Περπατάς κι εσύ ξυπόλυτ@ στην άμμο;

Ίσως να μην πρέπει να το κάνεις.

Περπατάς κι εσύ ξυπόλυτ@ στην άμμο;

Ίσως να μην πρέπει να το κάνεις.

Article featured image
Article featured image

Το περπάτημα στην αμμουδιά είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις, καθώς η εύπλαστη επιφάνειά της προσφέρεται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων των βαριών και κουρασμένων ποδιών και της πλατυποδίας, ενώ κάθε βόλτα στην άμμο, όταν δεν καίει, είναι σαν μια δωρεάν συνεδρία ρεφλεξολογίας, την οποία κάνουμε δώρο στον εαυτό μας.

Όμως η άμμος κρύβει και παγίδες. Για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει μυκητιάσεις, γι’ αυτό πρέπει πάντα να καθόμαστε σε καθαρή, στεγνή πετσέτα. Το ίδιο ισχύει και για την ξαπλώστρα της παραλίας, στην οποία έχουν ξαπλώσει πολλοί άλλοι πριν από εμάς. Οι μυκητιάσεις αφορούν κυρίως τα πόδια και τα νύχια (ονυχομυκητιάσεις), καθώς το πιο ευαίσθητο σημείο στο σώμα μας είναι οι πτυχές μεταξύ των δαχτύλων των ποδιών.

Εκτός της άμμου, γι’ αυτό ενοχοποιούνται τα κλειστά παπούτσια και ο ιδρώτας στο πέλμα, γι’ αυτό προτιμάμε σανδάλια το καλοκαίρι, αερίζουμε τα παπούτσια καλά, δεν φοράμε δεύτερη φορά ιδρωμένα παπούτσια και πετάμε αμέσως για πλύσιμο τις χρησιμοποιημένες κάλτσες.

Και κάτι ακόμα: για την προστασία από τους μύκητες (πόδι του αθλητή) αλλά και από τις πτώσεις, φοράμε πάντα αντιολισθητικές σαγιονάρες σε πισίνες, spa, summer camps και αθλητικούς χώρους. Οι μυκητιάσεις αφορούν και την περιοχή των γεννητικών οργάνων, γι’ αυτό δεν φοράμε με τις ώρες το βρεμένο μαγιό, αλλά αλλάζουμε, και δεν καθόμαστε σε κοινόχρηστες επιφάνειες, χωρίς πετσέτα. Στις διακοπές παραμονεύουν κι άλλοι κίνδυνοι, όπως κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, και προστατίτιδες που μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες, καθώς έχουν την κακή συνήθεια να υποτροπιάζουν. Άρα, καλό είναι να μην γίνει η… αρχή!

Επίσης, στην άμμο μπορεί να είναι θαμμένα αιχμηρά αντικείμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς. Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να εκτεθούν σε μια τέτοια κατάσταση, επειδή ο διαβήτης καταστρέφει τα μικρά και τα μεγάλα αγγεία του σώματος και ευνοεί τη δημιουργία ελκών (πληγών) που δεν κλείνουν εύκολα και μπορεί στη συνέχεια να μολυνθούν.

Το ακόμα πιο επικίνδυνο είναι ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν διαβητική νευροπάθεια, που σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το αίσθημα του πόνου όταν πατήσουν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο και πληγωθούν. Σε αυτή την περίπτωση τα τραύματά τους είναι ύπουλα, γιατί μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Προς αποφυγή όλων αυτών, δεν πρέπει να περπατούν ξυπόλυτοι.

Τα παιχνίδια στην άμμο είναι high adrenaline, πολύ διασκεδαστικά και εξασφαλίζουν εκπληκτικό μαύρισμα, αλλά είναι πιθανό να μας αφήσουν «προίκα» ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο ή αυτήν τη βλάβη στο μπράτσο που όλοι γνωρίζουμε ως «ο αγκώνας του τενίστα». Τα διαστρέμματα είναι πιο συχνά στο beach volley και στις ρακέτες και αν συμβούν επιβάλλεται να βάλουμε αμέσως πάγο για να σταματήσουμε το οίδημα και να δέσουμε το πονεμένο μέλος με επίδεσμο σωστά, ούτε πολύ σφιχτά ούτε χαλαρά.

Τα σοβαρά διαστρέμματα χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση, ενώ όλες οι κακώσεις των χεριών πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως για να μην εξελιχθούν σε κάτι σοβαρότερο. Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να πάρουμε αντιφλεγμονώδη, πρέπει πάντα να ρωτάμε τους ειδικούς γιατί, όπως συμβαίνει με όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, έτσι και αυτών η αλόγιστη χρήση κρύβει κινδύνους για την υγεία.

Στην παραλία, όμως, εκτός από δικαιώματα, έχουμε και υποχρεώσεις! Δεν αφήνουμε πίσω μας απορρίμματα (π.χ. πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και φαρμακευτικές μάσκες μιας χρήσης, έναν από τους βασικότερους ρύπους του πλανήτη, μετά την τρίχρονη πανδημία του κορωνοϊού), δεν σβήνουμε ούτε θάβουμε τα τσιγάρα (που κακώς καπνίζουμε) στην άμμο, γιατί τα φίλτρα των τσιγάρων είναι ο βασικότερος ρυπαντής του πλανήτη και καταλήγουν στο στομάχι των θαλάσσιων ειδών, δηλητηριάζοντας τόσο τα ίδια όσο και ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Απολαμβάνουμε τη θάλασσα και την αμμουδιά παρέα και με το αγαπημένο μας κατοικίδιο, χωρίς να ενοχλούμε τους άλλους ανθρώπους και μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του.

Επίσης, βοηθάμε να διατηρηθεί η άνετη πρόσβαση στις ειδικές θαλάσσιες ράμπες για ΑμεΑ. Η θάλασσα, η κολύμβηση και η ευεργετική επαφή με το νερό είναι για όλους τους ανθρώπους και όλα τα πλάσματα του κόσμου μας, χωρίς διακρίσεις.

Πηγή: Αλεξία Σβώλου / LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ