Beach Bar χρησιμοποιούσε ως τραπέζι μία ρωμαϊκή σαρκοφάγο

Την ανακάλυψε πρώην αστυνομικός που έκανε διακοπές στην περιοχή. [Βίντεο]

Article featured image
Article featured image

Άφωνοι έμειναν οι αρχαιολόγοι όταν βρήκαν μία αρχαία σαρκοφάγο που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, να χρησιμοποιείται σαν τραπέζι σε beach bar σε θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στη Βάρνα.

Σύμφωνα με το euronews, μετά την ανακάλυψή, οι αρχαιολόγοι από το Περιφερειακό Μουσείο Ιστορίας της Βάρνας εξέτασαν το αρχαίο αντικείμενο, αναγνωρίζοντας την πλούσια διακόσμησή του ως μέρος των «σαρκοφάγων με γιρλάντες» της ρωμαϊκής εποχής.

sarkofagos2.png



Τα στοιχεία

Η σαρκοφάγος είναι κατασκευασμένη από αποφλοιωμένο ασβεστόλιθο, χαρακτηριστικό της βορειοδυτικής Βουλγαρίας. Διαθέτει περίπλοκες ανάγλυφες διακοσμήσεις και στις τέσσερις πλευρές της, όπως γιρλάντες, κεφάλια ζώων, ρόδακες και λαβύρινθο.

Παρά την ιστορική της αξία, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψαν ότι η σαρκοφάγος χρησιμοποιούνταν ως μπαρ σε ένα δημοφιλές παραλιακό κλαμπ για κάποιο χρονικό διάστημα, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Βουλγαρίας.

sarkofagos3.png



Ο αρχαιολόγος Αλεξάντερ Μίντσεφ δήλωσε ότι όλα τα αρχαιολογικά αντικείμενα ανήκουν νομικά στο κράτος, ανεξάρτητα από το πού και πώς βρέθηκαν. Ζήτησε να διερευνηθεί πώς η σαρκοφάγος κατέληξε στην παραλία, υποδηλώνοντας ότι ίσως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.



Πώς ανακαλύφθηκε

Η ανακάλυψη ήρθε στο φως όταν ένας πρώην αστυνομικός παρατήρησε τη σαρκοφάγο στην παραλία ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Βάρνα και την ανέφερε στις τοπικές αρχές. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Εισαγγελία της περιφέρειας της Βάρνας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει προδικαστική έρευνα.

sarkofagos1.png



Με τη συνδρομή του Υπουργείου Εσωτερικών και βαρύ εξοπλισμό, η σαρκοφάγος μεταφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βάρνας για περαιτέρω εξέταση. Η υπόθεση πυροδότησε μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Βουλγαρία και την ανάγκη προστασίας και σωστής αποθήκευσης των αρχαιολογικών θησαυρών.

Με πληροφορίες από Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ