Βραδιές κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το βράδυ θα απολαύσουμε το «φεγγάρι του Οξυρρύγχου» και σε διάφορες περιοχές του νησιού θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις.

Article featured image
Article featured image

Η πανσέληνος Αυγούστου 2024 ονομάζεται και «φεγγάρι του Οξύρρυγχου» και θα μπορούμε την απολαύσουμε σήμερα το βράδυ. Σε περιοχές του νησιού πραγματοποιούνται εκδηλώσεις κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και ιδίως κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι τους υπόλοιπους και συχνά παίρνει μια πιο βαθιά, σκούρα πορτοκαλί – κόκκινη απόχρωση.

Αυτό συμβαίνει διότι αυτή την περίοδο, η θέση της Σελήνης είναι χαμηλά στον ορίζοντας και έτσι το φως διαθλάται, με αποτέλεσμα να έχει μια σκούρα απόχρωση. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο κατά την ανατολή του φεγγαριού, η οποία συμβαίνει περίπου την ίδια στιγμή με τη Δύση του Ηλίου.

Το φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως υπερπανσέληνος και ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Γιατί, όμως, η πανσέληνος που θα απολαύσουμε ονομάζεται και «φεγγάρι του Οξύρρυγχου»; Η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει πάρει το όνομά του από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, οι οποίοι προς τα τέλη του μήνα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.

Εκδηλώσεις

Μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση και το φεγγάρι

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και το Αίθριον ετοιμάζουν μια βραδιά "Για την Πανσέληνο του Αυγούστου". Πάμε να ακούσουμε για το φεγγάρι, ποίηση, μουσική, χορό και τραγούδι. Μια μοναδική βραδιά στους δρόμους του φεγγαριού με μουσικούς, χορευτές και άτομα που θα απαγγείλουν τα ποιήματα.

> Δευτέρα 19 Αυγούστου, Το Αίθριον, Λάρνακα, 19:00.

κιρι.jpg



«Άραξε τζιαι άκου» κάτω από την πανσέληνο

Ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας παρουσιάζει ένα πρωτότυπο πρότζεκτ, το «Άραξε τζιαι άκου». Παρουσιάζεται για πρώτη φορά κάτω από το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, Δευτέρα 19 Αυγούστου.

Μια όμορφη αυγουστιάτικη βραδιά δίπλα από το κύμα της θάλασσας στον παραλιακό πεζόδρομο Πρωταρά (πλατεία μετά το Fig Tree Bay, μπροστά από ξενοδοχείο Nausicaa) σε ένα μουσικό ταξίδι κυρίως με συνθέσεις της μουσικού Ζήνας Μελέκκη.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Πιάνο: Ζήνα Μελέκκη

Βιολί: Ειρήνη Πελαγία

Τσέλο: Μάριος Στυλιανού

Είσοδος Δωρεάν

> Δευτέρα 19 Αυγούστου, παραλιακός πεζόδρομος Πρωταρά, 19:30.


αραχε.jpg


Πάμε στο Αρχαίο Ιδάλιον για αστροπαρατήρηση

Πάμε στο Aρχαίο Ιδάλιον να παρατηρήσουμε την αυγουστιάτικη πανσέληνο. Την Δευτέρα 19 Αυγούστου θα έχουμε την ευκαιρία μέσω τηλεσκόπιου να δούμε τις Περσείδες και το ολόγιομο φεγγάρι.

Είσοδος Δωρεάν

> Δευτέρα 19 Αυγούστου, Αρχαίο Ιδάλιον, 20:30.

455249237_893653919474877_4305444300027254819_.width-800.jpg


Μουσική πανσέληνος Αυγούστου στο μόλο Λεμεσού

Ο Δήμος Λεμεσού σας προσκαλεί σε συναυλία υπό το σεληνόφως με τη ρεμπέτικη παρέα Χρυσάνθη Αθανασίου (τραγούδι), Άκης Παναγιώτου (μπουζούκι-τραγούδι), Δημήτρης Παναγιώτου (κιθάρα-τραγούδι).

> Δευτέρα 19 Αυγούστου, Θεατράκι Ηρώων Χρίστου και Μίλτου Χριστοφόρου (μόλος Λεμεσού), 19:30

455915231_534470868917835_8602083462807742728_n (1).jpg



Με πληροφορίες από Check In Cyprus

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ