Δικαστική δικαίωση για τρανς γυναίκα που αποκλείστηκε από «εφαρμογή μόνο για γυναίκες»

Η ιστορία άρχισε το 2021, όταν η Ροξάν αποκλείστηκε από την πλατφόρμα αφού την αποκάλεσαν «άνδρα». Τρία χρόνια μετά, ο δικαστής αποφάσισε ότι είχε υποστεί έμμεση διάκριση.

Article featured image
Article featured image

Μια τρανς γυναίκα που μήνυσε μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για γυναίκες για υποτιθέμενη διάκριση λόγω φύλου, κέρδισε αποζημίωση 10.000 δολαρίων και τα δικαστικά έξοδα, αφού ο δικαστής αποφάσισε ότι είχε υποστεί έμμεση διάκριση. Αυτή η απόφαση αποτελεί ορόσημο που δοκιμάζει το νόημα και το εύρος του Νόμου για τις Διακρίσεις λόγω Φύλου.

Η Ροξάν Τίκλ, τρανς γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία, μήνυσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «Giggle for Girls» και τη διευθύνουσα σύμβουλο της, Σαλ Γκρόβερ, ισχυριζόμενη ότι αποκλείστηκε παράνομα από την εφαρμογή το 2021, όταν η εταιρεία και η Γκρόβερ την αποκάλεσαν «άνδρα».

Την Παρασκευή, ο δικαστής Ρόμπερτ Μπρόμγουιτς δήλωσε ότι οι εναγόμενοι θεώρησαν το «φύλο» ως ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό από τη γέννηση. Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε αυτό το επιχείρημα, λέγοντας ότι το φύλο μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με μια μακρά σειρά αποφάσεων των δικαστηρίων εδώ και πάνω από 30 χρόνια.




Η συμμετοχή στην εφαρμογή απαιτούσε από τους χρήστες να ανεβάσουν μια selfie που να επαληθεύεται ως γυναικεία από το λογισμικό ανίχνευσης φύλου KairosAI και στη συνέχεια από τη Γκρόβερ. Η Τίκλ αποκλείστηκε από την πλατφόρμα μετά την αρχική της αποδοχή.

Ο δικαστής δήλωσε ότι τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η Τίκλ αποκλείστηκε άμεσα λόγω της ταυτότητας φύλου της, αν και αυτό μπορεί να ήταν ο πραγματικός, αλλά μη αποδεδειγμένος λόγος. Αντίθετα, η έμμεση διάκριση ήταν επιτυχής επειδή η Τίκλ αποκλείστηκε επειδή «δεν έδειχνε αρκετά γυναικεία».

Η Τίκλ ζήτησε αποζημίωση 200.000 δολαρίων, ισχυριζόμενη ότι η συνεχής εσφαλμένη αναφορά του φύλου της από τη Γκρόβερ της προκάλεσε άγχος και περιστασιακές σκέψεις αυτοκτονίας.

Ο δικαστής τόνισε την ανάρμοστη συμπεριφορά της Γκρόβερ κατά τη διάρκεια της δίκης, συμπεριλαμβανομένης της αντίδρασής της σε γελοιογραφία της Τίκλ.

Η Τίκλ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή δείχνει ότι οι τρανς άνθρωποι μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν τις διακρίσεις. Η υπόθεση αυτή παρακολουθήθηκε στενά από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών και των τρανς ατόμων, καθώς αποτελεί την πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση εκδικάζεται από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας.

Αλλαγές στον νόμο για τις διακρίσεις λόγω φύλου το 2013 κατέστησαν παράνομη τη διάκριση βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή κατάστασης ίντερσεξ. Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους χώρους και τις δραστηριότητες που αφορούν άνδρες και γυναίκες και παρακολουθείται παγκοσμίως.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ