30 Νομικοί και Δικηγόροι υπογράφουν ενάντια στη συμμετοχή της Κύπρου στη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη

Καλούν, μεταξύ άλλων, σε μη ελλιμενισμό πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, τα οποία μεταφέρουν υλικό που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό του Ισραήλ (όπλα, πυρομαχικά ή καύσιμα για πολεμικά αεροπλάνα) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Article featured image
Article featured image

Στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, τριάντα νομικοί και δικηγόροι καλούν με αίτημά τους την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, να ενεργήσουν με βάση τις γνωματεύσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να διακόψουν κάθε συνεργασία με το Ισραήλ.

Καλούν, επίσης, σε μη ελλιμενισμό πλοίων που μεταφέρουν υλικό που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό του Ισραήλ (όπλα, πυρομαχικά ή καύσιμα για πολεμικά αεροπλάνα) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι τέτοια είναι η περίπτωση του πλοίου Οverseas Santorini το οποίο αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό εντός των ημερών και το οποίο μεταφέρει καύσιμα που θα μεταφερθούν ακολούθως στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν σε πολεμικά F-16. «Ο ανεφοδιασμός του Οverseas Santorini αναπόφευκτα καθιστά την Κύπρο αρωγό και συνεργό σε πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που ήδη κρίθηκαν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται καταληκτικά στην ανακοίνωση.

Παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση:

Στις 19 Ιουλίου 2024, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε γνωμάτευση, μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σχετικά με τις νομικές συνέπειες της παράνομης κατοχής της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ.

Σε αυτήν τη γνωμάτευση, το Διεθνές Δικαστήριο διαπιστώνει πως το Ισραήλ παραβιάζει αναγκαστικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου (jus cogens), όπως είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού της Παλαιστίνης, την απαγόρευση χρήσης βίας και προσάρτησης περιοχών και την απαγόρευση του απαρτχάιντ.

Στις παραγράφους 273-279 της γνωμοδότησης, το Διεθνές Δικαστήριο τονίζει ότι αυτοί οι κανόνες αποτελούν υποχρεώσεις προς σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα και συνεπώς, οφείλουν τα κράτη να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιφέρουν τον τερματισμό της παραβίασης τους. Συγκεκριμένα το Δικαστήριο καλεί τα τρίτα κράτη να μην παρέχουν βοήθεια ή συνδρομή για τη διατήρηση της κατάστασης που δημιουργείται από την παράνομη παρουσία του Ισραήλ στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, μεταξύ άλλων, απέχοντας:

α) «από τις συμβατικές σχέσεις με το Ισραήλ σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες ισχυρίζεται ότι ενεργεί εξ ονόματος του Κατεχόμενου Παλαιστινιακού Εδάφους ή τμήματος αυτού σε θέματα που αφορούν τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ή μέρος των εδαφών τους» και

β) «από τη σύναψη οικονομικών ή εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ σχετικά με το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος ή τμήμα του, οι οποίες μπορεί να εδραιώσουν την παράνομη παρουσία του στην περιοχή».

Παράλληλα το Διεθνές Δικαστήριο καλεί τα κράτη να «λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τις εμπορικές ή επενδυτικές σχέσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της παράνομης κατάστασης που προκάλεσε το Ισραήλ στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος».

Το Διεθνές Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα κράτη οφείλουν να «εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση της Γενεύης (IV). Αυτή η υποχρέωση επεκτείνεται και στην μη παραχώρηση πυρομαχικών και οπλισμού που θα χρησιμοποιείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.

Παρόμοια υποχρέωση προκύπτει και από τις ενδιάμεσες αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νότια Αφρική κατά Ισραήλ», όπου το Διεθνές Δικαστήριο θεώρησε εύλογη την καταγγελία ότι ο παλαιστινιακός λαός υπόκειται σε γενοκτονία από το Ισραήλ.

Εν αναμονή και της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους καλούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, να ενεργήσουν με βάση τις γνωματεύσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να διακόψουν κάθε συνεργασία με το Ισραήλ.

Καλούμε σε μη ελλιμενισμό πλοίων που μεταφέρουν υλικό που θα χρησιμοποιηθεί από τον στρατό του Ισραήλ (όπλα, πυρομαχικά ή καύσιμα για πολεμικά αεροπλάνα) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τέτοια είναι η περίπτωση του πλοίου Οverseas Santorini το οποίο αναμένεται να ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό εντός των ημερών και το οποίο μεταφέρει καύσιμα που θα μεταφερθούν ακολούθως στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθούν σε πολεμικά F-16. Ο ανεφοδιασμός του Οverseas Santorini αναπόφευκτα καθιστά την Κύπρο αρωγό και συνεργό σε πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού που ήδη κρίθηκαν ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Να μη γίνουμε συνένοχοι στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:

  1. Πατρίκιος Παύλου
  2. Θανάσης Καμπαγιαννης
  3. Αργεντούλα Ιωάννου
  4. Χριστοφορος Λάρκου
  5. Πολίνα Τραχανα
  6. Φωτεινη Χρίστου Μιχαηλίδου
  7. Κορίνα Δημητρίου
  8. Νίκος Τριμικλινιώτης
  9. Ζέτα Νικολαου
  10. Ιωάννα Νεοφύτου
  11. Ανδρεάς Πιπερίδης
  12. Αλέξης Νικολάου
  13. Αλέξανδρος Ευσταθιου
  14. Χρυσάνθη Επιφανίου
  15. Χριστίνα Μαυρου
  16. Nadine Finch
  17. Βασίλης Κερασιώτης
  18. Αφροδίτη Παπαχριστοδούλου
  19. Στέφανος Βασιλειάδης

20. Χαράλαμπος Κουρουνδής

21. Ιωάννα Σαμαρά

22. Ευκλείδης Μακρόγλου

23. Χαράλαμπος Στυλογιάννης

24. Λεόντιος Βρυωνίδης

25. Σωτήρης Αδαμίδης,

26. Δημήτρης Πλιακογιάννης,

27. Βασίλης Τσιγαρίδας

28. Ηλίας Τσούπης

29. Χριστίνα Σβανά

30. Δημήτρης Δημούλης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ