Συνεχίστε να καθαρίζετε τα πεζοδρόμια με τα λάστιχα, τα φράγματά μας αντέχουν

Αυτό που μόλις διάβασες, είναι ένα εγκληματικό ψέμα.

Article featured image
Article featured image

Η ανομβρία και η λειψυδρία για την Κύπρο σαφώς και δεν αποτελεί κάτι καινούργιο καθώς ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που μάστιζε τον τόπο, τους κατοίκους και τα ζωντανά του. Αυτό που ίσως θα έπρεπε να άλλαζε όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια ύπαρξής μας σε αυτό το νησί, ήταν ο τρόπος διαχείρισης και αντιμετώπισης του πολύ σοβαρού αυτού προβλήματος.

Τι πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια; Να γίνουμε λίγο χειρότεροι από τα προηγούμενα. Αλλιώς πώς να εξηγήσεις ότι παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, με την Κύπρο να μαστίζεται από μεγάλες περιόδους ξηρασίας και τις Αρχές να προειδοποιούν ότι τα αποθέματα νερού στερεύουν μέρα με την ημέρα, εξακολουθούμε να σπαταλάμε νερό ασύδοτα λες και δεν υπάρχει αύριο; Βέβαια κάποιος εύλογα θα σκεφτεί ότι πότε αυτός ο λαός έμαθε από τα λάθη του για να μην τα επαναλαμβάνει; Ποτέ!

Σε πρόσφατή συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Έλενα Φοινικαρίδου Στυλιανού, ανέφερε πως η πληρότητα νερού στα φράγματα αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνά το 33%, ήτοι 95,9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΕΚΜ), με την αντίστοιχη περσινή πληρότητα να ανερχόταν σε 163,192 ΕΚΜ (56,1%).

Ερωτηθείσα σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι ποσότητες άρδευσης και ύδρευσης νερού η κ. Φοινικαρίδου απάντησε ότι βάση του Σεναρίου Κατανομής Νερού (ΣΚΝ) η εγκεκριμένη ποσότητα νερού άρδευσης ανέρχεται σε 39,7 Εκατομμύρια Κυβικά Μέτρα (ΕΚΜ) νερού, και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2024 έχουν καταναλωθεί τα 23,3 ΕΚΜ νερού. Υπέδειξε ότι η κάλυψη των αναγκών άρδευσης καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από τις αποθηκευμένες ποσότητες νερού στα φράγματα, αλλά και από ανακτημένο νερό μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία αστικών λυμάτων. Η κ. Φοινικαρίδου πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ύδρευση οι 5 Μονάδες Αφαλάτωσης Παγκύπρια συνεχίζουν να λειτουργούν με πλήρη παραγωγή για περισσότερο από 1,5 χρόνο, σημειώνοντας ότι η πλήρης παραγωγή των Μονάδων Αφαλάτωσης δημιουργεί μειωμένες ανάγκες διύλισης από τα αποθέματα νερού των φραγμάτων.

Σημείωσε ότι σε σχέση με την κατανάλωση νερού για ύδρευση, οι συνολικές ανάγκες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φέτος είναι ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Αυτό, συνέχισε, δύναται να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως η πληθυσμιακή αύξηση, η αύξηση στις τουριστικές ροές από το εξωτερικό, η μείωση στις τουριστικές ροές ντόπιων προς το εξωτερικό, η αύξηση στη θερμοκρασία κ.α.

Στο τέλος του 2024 η αύξηση του τέλους περιβάλλοντος και πόρου

Ερωτηθείσα εάν ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση στις τιμές του νερού, η κ. Φοινικαρίδου είπε ότι στο πλαίσιο της Πράσινης Φορολογικής Μεταρρύθμισης η οποία έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη από ξένους εμπειρογνώμονες, που περιλαμβάνει συστάσεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος και συμμόρφωσης της με τις ανά χώρα συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζεται η αύξηση του τέλους περιβάλλοντος και πόρου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους. «Στόχος της Πράσινης Φορολογικής Μεταρρύθμισής στον τομέα των υδάτινων πόρων, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ορθολογική διαχείριση του νερού», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΖΣΩ/ΑΓΚ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ