Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Τη στιγμή που οι ανελέητοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας και οι δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συνεχίζονται ακατάπαυστα.

Article featured image
Article featured image

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσουν να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό το Ισραήλ, με επιστολή της προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου σήμερα.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παροτρύνει επίσης την ΕΕ να μην επενδύει και να μην προχωρά σε εμπορικές ανταλλαγές με ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που πρόσφατα κρίθηκαν για ακόμη μια φορά παράνομοι σε γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης.

Η έκκληση της Αμνηστίας να υιοθετηθεί πιο αυστηρή πολιτική από πλευράς ΕΕ καταγράφεται ενόψει συνεδρίασης του συμβουλίου εξωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο οποίο αναμένεται να συζητηθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, που προσεχώς συμπληρώνει 11 μήνες, καταγράφοντας βαρύτατες απώλειες Παλαιστινίων αμάχων με τον αριθμό των νεκρών να έχει ξεπεράσει τις 40.000.

Τον Ιούλιο, το ΔΔ τόνισε πως η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ για σχεδόν εξήντα χρόνια παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν. Η ιστορική γνωμοδότηση, παρότι νομικά μη δεσμευτική, τονίζει ακόμη πως η πολιτική του Ισραήλ ως προς τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ισοδυναμεί με παράνομη προσάρτηση.

Το Διεθνές Δικαστήριο υπενθύμισε πως τα κράτη μέλη του -στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι 27- έχουν υποχρέωση να μην υποστηρίζουν την κατοχή, ούτε να αποδέχονται το status quo που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ.

Για τη Διεθνή Αμνηστία, τα κράτη μέλη της ΕΕ, προμηθεύοντας «όπλα, τεχνολογία και εξοπλισμό» στο Ισραήλ, παραβιάζουν αυτές τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με την επιστολή που απηύθυνε στον Ύπατο Εκπρόσωπό της κ. Μπορέλ.

Η ΜΚΟ παρότρυνε ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ, για να διαπιστώσει κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται προς διεθνείς υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρακτικά το ίδιο αίτημα έχουν υποβάλει ήδη στην Κομισιόν η Ιρλανδία και η Ισπανία, με την υποστήριξη της Σλοβενίας.



Η μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη εδώ και δύο δεκαετίες

Τη στιγμή που ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται και καμία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν έχει επιτευχθεί, το Ισραήλ πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια επιθέσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε «μεγάλη επιχείρηση» σε τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στις επαρχίες Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τούμπας, αναπτύσσοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μπουλντόζες και εκατοντάδες χερσαίους στρατιώτες.

westbank.png



Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί και 15 τραυματίστηκαν σε εφόδους των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σε κοινότητες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και Ισραηλινών.

Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν, άλλοι τέσσερις σε βομβαρδισμό οχήματος σε κοντινό χωριό και ακόμη τέσσερις σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη Τούμπας, διευκρίνισε ο Άχμεντ Τζιμπρίλ, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου. «Δυο αδέλφια 13 και 17 ετών, σκοτώθηκαν μέσα σε σπίτι στον καταυλισμό αλ Φαράα και (οι τραυματιοφορείς) δεν έχουν μπορέσει να ανασύρουν τα πτώματά τους μέχρι στιγμής», είπε.

Παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών κατηγορούν συχνά τον ισραηλινό στρατό πως εμποδίζει το προσωπικό των ασθενοφόρων τους να αποκτήσει πρόσβαση σε τραυματίες και νεκρούς κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών του.

Οι ισραηλινές εισβολές σε παλαιστινιακές περιοχές, που έχουν θεωρητικά αυτονομία, είναι καθημερινές στη Δυτική Όχθη. Είναι πάντως μάλλον σπάνιο να διεξάγονται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις, όπως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα εδώ και χρόνια. Και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν την επίθεση ως τη μεγαλύτερη στη βόρεια Δυτική Όχθη από τη δεύτερη Ιντιφάντα το 2002. Μάλιστα, το Ισραήλ δημοσίευσε βίντεο από την αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams υποστηρίζοντας ότι σκότωσε «τρομοκράτες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ