Άνδρας κρατήθηκε ζωντανός με μεταλλική καρδιά μέχρι να βρει δότη

Η καρδιά είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο και έχει περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς.

Article featured image
Article featured image

Ένας 58χρονος στις ΗΠΑ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που επέζησε για αρκετές ημέρες με μεταλλική καρδιά, όταν η δική του παρουσίασε ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Η εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας BiVACOR κατασκεύασε την καρδιά από τιτάνιο, η οποία λειτουργεί βάσει της ίδιας επιστημονικής αρχής με τα τρένα μαγνητικής αιώρησης (MagLev), αναφέρει ο Independent.

kardia.jpg


Στις 9 Ιουλίου, οι χειρουργοί του Ιατρικού Κέντρου Baylor St Luke's στις ΗΠΑ εμφύτευσαν την Ολικά Τεχνητή Καρδιά (TAH) της BiVACOR στον 58χρονο άνδρα χωρίς επιπλοκές. Ο ασθενής έζησε για οκτώ ημέρες με το τεχνητό όργανο μέχρι να λάβει την καρδιά ενός δότη.

Η καρδιακή ανεπάρκεια, κατά την οποία οι καρδιακοί μύες δεν αντλούν αίμα όσο καλά θα έπρεπε, είναι μια αυξανόμενη παγκόσμια επιδημία, που επηρεάζει περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Στην πορεία της πάθησης, η αριστερή και η δεξιά κοιλία της καρδιάς, οι οποίες αντλούν αίμα από την καρδιά προς το σώμα ή στους πνεύμονες, αρχίζουν να δυσλειτουργούν. Χωρίς επείγουσα ιατρική παρέμβαση, όσοι εμφανίζουν ανεπάρκεια των κοιλιών έχουν δυσοίωνες προοπτικές, λένε οι ερευνητές.

Πώς λειτουργεί

Η πρόσφατα αναπτυχθείσα καρδιά χωρίς βαλβίδες, η οποία έχει περίπου το μέγεθος μιας γροθιάς, έχει σχεδιαστεί για να είναι μια προσωρινή αντικατάσταση για ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, για τους οποίους δεν συνιστώνται συσκευές υποβοήθησης.

Αντί για βαλβίδες, η τεχνητή καρδιά διαθέτει μια αντλία με ένα μόνο κινούμενο μέρος, που τροφοδοτεί με αίμα τους πνεύμονες και το υπόλοιπο σώμα, αντικαθιστώντας τη λειτουργία και των δύο κοιλιών μιας καρδιάς που παρουσιάζει ανεπάρκεια.

Η συσκευή είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει διάκενα αρκετά μεγάλα για τη ροή του αίματος, και το μοναδικό κινούμενο τμήμα της να μην έρχεται σε επαφή με καμία άλλη επιφάνεια, εξαλείφοντας τις πιθανότητες μηχανικής φθοράς, λένε οι ερευνητές.



Ολόκληρη η συσκευή τροφοδοτείται από έναν μικρό, φορητό εξωτερικό ελεγκτή, ο οποίος εξέρχεται από το στομάχι, σημειώνει η BiVACOR.

Οι γιατροί λένε ότι η τεχνητή μεταλλική καρδιά μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης ατόμων με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς περιμένουν την καρδιά ενός δότη.

«Ο παγκόσμιος αντίκτυπος μιας εμπορικά βιώσιμης, μακροπρόθεσμης μηχανικής αντικατάστασης της ανθρώπινης καρδιάς που παρουσιάζει ανεπάρκεια θα είναι τεράστιος», γράφουν οι επιστήμονες στην τρέχουσα κλινική μελέτη δοκιμής της καρδιάς.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ