Σουδάν: Επιδημία χολέρας εν μέσω εμφυλίου πολέμου

Η Πολιτεία Κασάλα έχει ζητήσει επειγόντως βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Article featured image
Article featured image

Μια σοβαρή επιδημία χολέρας ξέσπασε στο Σουδάν, εν μέσω καταρρακτωδών βροχών και ενός συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου που διαρκεί εδώ και 16 μήνες.

Ο υπουργός Υγείας, Χαϊθάμ Ιμπραχίμ, ανακοίνωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση επιδημίας, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της μόλυνσης του πόσιμου νερού.

Η επιδημία επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακές αναλύσεις και επηρεάζει κυρίως τις ανατολικές Πολιτείες Κασάλα και Γκεντάρεφ. Παρόλο που ο υπουργός δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων, η κατάσταση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή.

Η Πολιτεία Κασάλα έχει ζητήσει επειγόντως βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.
Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, επιδεινώνοντας τις συνθήκες υγιεινής και οδηγώντας σε αύξηση των περιστατικών διάρροιας, ειδικά μεταξύ των παιδιών.

Η χολέρα, μια σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από βακτήριο, μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία αφυδάτωση και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες αν δεν αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2024 είχαν καταγραφεί περισσότερα από 300.000 κρούσματα χολέρας και πάνω από 2.300 θάνατοι παγκοσμίως.

Η κρίση υγείας στο Σουδάν επιδεινώνεται από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα από τον Απρίλιο του 2023, μεταξύ του στρατού, υπό την ηγεσία του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό. Ο πόλεμος έχει διαλύσει το ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας και έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.




Με πληροφορίες από LiFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ