Η Ελβετία προσφέρει χρηματικό έπαθλο σε όποιον σκεφτεί τρόπο να βγάλει πυρομαχικά από λίμνες
Υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, καθώς και μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
2
λεπτά
Στην Ελβετία προσφέρεται χρηματικό έπαθλο ύψους περίπου 50 χιλιάδων ευρώ σε όποιον έχει την καλύτερη ιδέα για να καθαρίσουν οι λίμνες από παλιά πυρομαχικά.
Για πάρα πολλά χρόνια ο ελβετικός στρατός χρησιμοποιούσε τις λίμνες ως χώρο απόρριψης παλαιών πυρομαχικών, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να απορριφθούν με ασφάλεια εκεί. Για παράδειγμα, στη λίμνη της Λουκέρνης υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 3.300 τόνοι πυρομαχικών και άλλοι 4.500 τόνοι στα νερά της λίμνης Neuchatel, τους οποίους η ελβετική αεροπορία χρησιμοποιούσε για βομβαρδισμούς μέχρι το 2021.
Ορισμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε βάθη από 150 έως 220 μέτρα, ωστόσο στη λίμνη Neuchatel είναι μόλις έξι ή επτά μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Σύμφωνα με το Ελβετικό Τμήμα Άμυναςοι τρεις καλύτερες ιδέες για μια ασφαλή και περιβαλλοντική λύση για την ανάκτηση των πυρομαχικών θα μοιραστούν το βραβείο. Η επιχείρηση καθαρισμού των ελβετικών λιμνών αναμένεται, επίσης, να κοστίσει δισεκατομμύρια στην κυβέρνηση.
Ενέχονται δύο μεγάλοι κίνδυνοι με την παραμονή των πυρομαχικών στις λίμνες
Ο συνταξιούχος Ελβετός γεωλόγος Marcos Buser, ο οποίος συμβούλεψε την κυβέρνηση σχετικά με αυτό το θέμα, έγραψε μια ερευνητική εργασία πριν από δέκα χρόνια προειδοποιώντας για τους κινδύνους των πυρομαχικών στις λίμνες.
Τα πυρομαχικά ενέχουν δύο κινδύνους, είπε ο γεωλόγος. Πρώτος είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος έκρηξης, γιατί σε πολλές περιπτώσεις «ο στρατός δεν αφαίρεσε τις ασφάλειες πριν πετάξει τα πυρομαχικά».
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι ότι υπάρχει μόλυνση του νερού και του εδάφους. Δηλαδή, είναι πραγματική η πιθανότητα ότι η εξαιρετικά τοξική TNT θα μπορούσε να μολύνει το αλπικό νερό της λίμνης και τα ιζήματα.
Η ελβετική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι παράγοντες όπως η κακή ορατότητα, το μαγνητικό σίδερο και τα μεμονωμένα βάρη πυρομαχικών «δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την ανάκτηση των πυρομαχικών με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον».
Μια αξιολόγηση πιθανών τεχνικών ανάκτησης το 2005 έδειξε ότι όλες οι προτεινόμενες λύσεις για την ανάκτηση πυρομαχικών μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των λιμνών.