Ένα σχολείο στην Ινδία αποτελεί όαση δροσιάς (χωρίς να έχει κλιματιστικά)

Πρωτότυπο και ότι πρέπει για τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. [Εικόνες]

Article featured image
Article featured image

Στην απίστευτη ζέστη της ερήμου Ταρ της Ινδίας, όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, ένα αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό σχολείο αποτελεί μια όαση δροσιάς, χάρη σε έναν συνδυασμό παλιών τεχνικών και μοντέρνου σχεδιασμού.

vinay-panjwani-dsc-1222-edit.jpg



Το σχολείο θηλέων Ρατζκουμάρι Ρατναβάτι χρησιμοποιεί τον ίδιο κίτρινο ψαμμίτη με το φρούριο του 12ου αιώνα κοντά στη δυτική πολιτεία Ρατζαστάν, που ονομάστηκε η «χρυσή πόλη», λόγω του χρώματος του βράχου.

Όπως και το φρούριο, το σχολείο έχει χοντρούς τοίχους από μπάζα που βοηθούν στον περιορισμό της θερμότητας, ενώ το εσωτερικό είναι επιχρισμένο με ασβέστη, ένα πορώδες υλικό που ρυθμίζει την υγρασία και βοηθά στη φυσική ψύξη.

vinay-panjwani-dsc-2136-edit.jpg



Σε αντίθεση με το αρχαίο φρούριο, η οροφή του σχολείου είναι επενδυμένη με ηλιακά πάνελ, τα οποία παρέχουν όλη την ηλεκτρική ισχύ του σχολείου, σε μια περιοχή με συχνές διακοπές ρεύματος.

Οι θερμοκρασίες μέσα στο σχολείο, που σχεδιάστηκε από την αρχιτέκτονα Νταϊάνα Κέλογκ, με έδρα τις ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από ντόπιους εργάτες, πολλοί από τους οποίους γονείς μαθητών, μπορεί να είναι έως και 20 τοις εκατό χαμηλότερες.

vinay-panjwani-dsc-0949.jpg



Οι αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου, με 170 μαθητές, είναι διατεταγμένες γύρω από μια ανοιχτή ελλειπτική αυλή που μοιάζει με ρωμαϊκό Κολοσσαίο και οι τοίχοι με πλέγματα αεραγωγών δημιουργούν σκιά ενώ επιτρέπουν τη ροή του αέρα ψύξης.

Τα υπερυψωμένα παράθυρα επιτρέπουν στον ζεστό αέρα να διαφεύγει καθώς ανεβαίνει. Το νερό της βροχής συλλέγεται από την επίπεδη οροφή.

vinay-panjwani-dsc-9954-edit.jpg



Η Ινδία φέτος έζησε τον μεγαλύτερο καύσωνα που είχε ποτέ με θερμοκρασίες έως και 50 βαθμούς κελσίου.


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ