7 ειδυλλιακές παραλίες για να επισκεφθείς στον Ακάμα

Βουτιές στα τιρκουάζ νερά του νησιού.

Article featured image
Article featured image

Για τις πιο περιπετειώδεις εξορμήσεις και τις πιο όμορφες, ένας είναι ο δρόμος: αυτός που οδηγεί στην πανέμορφη χερσόνησο του Ακάμα.

Εκεί θα βρείτε όμως γαλήνη, παραμυθένια σκηνικά με τιρκουάζ νερά, καταπράσινα τοπία που φτάνουν ως την ακτογραμμή.

Κόλπος του Μανώλη

Αξεπέραστης ομορφιάς τοπίο. Οι θαλασσινές σπηλιές που υπάρχουν στην περιοχή, τα καταγάλανα νερά και η λευκή άμμος, σε συνδυασμό με το δάσος του Ακάμα, δημιουργούν ένα μαγικό σκηνικό. Πίσω από τον κόλπο υπάρχει πλούσια βλάστηση που προσθέτει μια πολύ ευχάριστη νότα πρασίνου και πολύτιμη φυσική σκίαση. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να συναντήσετε τα κατσίκια που ζούνε στην περιοχή και συνηθίζουν να σκαρφαλώνουν στα άγρια, απόκρημνα βράχια.

manolis_1.width-800.jpg



Tip: Οι θαλασσινές σπηλιές στην περιφέρεια του κόλπου έχουν ρηχά νερά και είναι εύκολα προσβάσιμες, προσφέροντας μια εμπειρία μοναδική.

GPS: Ο Κόλπος του Μανώλη είναι κάπως δυσεύρετος, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε βράχους. Ερχόμενοι από τα Λουτρά της Αφροδίτης και αφού περάσετε τον Κόλπο του Αμφιθεάτρου, θα φτάσετε στο τέλος του ξέφωτου μετά από περίπου 1 χλμ. Όπως ο δρόμος κατηφορίζει, προτού σας οδηγήσει αριστερά, θα δείτε στα δεξιά σας μια ελιά, ύψους 5 μέτρων. Εδώ στρίψτε δεξιά και σταθμεύστε. Ο κόλπος βρίσκεται στα αριστερά σας. Η πρόσβαση στο νερό γίνεται μόνο από τα βράχια και το χαμηλότερο σημείο βρίσκεται στη δεξιά μεριά του κόλπου.

Blue Lagoon (Κόλπος και Νησάκι της Χαμηλής)

Ίσως το πιο έντονο και διαυγές γαλάζιο που θα δείτε σε ολόκληρη την Κύπρο, εξού και η ονομασία «Blue Lagoon» που έχει επικρατήσει για αυτή την ιδιαίτερα εντυπωσιακή παραλία. Ένας επίγειος παράδεισος με λευκή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Ο κόλπος έχει συνολικό μήκος περίπου 800 μέτρα και χωρίζεται σε δύο μέρη. Η πιο μικρή, δεξιά μεριά είναι βραχώδης, εκτός από ένα κομμάτι ακτογραμμής 10 περίπου μέτρων που έχει άμμο και μια φυσική λιμνούλα μπροστά του. Το δεύτερο, μεγαλύτερο κομμάτι του κόλπου έχει αμμώδη ακτή σε διάφορα σημεία. Στο κέντρο του κόλπου τα νερά είναι ιδιαίτερα ρηχά και προσφέρονται για παιχνίδι, εξερεύνηση με μάσκα ή απλώς για χαλάρωση.

blue_lagoon_2.width-800.jpg



Tip: Αν έχετε αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή, εδώ θα βγάλετε τις πιο εντυπωσιακές υποβρύχιες φωτογραφίες.

GPS: Η πιο φημισμένη παραλία του Ακάμα είναι σχετικά δυσπρόσιτη από την ξηρά και χρειάζεται αυτοκίνητο με κίνηση στους 4 τροχούς, όπως και στις άλλες παραλίες του βόρειου Ακάμα. Ερχόμενοι από τα Λουτρά της Αφροδίτης, καθώς προσεγγίζετε τον Κόλπο της Χαμηλής, θα δείτε στα δεξιά σας το Νησάκι της Χαμηλής και θα βρείτε χώρο στάθμευσης απέναντί του. Πρόσβαση στη θάλασσα μπορεί να γίνει μόνο από τη δεξιά μεριά του κόλπου, περίπου 5 μέτρα από τον χώρο στάθμευσης, και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η κάθοδος είναι απότομη.


Ακρωτήρι Αρναούτη

Η ακτογραμμή του βορειοδυτικού άκρου της Κύπρου συνδυάζει τις άγριες, ανεμοδαρμένες, εντελώς δύσβατες, βραχώδεις δυτικές πλαγιές, με τους ειδυλλιακούς κολπίσκους με τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και την άσπρη άμμο στη βόρεια μεριά. Το όνομα Αρναούτη προέκυψε τον 16ο αιώνα, όταν η πειρατεία ήταν συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Τότε, η ενετική κυβέρνηση του νησιού εγκατέστησε στο σημείο τους λεγόμενους «Αρναούτηδες», οι οποίοι ήταν Αλβανοί έμμισθοι στρατιώτες που φρουρούσαν την ακτή από τις επιδρομές πειρατών.

arnaoutis_2.width-800.jpg



Tip:
Οι πιο αξιόλογοι κολπίσκοι είναι ο τρίτος από το τέλος και ο τελευταίος, πριν από το άκρο της χερσονήσου. Στον πρώτο μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια άσπρη άμμο και τα ποικιλόμορφα βράχια, ενώ στον τελευταίο μπορείτε να κολυμπήσετε στα καταγάλανα νερά και να εξερευνήσετε τον μαγευτικό βυθό, δίπλα σε ένα σχεδόν σεληνιακό τοπίο.

GPS:
Ο καλύτερος τρόπος να φτάσετε στο Ακρωτήρι Αρναούτη είναι να σταθμεύσετε στον Κόλπο Φοντάνα Αμορόζα και να περπατήσετε για περίπου 45 λεπτά παράλληλα με την ακτογραμμή, ακολουθώντας το κεντρικό μονοπάτι, μέχρι την άκρη της χερσονήσου. Οι δύο πιο εντυπωσιακοί κολπίσκοι είναι προς το τέλος της διαδρομής.

Διαβάστε περισσότερα στο Check In Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ