Κύπριοι επιστήμονες εντόπισαν θεραπευτικές ιδιότητες σε βότανο που φύεται (και) στην Κύπρο

Στην έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε σε διεθνές περιοδικό, αναφέρουν ότι το εν λόγω βότανο διαθέτει σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Article featured image
Article featured image

Κύπριοι επιστήμονες εισηγούνται τη χρήση του σαπουνόχορτου ως θεραπευτικού βοτάνου με πολλά οφέλη προς τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην έρευνά τους, οι συμμετέχοντες επιστήμονες, παρουσιάζουν τις κυριότερες σαπονίνες και φαινολικές ενώσεις που εντοπίζονται σε τρία διαφορετικά εκχυλίσματα του σαπουνόχορτου, και συγκεκριμένα στο μεθανολικό, στο αιθανολικό, και στο ακετονικό.

Το φυτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των εκχυλισμάτων, προερχόταν αποκλειστικά από τις ρίζες φυτών που είχαν καλλιεργηθεί στην Κύπρο στους βοτανικούς κήπους του Τμήματος Δασών. Όλα τα εν λόγω εκχυλίσματα βρέθηκαν να διαθέτουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το ακετονικό εκχύλισμα παρουσιάζει εκλεκτική κυτταροτοξική δράση έναντι των κυττάρων Α375 (ανθρώπινα κύτταρα μελανώματος), προκαλώντας έτσι σημαντική μείωση της βιωσιμότητας των καρκινικών κυττάρων, ενώ έδειξε ελάχιστη επίδραση στην μη-καρκινική κυτταρική σειρά HaCaT.

Συμπερασματικά, η έρευνα αυτή εισηγείται το σαπουνόχορτο ως θεραπευτικό βότανο, σε συμφωνία με προηγούμενα ευρήματα τα οποία κατέδειξαν ότι το γένος Saponaria αποτελεί εξαιρετική πηγή βιολογικά ενεργών ενώσεων με επωφελείς ιδιότητες για τον άνθρωπο.

sapoynoxorto.jpg



Η έρευνα παρουσιάστηκε από το Τμήμα Μοριακής Γενετικής, Λειτουργίας και Θεραπείας με συμμετέχοντες τις Δρα Μελίνα Χρίστου και Δρα Άντρη Κουτσουλίδου, και το Τμήμα Νευρογενετικής με τον Δρα Αντώνη Βερβέρη και την Καθηγήτρια Κυπρούλα Χριστοδούλου, του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), συμμετείχαν σε έρευνα για τον χημικό χαρακτηρισμό και τη διερεύνηση των βιολογικών ιδιοτήτων εκχυλισμάτων του φυτού Σαπουνόχορτο (Saponaria officinalis).

Επίσης, η έρευνα συντονίστηκε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Frederick, από τις Δρα Δέσποινα Χαραλάμπους και Δρα Μαρία Παντελίδου. Στο έργο συμμετείχαν επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφόρου, Κρυστάλλω Χρίστου και Δρ Μάριος Ανδρέου από το Πανεπιστήμιο Frederick, και ο Χριστόφορος Παπαχρυσοστόμου από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Plants με συντελεστή απήχησης 4, και ο τίτλος της δημοσίευσης είναι «Saponin and Phenolic Composition and Assessment of Biological Activities of Saponaria officinalis L. Root Extracts».


Δείτε τη σχετική δημοσίευση εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ