Η κατανάλωση επεξεργασμένου ή κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, με δύο φέτες ζαμπόν την ημέρα να αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 15%, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και περιλαμβάνει δεδομένα από 2 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση του κρέατος με τη νόσο, η οποία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια υγεία.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, μια ασθένεια που αποτελεί κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ακρωτηριασμών. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και τη φυσική δραστηριότητα, τα δεδομένα δείχνουν ότι μία από τις βασικές μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου της νόσου είναι η βελτίωση της διατροφής.
Οι ειδικοί που πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση δεδομένων από 1,97 εκατομμύρια ενήλικες από 20 χώρες, όπως η Ευρώπη, η Αμερική, η ανατολική Μεσόγειος, η νοτιοανατολική Ασία και ο δυτικός Ειρηνικός, λένε ότι τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology.
Η καθηγήτρια Nita Forouhi από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας παρέχει την πιο ολοκληρωμένη απόδειξη μέχρι σήμερα για τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Υποστηρίζει τις συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2 στον πληθυσμό».