Ακόμη 5 φορές που γίναμε μάρτυρες του βιασμού της κυπριακής φύσης στον βωμό της ανάπτυξης

Με αφορμή τα περιστατικά στις Πλάτρες και στην παραλία του Κουρίου, θυμηθήκαμε αυτά.

Article featured image
Article featured image

Από το η φύση θα μας εκδικηθεί, έχουμε επίσημα εισέλθει στην εποχή που η φύση μάς εκδικείται, ωστόσο, αυτό δεν μας αποτρέπει από το να εξακολουθούμε να «ασελγούμε» σε αυτήν. Πρόσφατα, η είδηση ότι οικία χτίζεται στην κοίτη του ποταμού Κρυού στις Πλάτρες είδε το φως της δημοσιότητας, εγείροντας εκ νέου προβληματισμούς σχετικά τόσο με την άκριτη (και ενίοτε εγκληματική) ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον όσο και με την ατιμωρησία όσων προβαίνουν σε σχετικές ενέργειες.

platreskoiti.png
Η οικία που ανεγείρεται στις Πλάτρες.



Ακόμη πιο πρόσφατα, φωτογραφία που κοινοποιήθηκε ευρέως στα ΜΚΔ δείχνει να εκτελούνται εργασίες μεγάλης έκτασης που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα της παραλίας του Αγίου Ερμογένη παρά τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου. Οι εργασίες αφορούν σε ανακαίνιση εστιατορίου που βρίσκεται στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

457147831_10159867123737536_6534443280918082496_n.jpg



Το θέμα ανέδειξε χθες η CITY με το Διοικητήριο των Δυτικών Περιοχών των Βρετανικών Βάσεων -στη δικαιοδοσία των οποίων βρίσκεται η περιοχή- να αναφέρει ότι έχει ήδη εγκρίνει τις τρέχουσες εργασίες ανακαίνισης του οικοδομήματος. Τονίστηκε δε, πως οι εργασίες θα περιοριστούν στην υφιστάμενη έκταση του εστιατορίου καθώς δεν έχει εγκριθεί καμία επέκτασή του. Μετά την προβολή του θέματος, ανακοίνωση εξέδωσε και το Κίνημα Οικολόγων, εκφράζοντας ανησυχίες για το είδος της ανακαίνισης που λαμβάνει χώρα και ζητώντας, παράλληλα, από την ΚΔ να τοποθετηθεί για όσα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.


Με αφορμή τα δύο αυτά πρόσφατα περιστατικά, θυμηθήκαμε ακόμη πέντε περιπτώσεις βιασμού της φύσης και του περιβάλλοντος, κατά τις οποίες γίναμε μάρτυρες παρόμοιων συμβάντων σε διάφορες περιοχές του νησιού μας.


Ο ναός σε περιοχή Natura στο Κάβο Γκρέκο


Μόλις τον περασμένο Μάρτιο έγινε γνωστό ότι εντός προστατευόμενης περιοχής Natura στο Κάβο Γκρέκο ανεγείρεται ναός της μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, χωρίς μάλιστα να έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες – σημειώνεται ότι το εν λόγω τεμάχιο είναι ιδιοκτησίας της Μητρόπολης. Μετά τη γνωστοποίηση η ανέγερση του ναού διεκόπη, ενώ δόθηκε αρχικά εντολή από το Τμήμα Πολεοδομίας για κατεδάφιση των παράνομων κατασκευών, η οποία, ωστόσο, δεν εφαρμόσθηκε αφού η Μητρόπολη κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή. Στην παρούσα φάση, η ανέγερση του ναού έχει σταματήσει με την εξέταση της υπόθεσης, ωστόσο, να μην έχει ολοκληρωθεί και την έκβασή της να είναι αβέβαιη.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του o δήμαρχος Αγίας Νάπας τάχθηκε πάντως υπέρ της ολοκλήρωσης του επίμαχου έργου, στηρίζοντας την άποψή του στην ανάγκη επιβίωσης του ελληνισμού (!), καθώς και στις γεωπολιτικές και στρατηγικές ανακατατάξεις στην περιοχή σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες και τα κατεχόμενα.

ναός natura.jpg


Το αμφιλεγόμενο οδικό δίκτυο στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα


Τα έργα στο οδικό δίκτυο στον Ακάμα, τα οποία ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2023, διεκόπησαν λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μετά από αντιδράσεις για τις επιπτώσεις των εργασιών στο περιβάλλον, παραμένοντας μέχρι και σήμερα στον πάγο. Σημειώνεται ότι η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ενημέρωσε τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιούλιο ότι ο στόχος είναι τα έργα της Α’ φάσης να επαναρχίσουν τον προσεχή Οκτώβριο με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», ενδεχομένως να χρειαστεί νέα παράταση, καθώς εκκρεμεί η μελέτη εμπειρογνωμόνων για τα υδατικά έργα που έγιναν σε αυτήν τη φάση. Πάντως, εντός της τρέχουσας περιόδου αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τα πορίσματα της πειθαρχικής έρευνας για απόδοση ευθυνών, καθώς και η ανακοίνωση για τη λήψη των τελικών και επίσημων αποφάσεων.

AKAMAS_ODIKO_DIKTUO.width-750.jpg


Οι επαύλεις στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας


Το 2018 προκλήθηκε σάλος από την ανέγερση συγκροτήματος επαύλεων στις θαλασσινές σπηλιές της Πέγειας. Παρά τις διαμαρτυρίες και τις διάφορες φωνές που έκαναν λόγο για τις τραγικές επιπτώσεις που θα επέφερε ένα τέτοιο έργο στο ήδη ευαίσθητο περιβαλλοντικά σημείο, η ανέγερση των κατοικιών προχώρησε κανονικά με αυτές να είναι έτοιμες προς παράδοση στους ενοίκους τους έναν χρόνο αργότερα.

epavleis.jpg


epavleis3.jpg


epavleisjf.jpg


Η πολυτελής έπαυλη του Jho Low στην Αγία Νάπα


Άλλο ένα σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκετο και η εκκλησία της Κύπρου, αφορούσε στην ανέγερση πολυτελούς έπαυλης σε περιοχή της Αγίας Νάπας, μεταξύ των παραλιών Άμμος του Καμπούρη και Λιμνάρα. Συγκεκριμένα, η εν λόγω υπερπολυτελής κατοικία -που αποτελούσε μέρος συμπλέγματος άλλων οκτώ εξοχικών κατοικιών- αγοράστηκε έναντι του υπέρογκου ποσού των 5 εκ. ευρώ από τον διαβόητο Μαλαισιανό φυγόδικο Jho Low, ο οποίος το 2015 απέκτησε χρυσό διαβατήριο έπειτα και από παρέμβαση του τότε Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Η οικία ανηγέρθη σε παραλιακό τεμάχιο που ανήκε στην Αρχιεπισκοπή και το οποίο βρισκόταν εντός προστατευόμενης περιοχής Natura. Σύμφωνα με τα γεγονότα, μεταξύ 2012-2014, πραγματοποιήθηκαν αυθαίρετες και παράνομες επεμβάσεις στην παραλία κάτω από τις επαύλεις, οι οποίες μεταξύ άλλων περιελάμβαναν τον εκβραχισμό της ακτογραμμής, την αλλοίωση της βραχώδους παραλίας, την αποψίλωση της φυσικής βλάστησης και τη δημιουργία τεχνητού ορμίσκου. Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παράνομα αυξήθηκαν ο συντελεστής δόμησης, ο αριθμός των ορόφων και το ύψος των επαύλεων. Οι διαδικασίες για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς παραμένουν πάντως μέχρι και σήμερα αμφιλεγόμενες (και στον πάγο).

τζολο.jpg


Οι κατεδαφίσεις διατηρητέων κτηρίων στην παλιά Λευκωσία από την Αρχιεπισκοπή


Το 2021, γίναμε μάρτυρες της αυθαίρετης κατεδάφισης διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην οδό Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη, οι οποίες γειτνίαζαν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό. Η κατεδάφιση έγινε υπό τις «ευλογίες» της Αρχιεπισκοπής, χωρίς μάλιστα να έχουν ληφθεί οι σχετικές άδειες. Τότε, το Κίνημα Οικολόγων -που είχε κάνει και τη σχετική καταγγελία- ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι κατεδαφίσεις των ιστορικών κτηρίων επί της οδού Ισοκράτους αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση των όρων της νομοθεσίας για τις διατηρητέες οικοδομές». Από την πλευρά του ο Δήμος Λευκωσίας αντέδρασε, τονίζοντας ότι «η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής». Η δε, Αρχιεπισκοπή μας φαίνεται ότι καθόλου δεν ενδιαφέρθηκε ούτε για το νόμιμο του πράγματος ούτε φυσικά για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

naos_katastrofi-1.jpg


katedafisi_2021-1-1-qjw8324nafzewnd36329wj3auipcqrjeac4oqdk47s.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ