«Οι Ολυμπιακές Αξίες είναι η προσπάθεια να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους»

Ο Πρεσβευτής Fair Play Γιώργος Χρυσοστόμου μιλά για το «ευ αγωνίζεσθαι» και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Article featured image
Article featured image

Ως Πρεσβευτής Fair Play για το 2024 ανακηρύχθηκε ο Γιώργος Χρυσοστόμου από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο Γιώργος ξεκίνησε τον αθλητισμό από τα εφηβικά του χρόνια και τον υπηρετεί εδώ και 45 περίπου χρόνια. Για περισσότερα από 20 χρόνια υπήρξε πετοσφαιριστής της Ομόνοιας, ενώ αγωνίστηκε στις Εθνικές ομάδες Εφήβων, Ανδρών και Ενόπλων. Από το 2008 είναι προπονητής της Εθνικής Ενόπλων.

O κ. Χρυσοστόμου συνεργάζεται με το SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο του νέου του Προγράμματος για την ανάδειξη του Τίμιου Παιχνιδιού σε όλα τα επίπεδα της κυπριακής εκπαίδευσης. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά πέντε χρονών, μέχρι και μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες 25 χρόνων. Το εκπαιδευτικό υλικό θα περιλαμβάνει θέματα εκφοβισμού στο σχολείο και στον αθλητισμό, ενώ ταυτόχρονα θα ενημερώνεται η νεολαία για τα μεγάλα προβλήματα, τις μάστιγες στον αθλητισμό, όπως είναι το ντόπινγκ και η βία στα γήπεδα. Σε συνέντευξή του ο κ. Χρυσοστόμου μας μιλά για το Τίμιο Παιχνίδι και τη σημαντικότητά του στον αθλητισμό και στη ζωή μας, για τις αρχές του Ολυμπισμού και τη δίψα των νέων για το «ευ αγωνίζεσθαι».

FAIR PLAY 3.jpg




Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή σας ανακήρυξαν ως Πρεσβευτή «Fair Play» για το 2024; Τι σημαίνει για σας η ανακήρυξη αυτή;

Η ανακήρυξή μου ως πρεσβευτής του Fair Play ήταν η κορύφωση της διαδρομής μου στον αθλητισμό. Την ίδια ώρα αισθάνθηκα ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της συνέχισης της προσφοράς μου σε ένα χώρο που, παρά τα όποια κακά του, τις αδυναμίες του και τις ιδιομορφίες του, είναι «μαγικός» και δημιουργικός. Στον αθλητισμό, όσοι καταφέρουν να μεταβάλουν τον σκληρό ανταγωνισμό σε ευγενή συναγωνισμό, πορεύονται στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που ορίζεται ως «ευ αγωνίζεσθαι». Με τα λάθη μου και τις παραλείψεις μου, αυτό προσπάθησα να κάνω στην αθλητική μου διαδρομή. Δεν είναι τίποτε άλλο από το να σκέφτεσαι και να ενεργείς λαμβάνοντας υπόψη και τον συνάνθρωπό σου.

Ευχαριστώ θερμά τον ΚΟΑ και την ΚΟΕ για την επιλογή μου ως Πρεσβευτής του Fair Play. Ευχαριστώ πολύ, επίσης, όλους όσοι με βοήθησαν και με στήριξαν στη διαδρομή μου ως αθλητής και προπονητής. Με την υπόσχεση ότι θα προσπαθήσω να βάλω ένα λιθαράκι για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα.


Μετάλλια Ήθους


Δεν είναι η πρώτη φορά που έχετε τιμηθεί για το ήθος σας στον αθλητισμό. Το 2015 τιμηθήκατε με το μετάλλιο ήθους «Στέλιος Κυριακίδης» από την ΕΑΚ και το 2022 με το Μετάλλιο «Ήθους και Προσφοράς» από το Διεθνές Στρατιωτικό Συμβούλιο. Υπηρετείτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και έχετε διακριθεί και βραβευθεί για το ήθος σας από την Αστυνομία και Πυροσβεστική και από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού της Εθνικής Φρουράς (ΑΣΑΕΦ). Τι θα συμβουλεύατε τους νέους, μαθητές, στρατευμένους και φοιτητές για το Τίμιο Παιγνίδι και για το ήθος στον αθλητισμό;

Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους και νέες. Διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι διψούν να μάθουν και να γαλουχηθούν στις Ολυμπιακές Αξίες. Απλουστεύοντας λίγο τα πράγματα, αν περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, οι Ολυμπιακές Αξίες δεν είναι τίποτε άλλο, από την προσπάθεια να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και να σεβαστούμε τον συνάνθρωπό μας. Αυτό είναι το πιο ηχηρό μήνυμα του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι νέοι είναι στρατευμένοι στην προσπάθεια αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο. Πολλές φορές, εμείς οι μεγαλύτεροι μαθαίνουμε από τους νέους και όχι οι νέοι από εμάς.


Πώς αυτό το ήθος μπορεί να είναι πυξίδα για την μετέπειτα ζωή τους;

Η λέξη σεβασμός είναι το κλειδί στην αναζήτηση τού ήθους στην αθλητική ζωή. Σεβασμός απέναντι στον αντίπαλο, σεβασμός στους κανόνες, αυτοσεβασμός ως θέση και πράξη ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όλοι μας πρέπει να προσπαθούμε να μεταδώσουμε ηθικές αξίες και αρετές στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα στους νέους. Είναι μια φιλοσοφία ζωής, ένας τρόπος ζωής που βασίζεται στη χαρά της προσπάθειας, στο καλό παράδειγμα και το σεβασμό στις ηθικές αρχές.


Θυμάμαι σε ένα βιβλίο του ο Νίκος Καζαντζάκης έγραφε: «Το παιχνίδι έχει νόμους. Όποιος θέλει να παίζει, οφείλει να ξέρει τους νόμους αυτούς και να τους σέβεται. Αν δεν ξέρει τους νόμους, ή αν δεν θέλει να τους σέβεται δεν είναι άξιος να λάβει μέρος στο παιχνίδι». Θεωρείτε πως ένας άνθρωπος που έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία στην παιδική, εφηβική ζωή του, θα είναι ένας τίμιος άνθρωπος που θα σέβεται τον συνάνθρωπό του και θα ενεργεί πάντοτε τίμια;

Χωρίς αμφιβολία, ο αθλητισμός είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναζητήσουμε την τιμιότητα, με τους τρόπους που αναφέραμε πιο πάνω. Ιδιαίτερα ο ομαδικός αθλητισμός είναι ένα πολύ γρήγορο και ασφαλές όχημα, αφού πρυτανεύει το «εμείς» υποτάσσοντας το «εγώ». Η αναφορά του Καζαντζάκη, υπάρχει έντονα «χαραγμένη» στην ελληνική σχολιογραφία για το Fair Play. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να τη διδαχθούν και σε άλλες χώρες πέραν της Ελλάδας.

Όταν ο Καζαντζάκης είχε πάει στο πανεπιστήμιο του Ίτον στην Αγγλία και διατύπωσε την άποψη, στο απόσπασμα που αναφέρατε, είχε καταλήξει στους τέσσερις βασικούς θεμελιακούς νόμους της άσκησης:

* Να ασκείς το σώμα και την ψυχή ως άτομο, ανεξάρτητο από την ομάδα.

* Να ασκείς το σώμα και την ψυχή ως άτομο μέσα στην ομάδα την δική σου.

* Να ασκείς το σώμα και την ψυχή αναφορικά με την άλλη ομάδα.

* Να ασκείται ολόκληρη η μια ομάδα αναφορικά με την άλλη ομάδα.

Όλα αυτά 85 χρόνια πριν, παραμονές της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας. Η διδασκαλία του Καζαντζάκη είναι ένας φωτεινός τρόπος στην αναζήτηση του τίμιου παιχνιδιού. Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει το Fair Play ως «το ανώτατο χρέος». Τονίζοντας ότι το σπουδαίο είναι - και αυτό γυμνάζει την ψυχή του ανθρώπου - να υπακούς τους κανόνες του παιχνιδιού.

FAIR PLAY 2.jpg


Στον αγώνα της ζωής


Πώς θα στείλετε στους νέους το μήνυμα του ολυμπιακού αξιώματος: «Citius - Altius
- Fortius»;

Οι Ολυμπιακές Αξίες, όχι μόνο για τους νέους, αλλά για όλους μας, είναι η υπενθύμιση, είναι το ξυπνητήρι. Στόχος μας είναι να στείλουμε στους νέους το μήνυμα του Ολυμπιακού Αξιώματος (Citius - Altius - Fortius) σε μια προσπάθεια, η οποία έχει κωδικοποιηθεί από διαπρεπείς μελετητές και ακαδημαϊκούς: Ταχύτερα στην αθλητική απόδοση, ψηλότερα στην ηθική ανάταση και δυνατότερα, με θάρρος, στον αγώνα της ζωής.

Ο προσανατολισμός υπάρχει, η πυξίδα υπάρχει, η θέληση υπάρχει και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βρούμε τους τρόπους ώστε οι νέοι μας να ακούσουν το ξυπνητήρι. Τα αθλητικά γεγονότα, ιδιαίτερα τα μεγάλα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάγονται στο Παρίσι, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ευαισθητοποίησης των νέων μας. Ο ίδιος ο Ολυμπιακός Κανονισμός καθορίζει τις βασικές παραμέτρους, τις οποίες πρέπει να μεταφέρουμε στους νέους μας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν η μεγαλύτερη εκδήλωση του πλανήτη για να προωθηθεί η ανάπτυξη σωματικών και ηθικών ιδιοτήτων. Το ανά τετραετία φεστιβάλ των σπορ, οδηγεί στον σεβασμό και τη διεθνή καλή θέληση συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση ενός καλύτερου και πλέον ειρηνικού κόσμου. Το άρθρο 3 του Ολυμπιακού Κανονισμού, επιβάλλεται να είναι σήμερα, τρόπος ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα: «Oυδεμία διάκριση είναι παραδεκτή όσον αφορά μία χώρα ή ένα άτομο, για λόγους φυλετικούς, θρησκευτικούς ή πολιτικούς».


Με ποιους τρόπους θα αναδείξετε το «Τίμιο Παιχνίδι» σε όλα τα επίπεδα της κυπριακής εκπαίδευσης; Π.χ. στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια, ακόμη και στα πανεπιστήμιά μας.

Το εύρος του προγράμματος απευθύνεται σε παιδιά πέντε χρονών, αλλά και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές 25 χρόνων. Οι επισκέψεις στα σχολεία και στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες και οι διαλέξεις σε συνεργασία με ειδικούς έχουν ήδη αρχίσει. Θα έχουμε συνεργασία με αθλητές και αθλήτριες που είναι πρότυπα, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο άμεσοι και πιο πειστικοί. Είναι πολύ διαφορετικό για ένα νέο να βλέπει και να ακούει τον πρωταθλητή που θαυμάζει. Η χρήση οπτικοακουστικών μέσων είναι πολύ πιο κατανοητή στους νέους μας σήμερα, ακόμη και στα παιδιά των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Έχουμε ήδη προγραμματίσει συναντήσεις με Πρυτάνεις Πανεπιστημίων για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης επιστημονικής έρευνας που έγινε ποτέ στην Κύπρο, με θέμα το «Fair Play». Σε ποιο ποσοστό εφαρμόζεται στον αθλητισμό μας; Ποιες είναι οι αντιστάσεις μας; Πόσο ευάλωτοι είμαστε; Και τι πρέπει να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια; Είναι απαντήσεις που πρέπει να έχουμε για να προχωρήσουμε μπροστά.


Συνεργασία με το SupportCY


Μπορείτε να αναφερθείτε στη συνεργασία σας με το SupportCY της Τράπεζας Κύπρου; Για τις δράσεις που θα αναλάβετε στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής;

Είμαι διπλά και τριπλά χαρούμενος διότι την προσπάθειά μας στηρίζει το SupportCY. Είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι αυτό το όμορφο και δημιουργικό «συναπάντημα», του Πρεσβευτή του Fair Play με το SupportCY της Τράπεζας Κύπρου θα αποβεί προς όφελος της κοινωνίας μας και ιδιαίτερα των νέων μας. Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να ευχαριστήσω την Τράπεζα Κύπρου, την ομάδα του SupportCY και τους εθελοντές και εθελόντριές του, που μέσα από τη δράση τους, βοηθούν, προσφέρουν και δίνουν ελπίδα για το μέλλον, για έναν καλύτερο αύριο. Αισθάνομαι ότι ο δρόμος του SupportCY και του Fair Play είναι κοινός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ