Ένα κρανίο πλάσματος που έμοιαζε με μαμούθ ήρθε στο φως
Το πλάσμα φαίνεται να έζησε την ίδια εποχή με τους πρώτους ανθρώπους.
Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024
2
λεπτά
Ένα τεράστιο κρανίο ενός πλάσματος που μοιάζει με μαμούθ και έζησε την ίδια εποχή με τους πρώτους ανθρώπους έφεραν στο φως αρχαιολόγοι. Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα πιστεύει ότι ο Μαστόδοντας μπορεί να σκοτώθηκε και να φαγώθηκε από πρωτόγονους κυνηγούς πριν από 13.600 χρόνια.
Αυτό έγινε αφού βρήκαν το πρώτο καλά διατηρημένο κρανίο μαστόδοντα που έχει ανασκαφεί επιστημονικά στην πολιτεία της Βόρειας Αμερικής. Πιστεύεται ότι έζησε την εποχή που οι πρώτοι άνθρωποι ζούσαν και κυνηγούσαν στην περιοχή. Ο μαστόδοντας ήταν ένα τεράστιο θηλαστικό παρόμοιο με τα μαμούθ και τους ελέφαντες που ζούσε σε όλη τη Βόρεια Αμερική από περίπου 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν έως μόλις 10.500 χρόνια πριν.
Η εξαφάνισή τους πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν συνδυασμό κλιματικής αλλαγής και κυνηγιού.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεσοπαγετώδους περιόδου πριν από περίπου 125.000 έως 75.000 χρόνια, ζούσαν στα αρκτικά και υποαρκτικά δάση.
Πριν από περίπου 75.000 χρόνια, η παγετώδης περίοδος του Ουισκονσινάν προκάλεσε απώλεια οικοτόπων και κατάρρευση του πληθυσμού, καθώς το κλίμα άλλαξε από δασικό σε φυτικό και τα ζώα αναγκάστηκαν να μετακινηθούν νότια των ηπειρωτικών παγετώνων. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι παλαιοαμερικανοί τα κυνηγούσαν στην ανατολική Βόρεια Αμερική πριν από περίπου 13.000 χρόνια, γεγονός που μπορεί να αποδείχθηκε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας την εξαφάνισή τους.
Η ανακάλυψη του κρανίου προέκυψε αφού ένα μέλος του κοινού στην κομητεία Γουέιν επικοινώνησε με την ομάδα στα τέλη του 2022, αφού ένα ασυνήθιστα μακρύ οστό βρέθηκε βυθισμένο σε ένα ρυάκι σε ιδιωτική ιδιοκτησία στα νοτιοδυτικά της κομητείας.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον John Doershuk, διευθυντή και πολιτειακό αρχαιολόγο στο Γραφείο Πολιτειακού Αρχαιολόγου (OSA) του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ανακάλυψε ότι το εύρημα ήταν ένα οστό μηριαίου οστού μαστόδοντα. Χρειάστηκε ένας χρόνος για να ξεκινήσει η έρευνα και το φθινόπωρο του 2023 επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρέθηκε επίσης ένας σπασμένος χαυλιόδοντας να προεξέχει από την κοίτη του ρυακιού. Φάνηκε επίσης ότι ο χαυλιόδοντας ήταν πιθανώς ακόμη συνδεδεμένος με το κρανίο.
Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για μια πλήρη ανασκαφή η οποία ξεκίνησε αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο μιας επίσημης επιστημονικής έρευνας.
Πραγματοποιήθηκε προσεκτική ανασκαφή ολόκληρου του κρανίου και αρκετών επιπλέον οστών μαστόδοντα, τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονται από το ίδιο ζώο. Το κρανίο προσδιορίστηκε ηλικίας 13.600 ετών μέσω της χρήσης ραδιοχρονολόγησης, πράγμα που σημαίνει ότι συμπίπτει με την πρώιμη ανθρώπινη κατοίκηση της περιοχής.