνες masters στίβου εναντίον γυναικών χωρίς αναπηρία.
Τι είπε για τους Παραολυμπιακούς;
Ερωτηθείσα για την αντίδρασή της στην επιλογή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, η Πετρίλο είπε στο BBC Sport: «Περίμενα αυτή τη μέρα εδώ και τρία χρόνια και τα τελευταία τρία χρόνια έκανα ό,τι ήταν δυνατόν για να την κερδίσω.Μου αξίζει αυτή η επιλογή και θέλω να ευχαριστήσω την Ιταλική Παραολυμπιακή Ομοσπονδία και την Ιταλική Παραολυμπιακή Επιτροπή που πάντα πίστευαν σε μένα, κυρίως ως άνθρωπο και ως αθλήτρια».
«Η ιστορική αξία του να είσαι η πρώτη τρανς γυναίκα που θα διαγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα σημαντικό σύμβολο ένταξης».
Η Πετρίλο είπε ότι «όλοι θα έχουν τις απορίες τους», αλλά μόνο μια «μειοψηφία» θα καταλάβει την ιστορία της.
Ερωτηθείσα τι θα έλεγε σε όσους δεν συμφωνούν με την παρουσία της στο Παρίσι και πιστεύουν ότι είναι άδικη, είπε πως, «αυτή δεν είναι επιλογή τρόπου ζωής για μένα, αυτή είμαι. Και όπως είμαι, όπως όλοι οι τρανς που δεν αισθάνονται ότι ανήκουν στο βιολογικό τους φύλο, δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις με τον ίδιο τρόπο που δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις κατά της φυλής, της θρησκείας ή της πολιτικής ιδεολογίας».
«Είναι ο αθλητισμός που πρέπει να βρει μια λύση και ο αποκλεισμός των τρανς αθλητών σαφώς δεν είναι αυτή η λύση», είπε.
Αθλήτριες αμφισβήτησαν το δικαίωμά της να αγωνιστεί
Το 2021, περισσότερες από 30 αθλήτριες υπέγραψαν μια αναφορά που εστάλη στον πρόεδρο της Ιταλικής Ομοσπονδίας Στίβου και στα υπουργεία Ίσων Ευκαιριών και Αθλητισμού αμφισβητώντας το δικαίωμα της Πετρίλο να συμμετέχει σε γυναικείους αγώνες.
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την επιλογή του o για τους επερχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ο Quilleri είπε στο BBC: «Κάθε ομοσπονδία μπορεί να επιλέξει μεταξύ των εννοιών της ένταξης και της αθλητικής δικαιοσύνης. Η World Athletics έχει επιλέξει την αρχή του Ολυμπιακού πνεύματος, δηλαδή έχει μείνει αληθινή στην ιδέα του θεμιτού ανταγωνισμού».
Με πλήροφορίες από BBC Sports.
Δείτε επίσης
Η Ιμανί Κελίφ καταθέτει μήνυση για διαδικτυακό μπούλινγκ
Από επίκεντρο εκφοβισμού, η Ιμάν Κελίφ έγινε η πρώτη Αλγερινή πυγμάχος που κατακτά το χρυσό