Μετά το σκάνδαλο με την οικία στην κοίτη του ποταμού στις Πλάτρες, συνέβη και αυτό στην παραλία του Κουρίου

Μία ανάρτηση που έγινε στα social media, δείχνει να εκτελούνται εργασίες μεγάλης έκτασης που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Article featured image
Article featured image


Με τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη για την ανέγερση τετραώροφης κατοικίας κοντά στον ποταμό Κρυό στις Πάνω Πλάτρες, να μην έχει κατευναστεί ακόμη, μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες προκάλεσε ανάλογες ανησυχίες.

Στην πανοραμική φωτογραφία που τραβήχτηκε από την παραθαλάσσια περιοχή του Κουρίου στη Λεμεσό, φαίνεται ένα υπό ανακαίνιση εστιατόριο στην περιοχή να βρίσκεται μια ανάσα από τη θάλασσα. Στην περιοχή, η οποία σημειωτέον βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Βρετανικών Βάσεων, υπάρχουν άλλα δύο εστιατόρια εξίσου κοντά στη θάλασσα.

Οι χρήστες του διαδικτύου εύλογα διερωτώνται εάν το εν λόγω εστιατόριο κατέχει τις κατάλληλες άδειες οικοδομής, όπως και το κατά πόσο το οικοδόμημα παρεμβαίνει ή παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

457147831_10159867123737536_6534443280918082496_n.jpg
Η φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Σε επικοινωνία που είχαμε με το Διοικητήριο των Δυτικών Περιοχών των Βρετανικών Βάσεων, που είναι το κατ' εξοχήν αρμόδιο για την χορήγηση των σχετικών αδειών για ανέγερση οικοδομών στην περιοχή, θέσαμε σχετικά ερωτήματα με στόχο να ξεκαθαρίσουμε το κατά πόσο είναι εις γνώσιν τους οι εν λόγω εργασίες και εάν αυτές είναι συμβατές με τον περιβάλλοντα χώρο.

Όπως μας ανέφεραν, έχουν πλήρη γνώση για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο πρώην εστιατόριο Sunshine στην παραλία του Κουρίου και η SBAA (σ.σ. Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων) έχει ήδη εγκρίνει τις τρέχουσες εργασίες ανακαίνισης.

Σε σχέση με τη φωτογραφία που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και τα σχόλια για περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής από τις εκτεταμένες εργασίες που φαίνεται να φτάνουν μέχρι και τη θάλασσα, ανέφεραν πως η τοποθεσία του εστιατορίου παραμένει αμετάβλητη από τότε που κτίστηκε, δηλαδή πριν από 40 χρόνια, ενώ ξεκαθαρίζουν πως οι εργασίες περιορίζονται αυστηρώς στην υφιστάμενη έκταση του εστιατορίου καθώς δεν έχει εγκριθεί καμία επέκτασή του.

Η Διοίκηση των ΒΒ σχολίασε και το κατά πόσο έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ανακαίνιση του εστιατορίου, αναφέροντας πως κατά τη φάση εξέτασης της αίτησης για την ανακαίνιση του συγκεκριμένου εστιατορίου, είχαν ληφθεί υπ' όψιν οι απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος της SBAA όπως και του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η CITY θα παρακολουθεί το θέμα και εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη θα επανέλθει με νέο άρθρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ